Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο ανέλαβε ο Albin Kurti

tags :
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο ανέλαβε ο Albin Kurti
Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Albin Kurti αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Albin Kurti αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Tο κίνημα «Αυτοδιάθεση», που κέρδισε τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας X. Thachi ότι για την θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού ορίζει τον αρχηγό του κινήματος Albin Kurti.
Ο Thachi είχε ήδη υπογράψει την απόφαση να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Albin Kurti από χθές καλώντας τον να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.
Με την ολοκλήρωση  της τυπικής διαδικασίας έναρξης των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζουν και επίσημα οι διαβουλεύσεις για να εξασφαλιστεί κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσόβου, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα πρέπει εντός της χρονικής περιόδου των 15 ημερών να αξιοποιήσει ή να επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Albin Kurti εδώ και ένα μήνα περίπου διεξάγει άτυπα διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου I. Mustafa για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου αρνείται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας της άρνησης του Albin Kurti να εγγυηθεί την εκλογή του I. Mustafa ως προέδρου της Δημοκρατίας το 2021, όταν θα λήξει η θητεία του νυν προέδρου Thachi.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το κοινοβούλιο.
Ο Albin Kurti κάλεσε σήμερα την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανήγγειλε ότι παράλληλα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις και με κόμματα των μειονοτήτων.
Η βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 βουλευτές.
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση»  κατέχει 29 έδρες και για το σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί την στήριξη όχι μόνο της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, που κατέχει 28 έδρες, αλλά και κάποιων βουλευτών που  εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης