Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Forthnet: Πάνω από 24 εκατ. ευρώ απώλειες εσόδων το χρόνο από την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση

tags :
Forthnet: Πάνω από 24 εκατ. ευρώ απώλειες εσόδων το χρόνο από την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η εταιρεία επενδύει στη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση της ασφάλειας των συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων της
Πάνω από 24 εκατ ευρώ υπολογίζονται  τα έσοδα που χάνονται ετησίως από την παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικού περιεχομένου, η διακίνηση ή/και ιδιωτική χρήση παρανόμων λογισμικών και εξοπλισμών αποκωδικοποίησης, ενώ περί τα 15 εκατ ευρώ είναι τα απωλεσθέντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Forthnet έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση των παραβατικών δραστηριοτήτων, που αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας «η σημαντικότερη συνέπεια του φαινομένου της πειρατείας είναι η τεράστια ζημία που προκαλείται στις εταιρείες συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση στην ίδια την ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες φορολογουμένους. Ετησίως χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ εσόδων για το ελληνικό κράτος, το οποίο εισπράττει μέρος από τα έσοδα των εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω της φορολογίας (Φ.Π.Α., φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης, ποσοστό από το ακαθάριστο έσοδο ως οικονομικό αντάλλαγμα για την άδεια που κατέχουν οι πάροχοι).»
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η εταιρεία επενδύει στη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση της ασφάλειας των συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων της.
Με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό που συγκροτεί την ομάδα Antipiracy και με την άμεση συνδρομή της Νομικής Διεύθυνσης, παρακολουθούν συνεχώς τις τεχνολογικές εξελίξεις και προσαρμόζουν τα συστήματά τους για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Εκσυγχρονίζουν συνεχώς τα συστήματα κρυπτογράφησης και ανεύρεσης παράνομης διακίνησης περιεχομένου και θεωρούν ότι καταφέρνουν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό όσους χρησιμοποιούσαν παράνομες μεθόδους παρακολούθησης των προγραμμάτων της Nova.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι πάροχοι συνδρομητικών υπηρεσιών, εκσυγχρονίζονται, βελτιώνουν τα συστήματα αντιμετώπισης, όμως στη διαρκή μάχη κατά της πειρατείας, έχουν ως ανασταλτικό παράγοντα τη δυσκαμψία και ατολμία του συστήματος που δίνει τη δυνατότητα στους παραβάτες να γλιτώνουν από τις άμεσες συνέπειες του νόμου. Υπήρξε μια θετική νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), η οποία συστήθηκε με το Ν. 4481/2017 με στόχο τη διευκόλυνση της εξωδικαστικής αντιμετώπισης περιπτώσεων διαδικτυακής προσβολής πνευματικών ή/και συγγενικών δικαιωμάτων.
Όμως το προβλεπόμενο από το νόμο πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η εν λόγω επιτροπή και η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, δεν της επιτρέπουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προσβολών από επαγγελματίες «πειρατές». Και αυτό κυρίως γιατί η διαδικασία ενώπιον της εν λόγω επιτροπής είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και δεν είναι προσαρμοσμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μορφές πειρατείας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Forthnet, «η πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση της «πειρατείας» είναι το λεγόμενο dynamic blocking, η δυνατότητα δηλαδή, με μια πολύ σύντομη διαδικασία, να κατεβάζουν και να μπλοκάρουν όλοι οι Internet Service Providers (ISPs) τον παράνομο ιδιοκτήτη, ειδικά στις περιπτώσεις των ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων. Εκεί ουσιαστικά είναι και το μεγάλο «στοίχημα» για την καταπολέμηση της πειρατείας. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, προεξέχουσας της Αγγλίας».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης