Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί την Τουρκία εναντίον της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη ο Guterres

Προειδοποιεί την Τουρκία εναντίον της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη ο Guterres
Ο Guterres απηύθυνε για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις του να κηρυχθεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη» και «όλα τα μέρη να επιστρέψουν στον πολιτικό διάλογο»
«Κάθε ξένη υποστήριξη στα εμπόλεμα μέρη» στη Λιβύη το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι να «επιδεινώσει τη σύρραξη και να περιπλέξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης», προειδοποίησε την Τουρκία, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά,  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres.
Ο A. Guterres, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του την Παρασκευή 3/1, τόνισε ακόμη ότι «οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το μόνο που κάνουν είναι να χειροτερεύουν τα πράγματα».
Κατά τον ίδιο, «η αυστηρή τήρηση του εμπάργκο είναι ουσιώδης για να δημιουργηθεί περιβάλλον που θα ευνοεί το τέλος των εχθροπραξιών».
Ο Guterres απηύθυνε για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις του να κηρυχθεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη» και «όλα τα μέρη να επιστρέψουν στον πολιτικό διάλογο».
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή τους ειδικοί του ΟΗΕ, που είναι  επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011, προσάπτουν στην Τουρκία σειρά παραβιάσεων τηε προς υποστήριξη της ΚΕΕ, όπως και στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς όφελος του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος διέταξε τον Απρίλιο του 2019 τις δυνάμεις του να αρχίσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την Τρίπολη.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκριναν την Πέμπτη ψήφισμα που επιτρέπει στον πρόεδρο R.T. Erdogan να διατάξει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για να υποστηρίξουν την ΚΕΕ, δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην οποία μάχονται εναντίον του ΛΕΣ υπό τον στρατάρχη Haftar .
Στη Λιβύη δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για κυριαρχία, από τη μία η ΚΕΕ που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια παράλληλη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου επιβάλλει τον δικό του νόμο ο στρατάρχης Haftar.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης