Τελευταία Νέα
Speculator

Δεν τελειώνει το κύμα εξόδου από το ΧΑ στην Καράτζης – Φήμες και για νέα δημόσια πρόταση

Δεν τελειώνει το κύμα εξόδου από το ΧΑ στην Καράτζης – Φήμες και για νέα δημόσια πρόταση
Οικογενειακές πολλές επιχειρήσεις - Σε ποιες εισηγμένες οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν ποσοστά άνω του 80%
Νέο κύμα φυγής προβληματίζει αρκετά στελέχη της αγοράς μετά τις πληροφορίες για έξοδο και της Καράτζης από το χρηματιστηριακό ταμπλό, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν χθες με την κατάθεση της δημόσιας πρότασης από τον Αντώνιο Καράτζη.
Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ακόμα εισηγμένη με τους βασικούς μετόχους της να ελέγχουν 72% ετοιμάζεται να επιχειρήσει έξοδο από το ΧΑ.
Η αποτίμηση είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ με τα θεμελιώδη να είναι αρκετά καλά αλλά η εμπορευσιμότητα να είναι περιορισμένη.
Έτσι ο προβληματισμός επιστρέφει, καθώς υπάρχουν πολλές καλές μικρομεσαίες εταιρείες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στους ισολογισμούς της.
«Όπλο» στα χέρια των βασικών μετόχων η χαμηλή ελεύθερη διασπορά ή το υψηλό ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.
Μία απλή ανάγνωση των ποσοστών των βασικών μετόχων δείχνει πως πολλές εισηγμένες παραμένουν οικογενειακές και σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό της οικογένειας ξεπερνά το 80%.
Αυτό σημαίνει πως με λίγα κεφάλαια θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τις μετοχές από το ταμπλό του ΧΑ μέσω κατάθεσης δημόσιας πρότασης.
Ήδη μέσω δημόσιων προτάσεων αποχώρησαν FG Europe, Ντρουκφάρμπεν, Κανάκης και ετοιμάζονται να διαγραφούν Ελτράκ και σύντομα και η Περσεύς, από αυτές που διαπραγματεύονταν με χαμηλή αποτίμηση.
Στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η Alpha Bank έχει ποσοστό 91,53% και η μετοχή χαρακτηρίζεται φθηνή, επομένως εύκολα θα μπορούσε με ένα μικρό premium να την απορροφήσει εξαγοράζοντας τους μετόχους μειοψηφίας.
Για την Attica Συμμετοχών έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά σενάρια πώλησης προκειμένου να μειωθούν τα δάνεια της MIG.
Η MIG κατέχει το 79,38% και η Τράπεζα Πειραιώς το 11,84% σύμφωνα με το μετοχολόγιο του ΧΑ.
Στη Cenergy η Viohalco ελέγχει το 81,93% και στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το 91,44%, αλλά η Viohalco θα ήθελε περισσότερο να κάνει placement σε υψηλότερες τιμές παρά να τις αφαιρέσει από το ΧΑ.
Στην Inform Λύκος ο Νικόλαος Λύκος έχει το 70,8% και η Όλγα Λύκου του 8,5%.
Στην Intercontinental International η Ajolico Trading έχει το 78,6% των μετοχών και έχουν ακουστεί σενάρια εξαγοράς χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.
Στη Mermeren η Stone έχει το 89,25% και έχει γίνει στο παρελθόν δημόσια πρόταση.
Στην Βογιατζόγλου οι τρεις βασικοί μέτοχοι ελέγχουν 83%.
Στη ΓΕΚΕ έχουν ακουστεί σενάρια εξόδου χωρίς να έχουν υλοποιηθεί με τους βασικούς μετόχους να έχουν πάνω από 90%.
Στην ΕΛΒΕ ο κ.Κιτσικόπουλος ελέγχει το 74,87% και στην Audio Visual πάνω από 85%, με τους βασικούς μετόχους να βάζουν συνεχώς κεφάλαια στην εταιρεία.
Στη Καράτζης ο Αντώνιος Καράτζης και η Μαρία Καράτζη έχουν το 84%, στην Μαθιός ελέγχουν 75%, στη Moda Bagno 84,5%, στη Νίκας το 93,3%, στο Πλαίσιο μετά και τις πρόσφατες αγορές του κ.Γεράρδου οι δύο μέτοχοι ελέγχουν το 82% περίπου και στην Prodea το 98% ελέγχει η Castlelake αλλά επιθυμεί αύξηση διασποράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης