Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωγή κατά του Facebook για παράνομο μονοπώλιο και αθέμιτο ανταγωνισμό

tags :
Αγωγή κατά του Facebook για παράνομο μονοπώλιο και αθέμιτο ανταγωνισμό
Οι ανταγωνιστές επιδιώκουν την απομάκρυνση του Mark Zuckerberg από την διεύθυνση της εταιρείας
Σε αγωγή κατά του Facebook Inc. προχώρησαν τέσσερις δυνητικοί ανταγωνιστές του, οι οποίοι κατηγορούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για αθέμιτο ανταγωνισμό, ζητώντας από έναν δικαστή να δώσει εντολή στον CEO του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να παραχωρήσει τον έλεγχο του κολοσσού.
Παράλληλα, οι εταιρείες υποστήριξαν ότι αν το Facebook δεν αναγκαστεί να πουλήσει το WhatsApp και το Instagram, θα τα ενσωματώσει στην πλατφόρμα, «ισχυροποιώντας την δύναμη του στην παγκόσμια αγορά και αποκλείοντας πιθανώς οριστικά τον ανταγωνισμό από τις σχετικές αγορές για τις επόμενες δεκαετίες».
Η αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο από την Reveal Chat HoldCo LLC, την USA Technology and Management Services Inc., γνωστότερη ως ο πιστωτικός και χρηματοοικονομικός πάροχος υπηρεσιών της Lenddol, το πρώην ανταγωνιστικό site Cir.cl Inc. και τον πρώην πάροχο επαλήθευσης ταυτότητας Beehive Biometric Inc.
Οι παραπάνω εταιρείες περιγράφουν το Facebook ως «ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα μονοπώλια που υπήρξαν ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες» και ισχυρίζονται ότι ο σκοπός της αγωγής είναι «να σταματήσει το πιο αισχρό, εσκεμμένα αντιανταγωνιστικό καθεστώς μίας ολόκληρης γενιάς».
Τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, που έχουν την δικαιοδοσία για την επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων, ανακοίνωσαν ευρείες αναθεωρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, υποδεικνύοντας ότι το Facebook και ενδεχομένως η Amazon.com Inc. θα υποβληθούν σε παράλληλες έρευνες και από τις δύο υπηρεσίες.

Στην αντεπίθεση το Facebook

«Λειτουργούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι και οι διαφημιστές έχουν πολλές επιλογές», επισήμανε το Facebook σε Δελτίο Τύπου.
«Στο σημερινό περιβάλλον, όπου οι δικηγόροι των εναγόντων βλέπουν οικονομικές ευκαιρίες, ισχυρισμοί όπως αυτοί είναι αναμενόμενοι, αλλά δεν έχουν αξία».
Οι εταιρείες στην αγωγή τους υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση του Zuckerberg είναι απαραίτητη προκειμένου το Facebook να σταματήσει αυτή την αθέμιτη συμπεριφορά.
Το Facebook άνοιξε την πλατφόρμα του για τους προγραμματιστές όταν χρειαζόταν τη βοήθειά τους για να προλάβει, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια έδιωξε αρκετούς από αυτούς όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν ή άρχισε να τους βλέπει ανταγωνιστικά, ισχυρίζονται οι εταιρείες στην αγωγή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης