Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καρφιά Πατούλη σε Γεωργιάδη για Mc Arthur: Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων

Καρφιά Πατούλη σε Γεωργιάδη για Mc Arthur: Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων
Προτεραιότητά της περιφέρειας είναι το περιβάλλον δηλώνει ο Περιφερειάρχης στο Bankingnews
«Φωτιές» ανάβει η απόφαση  του υπουργείου  Ανάπτυξης και Επενδύσεων να βάλει στο παιχνίδι το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen όπως και το smart park  να ανοίγουν επιπλέον 32 Κυριακές το χρόνο, χάρη της σχετικά κοντινής απόστασης από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και από το γεγονός , ότι πλησίον βρίσκεται το Αττικό Πάρκο που φιλοξενεί ζώα της  άγριας φύσης και είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές.
Η απόφαση δημιουργεί αντιδράσεις τόσο από την  Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) όσο  και  από  τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων. 
Η  ΕΣΕΕ  θα προσφύγει  στο ΣτΕ για να ακυρώσει  την απόφαση με τη βάση ότι  διευρύνεται ο χαρακτηρισμός  μιας τουριστικής περιοχής, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε δύο εμπορικά κέντρα να είναι ανοικτά 32 Κυριακές το χρόνο
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αντιδράσει και η Lamda Development η οποία  διαχειρίζεται το The Mall Athens στο Μαρούσι και το Golden Hall το οποίο υλοποίησε  την επένδυση των 25 εκατ. ευρώ δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες  για ψυχαγωγία  στους καταναλωτές που το επισκέπτονται και  να σημειωθεί  βρίσκεται εκτός  αυτής  της  προοπτικής
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας είπε στο BN ότι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα  κατατεθεί  η αίτηση ακύρωσης της απόφασης επικαλούμενη και το αρχικό αίτημα της διοίκησης του McArthurGlen ότι είναι σε τουριστική ζώνη και  δικαιούται από τον Μάιο  μέχρι το Οκτώβριο  το εκπτωτικό χωριό να παραμένει ανοιχτό αλλά απορρίφθηκε το αίτημα από το ΣτE.

Να σημειωθεί  ότι  τον  Μάρτιο  του 2019:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμ.Δ΄) με την υπ’ αριθμ. 535/2019 απόφασή του έκρινε  ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων, δεν θα λειτουργούν κατά τις Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο 4177/2013, που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει η εταιρεία Mc Arthur Glen Ελλάς και μια ακόμη εταιρεία που διατηρεί κατάστημα στο εκπτωτικό χωριό του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η παράλειψη των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών να εντάξουν τα εμπορικά καταστήματα του εκπτωτικού χωριού (Designer Outlet Athens) στην κατηγορία εκείνη που επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013.
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές θα αυξάνονταν ο κύκλος των εργασιών τους και τα κέρδη τους.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, επισημαίνοντας ότι ο νομοθέτης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, επέλεξε τρία χαρακτηριστικά, που είναι:
1) Η τοπική εγγύτητα προς τις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.) αλλά και η κομβικότητα στις μεταφορές (κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές αρτηρίες),
2) Το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής σε συνδυασμό με τα ξενοδοχεία, τις τουριστικές υποδομές και τα πολιτιστικά μνημεία που υπάρχουν και
3) Η ύπαρξη τοπικών αγορών με αυξημένη λιανεμπορική δραστηριότητα.
Η επίμαχη απόφαση είχε μειοψηφία τριών δικαστών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η εξαίρεση του εκπτωτικού χωρίου από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις Κυριακές, αντίκειται στο Σύνταγμα, σε συνδυασμό με την 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας περί εβδομαδιαίας ανάπαυσης και τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και αυτό γιατί:
Επιδιώκει την επαύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων, δηλαδή σκοπό μη θεμιτό σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.
Στέλεχος της  αγοράς σχολιάζοντας  τις εξελίξεις είπε ότι η υπουργική  απόφαση θέλει να βάλει  το εκπτωτικό  χωρίο  από την  πίσω πόρτα  στο τουριστικό  καθεστώς για να ανοίγουν τις Κυριακές.  
Το BN συνομίλησε με τον Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Πατούλη εάν υπάρχει πρόθεση να ανοίξει τη διαδικασία διαβούλευσης  για το  άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις  Κυριακές  του χρόνου, η απάντηση που μας  έδωσε  ήταν ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της.
Πρόσθεσε ότι στη παρούσα  φάση η Περιφέρεια  έχει εστιάσει το ενδιαφέρον στην προστασία του περιβάλλοντος και στην συγκομιδή των σκουπιδιών  όπως στην  τοποθέτηση καφέ κάδων σε όλες τις γειτονιές των δήμων της  Αττικής.  
 Το άνοιγμα  των  καταστημάτων τις Κυριακές χαρακτηρίζεται ως «καυτή πατάτα» στα χέρια  των περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση με τις τοπικές  κοινωνίες, δίνοντας την αίσθηση  ότι νοιάζονται  για τις ισχυρές  αλυσίδες του λιανεμπορίου  και τα  μεγάλα  εμπορικά  κέντρα.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης