Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Business Insider: Μεγαλώνουν τις αποστάσεις τους από τον Trump οι Ευρωπαίοι ηγέτες

tags :
Business Insider: Μεγαλώνουν τις αποστάσεις τους από τον Trump οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, τονίζουν την έλλειψη ενημέρωσης για το χτύπημα και υποστηρίζουν ότι η δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων των ΗΠΑ με το Ιράν θα έχει μόνο έναν κερδισμένο: το ISIS
Οι κορυφαίοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, έχουν αρχίσει και μεγαλώνουν τις αποστάσεις τους από τον πρόεδρο Donald Trump μετά την απόφασή του να δολοφονήσει τον ισχυρότερο στρατιωτικό διοικητή του Ιράν, τον Qassem Soleimani.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων των ΗΠΑ με το Ιράν θα έχει μόνο έναν κερδισμένο: το Ισλαμικό Κράτος – κυρίως επειδή οι επιχειρήσεις του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει παγώσει τις επιχειρήσεις του στο Ιράκ μετά την επίθεση των ΗΠΑ.
«Πρέπει πάντα να ρωτάς ποιος εξυπηρετείται και ποιος κερδίζει από αυτήν την αστάθεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες Δευτέρα 6/1.
«Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή ωφελεί σήμερα μόνο έναν οργανισμό: το Ισλαμικό Κράτος».
Ο Le Maire πρόσθεσε ότι η σύγκρουση θα «αυξήσει την τρομοκρατική απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη» και θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, συντηρητικού συμμάχου του Trump, δήλωσε ότι η πρόσφατη απειλή του αμερικανού προέδρου με στόχο του «ιρανικού πολιτισμού» θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου.
Ο Trump υποσχέθηκε να βομβαρδίσει 52 στόχους στο Ιράν εάν η χώρα αντιδρά εναντίον των ΗΠΑ.
«Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που εμποδίζουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε εκπρόσωπος του Johnson τη Δευτέρα, προσθέτοντας: «Μπορείτε να διαβάσετε τις διεθνείς συμβάσεις.
Είναι η Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών στην σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Dominic Raab δήλωσε αμέσως μετά την δολοφονία Soleimani, πως μια κλιμακούμενη σύγκρουση με το Ιράν «δεν εμπίπτει σε κανένα από τα συμφέροντά μας» και παρότρυνε «όλα τα μέρη να αποσυρθούν».
Ο προκάτοχος του Raab, Jeremy Hunt, δήλωσε στο BBC το Σάββατο 4/1 ότι το Trump έχει επιδοθεί σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο παιχνίδι κοτόπουλου» (chicken game) με το Ιράν, και οι δύο πλευρές κάνουν «όλο και πιο ακραία πράγματα».
Βρετανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν είχαν καμία ενημέρωση πριν το χτύπημα, που σκότωσε τον Soleimani και έναν κορυφαίο ιρακινό διοικητή.
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Amélie de Montchalin, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «έχουμε ξυπνήσει σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο».
«Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν αυξάνονται», ανέφερε ο Montchalin.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κάλεσε για «συγκράτηση και κλιμάκωση».
«Μια νέα σύγκρουση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», είπε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo συνεπεία των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων σημείωσε σε συνέντευξη του την Παρασκευή.
«Ειλικρινά, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο βοηθητικοί, όσο επιθυμώ ή θα μπορούσαν να είναι", δήλωσε ο Pompeo στο Fox News.
«Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάναμε, αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί, έσωσε και τις ζωές στην Ευρώπη».
Το Ισραήλ είναι ο μόνος κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ για να υποστηρίξει την επίθεση του Trump στο Ιράν.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βenjamin Netanyahu, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει εδώ και πολύ καιρό το Ιράν ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, εξήρε την κίνηση του Trump, λέγοντας ότι ο πρόεδρος «αξίζει όλη την πίστη μας, ενεργεί ταχύτατα, δυναμικά και αποφασιστικά».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης