Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Απελπιστικά απομονωμένη η Τουρκία – Δεν θα συρθούμε εκβιαζόμενοι σε διαπραγματεύσεις

Μητσοτάκης: Απελπιστικά απομονωμένη η Τουρκία – Δεν  θα συρθούμε εκβιαζόμενοι σε διαπραγματεύσεις
Έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται είπε ο κ.Μητσοτάκης
Τη θέση ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Τουρκία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με μέλη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα και λίγο πριν τη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ο κ.Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε ότι αν και η ΝΔ είχε από την αρχή εκφράσει τον προβληματισμό της για τη συμφωνία αυτή και την είχε καταψηφίσει στη Βουλή, αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει.
«Έρχομαι τώρα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Καταρχάς να ξεκινήσω με τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία θέσατε σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων και «Εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της συμφωνίας.
Κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το brand «Μακεδονία» έτσι ώστε στον εμπορικό πόλεμο ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει με τους βόρειους γείτονές μας να έχουμε το πάνω χέρι.
Υποστηρίξαμε τις επιχειρηματικές ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας να κατοχυρώσουν το σήμα «Macedonia the Great» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει ένα σήμα-ομπρέλα το οποίο θα κατοχυρώνει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα.
Από εκεί και πέρα όμως έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα - και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς - είναι η Τουρκία.
Δεν είναι τα Σκόπια και ο βόρειος γείτονάς μας, όσο και αν συναισθηματικά μας ενοχλεί το γεγονός ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δεν είναι αυτή την οποία θέλαμε.
Και πρέπει να έχουμε μία αίσθηση του πώς χτίζουμε τις συμμαχίες μας και του πώς κινούμαστε βλέποντας όλον τον ορίζοντα των γεωπολιτικών θεμάτων, όχι μόνο αυτά για τα οποία μπορεί να ενδιαφερόμαστε ειδικά, ανάλογα ο καθένας με τα δικά του βιώματα» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Δεν θα συρθούμε εκβιαζόμενοι σε διαπραγματεύσεις

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από τις διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, και έχουμε επιδοθεί σε ένα πραγματικό διπλωματικό μαραθώνιο, η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη.
Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο.
Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.
Κατά συνέπεια, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να μπορέσουμε να απομονώσουμε την Τουρκία και να εξηγήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά - και εκεί θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια, το είπατε πολύ καλά - γιατί σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ.
Το είπατε πολύ σωστά, το έθιξα και εγώ στο Λονδίνο όταν βρέθηκα απέναντι από τον Ερντογάν και του είπα ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε μία συμμαχία ο ένας σύμμαχος να προκαλεί με τόσο προσβλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο τον άλλο σύμμαχο.
Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε.
Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.
Ψηφίστηκε, όπως γνωρίζετε, στο Κογκρέσο και στη Γερουσία το East Med Act, μετά από πολλή συστηματική δουλειά την οποία έκανε και ο Gus Bilirakis, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά δημόσια.
Είναι ένα από τα καλύτερα κείμενα, από τα καλύτερα νομοθετήματα που έχουν προκύψει ποτέ από το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρικτικά για τις ελληνικές θέσεις.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό πια ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μια διακομματική υποστήριξη αυτής της πολιτικής.
Θα έχω την ευκαιρία εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ να συναντήσω και την ηγεσία του Κογκρέσου για να επαναλάβω το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.
Για πρώτη φορά βλέπω να διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες.
Διότι πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες.
Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται.
Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.
Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Trump ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα συζητήσει μαζί του όλα αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας ότι «θα επανεπιβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά»
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη.
Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης