Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γεωπολιτικό πόκερ για τη Λιβύη - Πυρά ΗΠΑ κατά Τουρκίας - Ρωσίας, ισχυροί παίκτες Putin - Erdogan - Συγκρατημένα αισιόδοξη η Merkel

tags :
Γεωπολιτικό πόκερ για τη Λιβύη - Πυρά ΗΠΑ κατά Τουρκίας - Ρωσίας, ισχυροί παίκτες Putin - Erdogan - Συγκρατημένα αισιόδοξη η Merkel
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης
(upd2) Έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται σχετικά με την κρίση στη Λιβύη με όλες τις μεγάλες δυνάμεις να παίρνουν θέσεις ενόψει και της Διεθνούς Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, από την οποία πάντως θα είναι απούσα η Ελλάδα, καθώς το σχετικό της αίτημα δεν έγινε δεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ενδεικτική των εύθραυστων ισορροπιών που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν την άμεση απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Πάντως, Erdogan και Putin εξακολουθούν να εμφανίζονται ως οι ισχυροί παίκτες στην ευρύτερη περιοχή ενώ συγκρατημένα αισιόδοξη για την κρίσιμη διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, εμφανίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Tην ίδια ώρα, επικρατεί ανησυχία για την επανέναρξη των στρατιωτικών συγκρούσεων.

Κατόπιν των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, από τις οποίες αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ο στρατάρχης Khalifa Haftar, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο Βερολίνο σε μια ύστατη προσπάθεια να μπει ένα τέλος στις στρατιωτικές συγκρούσεις και να βρεθεί μια πολιτική λύση διευθέτησης της κρίσης.
Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Επιπλέον, έχουν προσκληθεί τόσο ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης F. Serraj όσο και ο στρατάρχης Khalifa Haftar, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η αντίδραση τους μετά και τις συνομιλίες στη Μόσχα.
Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο δεν προσκλήθηκε όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας.


Image

ΗΠΑ: Να αποσυρθούν άμεσα τα ξένα στρατεύματα

Την άμεση αποχώρηση από τη Λιβύη όλων των ξένων στρατευμάτων, ανάμεσα σε αυτούς και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων ζητά το State Department.
Εκπρόσωπος του State Department με δήλωση του στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ, καλεί τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους.
«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη.
«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση.
Είναι θετικό βήμα ότι οι ηγέτες της Λιβύης αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός.
Αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα μέρη της Λιβύης και να μην τους επιβληθεί.
Καλούμε όλα τα μέρη της Λιβύης να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας, μέσω της διαμεσολάβησης, για την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και ζητημάτων ασφαλείας που τα χωρίζουν» αναφέρει το State Department.

Το ναυάγιο της Μόσχας

Μια πρόγευση πάντως για το τι θα συμβεί στο Βερολίνο έδωσαν οι πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα όπου οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απέτυχαν παταγωδώς.
Ο στρατάρχης Haftar αποχώρησε από τις συνομιλίες χωρίς να υπογράψει τη σχετική συμφωνία, την οποία είχε ήδη υπογράψει ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj.
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Haftar ζήτησε μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να εξετάσει τη συμφωνία, τοποθέτηση που αν μη τι άλλο προδιαθέτει μια θετική στάση από τον Λίβυο στρατάρχη.
Ωστόσο, ο ίδιος σε αναρτήσεις του στο twitter είπε ότι το έγγραφο που του παρουσιάστηκε, ήταν ένα έγγραφο προδοσίας και ψεύδους, ενώ εκτόξευσε τα πυρά του κατά της Τουρκίας.
«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας να επιβάλλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει παράνομο Μνημόνιο.
Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter και συγκεκριμένα στον λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ο Haftar, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία στη βάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την επιστροφή στη νομιμότητα του λιβυκού στρατού, μέσα σε ένα πλαίσιο για τη Λιβύη.
Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας» υποστήριξε σε δεύτερη ανάρτηση του ο Haftar, ο οποίος σε τρίτο tweet του χαρακτήρισε το έγγραφο της συμφωνίας, «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας»
«Ο γενικός διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δήλωσε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπροστά μου ήταν ένα έγγραφο ψεύδους και προδοσίας, κάτι που η GNA (σ.σ.: Sarraj) είναι πάντα ευτυχής να υπογράψει.
Αλλά τα πραγματικά χέρια μας στη Λιβύη δεν θα μπορούσαν ποτέ (να το υπογράψουν).
Ζούμε και πεθαίνουμε με τιμή» ανέφερε ο Haftar.

Τουρκία: Εάν χρειαστεί θα δώσουμε ένα μάθημα στον Haftar

Στις δηλώσεις αυτές απάντησε με οργή ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος εκτόξευσε απειλές κατά του Haftar, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει ένα μάθημα στις δυνάμεις του στρατάρχη.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη και στην αποχώρηση του στρατάρχη Khalifa Haftar από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, οι οποίες αποτέλεσαν πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο Erdogan είπε ότι «δεν θα διστάσουμε να δώσουμε ένα μάθημα στον Haftar εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης».
«Ρωτούν αυτοί που είναι άσχετοι με την πολιτική, τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη.
Δεν ξέρουν από ιστορία.
Η Τουρκία δεν θα είχε παρέμβει, εάν ο Haftar δεν είχε καταλάβει όλη την χώρα και δεν έπεφτε ο λαός της Λιβύης στα χέρια αυτού του τύραννου» υπογράμμισε ο Erdogan, ο οποίος αφού έκανε λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα του Haftar κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και αφού κατηγόρησε τον Haftar ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε πως η Τουρκία θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις επιλογές που θα κάνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση του Halifa Haftar να μην υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα.
Σε δηλώσεις του ο Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Haftar συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.
Όλες οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan - τόσο στη Συρία και στη Λιβύη όσο και στη "σκακιέρα" της ανατολικής Μεσογείου - δείχνουν πόσο αναβαθμισμένος και πόσο υπολογίσιμος είναι στη Δύση ο ρόλος του σε μια σειρά από "καυτά μέτωπα".
Και μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη όσον αφορά το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Serraj στη Λιβύη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία.
Άλλωστε η Τουρκία είναι η χώρα που πρωταγωνίστησε προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ του Khalifa Haftar και του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj και είναι η χώρα που έχει - μαζί με τη Ρωσία - τον πρώτο λόγο και στη Συρία.

Saleh Issa (πρόεδρος Λιβυκής Βουλής): Εκεχειρία τέλος, ξαναρχίζει ο πόλεμος
 
Η εκεχειρία τελείωσε, οι μάχες ξαναρχίζουν υποστήριξε ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Aguila Saleh Issa, αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα μεταξύ του στρατάρχη Khalifa Haftar και του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του F. Serraj να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυση του πυρός.
«Η εκεχειρία στη Λιβύη τελείωσε, ο πόλεμος θα ξαναρχίσει.
Η πλευρά Haftar ήταν θετική στην εκεχειρία προς σεβασμό στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin» είπε ο Aguila Saleh Issa, ο οποίος απέδωσε την αποτυχία των δυνάμεων του Haftar να καταλάβουν την Τρίπολη, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, στην παρέμβαση της Τουρκίας.
«Η παρέμβαση της Τουρκίας μας καθυστέρησε στην προσπάθεια να επανακαταλάβουμε την Τρίπολη» υποστήριξε ο Aguila Saleh Issa.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται εχθροπραξίες και συγκρούσεις στο μέτωπο της Λιβύης, ίσως γιατί οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές περιμένουν και την Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι ο Haftar αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, την οποία είχε ήδη υπογράψει ο Fayez al-Sarraj, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

DW: Τι θέλει η Merkel από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 19/1 αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει τι επιδιώκει να επιτύχει η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel καθώς όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, πρόκειται για μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου για την καγκελάριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Merkel και παρά το ναυάγιο της Διάσκεψης στη Μόσχα απέστειλε τις προσκλήσεις στους συμμετέχοντες της Συνάντησης  Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή 19.01.
Τις προσπάθειες για να συγκεντρώσει σε ένα τραπέζι τόσους ετερόκλητους εταίρους ανέλαβε προσωπικά η καγκελάριος Merkel, η οποία μιλώντας χθες στην Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να προκύψει κάποια διαπραγματευτική λύση στον εμφύλιο της χώρας.
«Έχει έρθει ο καιρός να εξετάσουμε εάν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε κάποια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας σύμφωνα με βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Παρόλα αυτά, όπως τόνισε η Merkel, οι προσδοκίες από μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση, είναι πολύπλοκα.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού F.Serraj στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία.
Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατηγός  Haftar, που δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον πρόεδρο Macron και στηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Και ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση,  η οποία με τη βοήθεια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ Γκασάν Σαλαμέ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου, για να φέρει σε επαφή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού με τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Υπό πέπλο μυστικότητας όλο αυτό το διάστημα οι διαμεσολαβητές έρχονταν στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις στην καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών γύρω από τον καθορισμό του καλύτερου τρόπου και δρόμου προς τη συνάντηση κορυφής της ερχόμενης Κυριακής.

Οι στόχοι της καγκελαρίου

Τι όμως μπορεί να περιμένει κανείς από τις εργασίες της Διάσκεψης διερωτάται η DW.
Όπως αναφέρει, το περίγραμμα έθεσε η ίδια η Merkel  μιλώντας χθες το απόγευμα στην Κ.Ο.
«Η Διάσκεψη της Κυριακής για τη Λιβύη χρησιμεύει στο να δεσμεύσει όλες τις πλευρές να σεβαστούν το υπάρχον εμπάργκο όπλων, το οποίο συνεχώς παραβιάζεται, και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση.
Στη διάρκεια της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου έγινε σαφές» συνέχισε η καγκελάριος, «ότι ξένες δυνάμεις που δρουν στη χώρα εμποδίζουν την επιστροφή στην ειρήνη.
Και όσο καιρό μεταφέρεται στρατιωτικό υλικό στη χώρα από το εξωτερικό, θα συνεχίζονται οι σφαγές και δεν θα επέλθει κάποια πολιτική λύση».
Η καγκελάριος τόνισε ότι η απόφαση για τη διάσκεψη δεν έγινε από τη μια ημέρα στην άλλη, ότι ήταν απότοκο μιας μακράς διαδικασίας, «κάποια στιγμή έρχεται το χρονικό σημείο, στο οποίο ίσως μπορεί να επιτευχθεί κάτι» πρόσθεσε.
Εκείνο που επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση είναι υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε κάποια πολιτική λύση.
Γι αυτό, αν και έχουν προσκληθεί στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Serraj και ο στρατηγός Haftar, δεν θα καθίσουν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην θέσουν σε κίνδυνο οποιαδήποτε επιτυχία θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Για τη γερμανίδα καγκελάριο το στοίχημα της ειρήνευσης στη Λιβύη έχει κεντρική σημασία.
Η Merkel θέλει να αποδείξει ότι η Γερμανία αναλαμβάνει ευθύνες στην περιοχή, έτσι όπως δεν έκανε στη Συρία.
Πολύ περισσότερο όμως είναι οι ανησυχίες της για ένα νέο προσφυγικό κύμα.
Στην περίπτωση της Συρίας η Γερμανία έμεινε να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις και όταν το 2015 οι πρόσφυγες «χτύπησαν» κατά χιλιάδες την πόρτα της χώρας, ήταν ήδη πολύ αργά.
Για τη Merkel, οι μήνες που ακολούθησαν προκάλεσαν την μεγαλύτερη κρίση της θητείας της με τραύματα που δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.
Η συνεργασία της ΕΕ με τη λιβυκή ακτοφυλακή έχει γίνει στόχος επικρίσεων.
Λόγω της κατάστασης ασφαλείας η επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα δεν είναι δυνατή.
Εκτός αυτού πολλοί αρχηγοί κρατών της ζώνης του Σαχέλ (Μαυριτανία, Σενεγάλη, Γκάμπια,, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας) έκαναν στη Merkel σαφές ότι χωρίς λύση του προβλήματος στη Λιβύη είναι αδύνατον να επιτύχουν σταθερότητα μέσα στις χώρες τους.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 15/1 09:14)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης