Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πράσινο φως από τη Βουλή για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Τουρκία: Πράσινο φως από τη Βουλή για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος άφησε χθες (1/1/2020) ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην στείλει στρατεύματα στη Λιβύη
(upd6) To πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη άναψε το τουρκικό κοινοβούλιο, καθώς οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η Άγκυρα είναι απίθανο να στείλει άμεσα στρατεύματα, αλλά θα στείλει στρατιωτικούς συμβούλου και εξοπλισμό.
Εξάλλου, κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδεχομένως η Τουρκία να εκπαιδεύσει Λίβυους στρατιώτες στην Τουρκία, ενώ το Reuters μετέδιδε ότι η Άγκυρα σκέφτεται να στείλει Σύρους μαχητές στην Τρίπολη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής στήριξης.
«Η στήριξη πιθανότατα θα αρχίσει με στρατιωτικούς συμβούλους, drones, και ειδικές επιχειρήσεις από κοινού με το λιβυκό στρατό» είπε ο Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος είναι πρόεδρος του think-tank EDAM - Center for Economics and Foreign Policy Studies.
«Η ελπίδα θα μπορούσε να είναι ο τουρκικός στρατός ο ίδιος να μην συμμετέχει σε στρατιωτική δράση» τόνισε ο ίδιος.
Την πλήρη καταδίκη τους στην τουρκική απόφαση τόνισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου με κοινή τους ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν την κίνηση η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ευχαριστίες από την Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης έσπευσε να ευχαριστήσει τον Τούρκο ομόλογό του για την έγκριση της αποστολής στρατευμάτων προς τη Λιβύη που εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, ο Mohamed Taher Siala ευχαρίστησε τον Mevlut Cavusoglu για την επικύρωση της πρότασης που εξουσιοδοτεί την τουρκική κυβέρνηση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Ο Cavusoglu απάντησε στον Λίβυο ομόλογό του μέσω Twitter, αναφέροντας στην ανάρτησή του πως, «Η κίνηση της Λιβύης είναι σημαντική για την προστασία των συμφερόντων μας, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχή».
Η τουρκική εθνοσυνέλευση επικύρωσε την πρόταση εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, με 325 ψήφους υπέρ και 184 ψήφους κατά, σε ένα κοινοβούλιου 600 εδρών, όπου παρίσταντο 509 βουλευτές.
Πάντως υπενθυμίζεται ότι χθες (1/1/2020), ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Fuat Oktay, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να μην στείλει η χώρα του στρατιώτες στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί να στείλει στρατεύματα εφόσον οι δυνάμεις του Khalifa Haftar σταματήσουν τις επιθέσεις και οπισθοχωρήσουν.
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο...μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν “οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις'”, τότε γιατί να πάμε εκεί;» είπε στη συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι ελπίζει το τουρκικό νομοσχέδιο θα στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησης της Τρίπολης με στρατιωτικό υλικό, ενώ η συμφωνία της με τη Λιβύη για θαλάσσια σύνορα και στρατιωτική συνεργασία έχει βάλει μπουρλότο στην ευρωπαϊκή διπλωματία (και όχι μόνο) και έχει δημιουργήσει τεταμένο κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η πρώτη αντίδραση υπήρξε από την Αίγυπτο με μία ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Έντονη αντίδραση από την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου».
Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την έγκριση της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων.

Η αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι «προωθεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση» στη Λιβύη, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά σήμερα.
Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου επισημαίνουν ότι στηρίζουν την πολιτική διαδικασία και ότι θεωρούν πως μια διευθέτηση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αντιδρά και η Ιταλία

«Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου για την Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις, σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο.
Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική», επισήμανε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Marina Sereni.

Αντιδράσεις στη Λιβύη από το Κοινοβούλιο

«(Ο Fayyez) al-Sarraj (επικεφαλής της GNA) και εκείνοι που είναι μαζί του ζήτησαν ξένη επέμβαση στη Λιβύη, ένα αίτημα που χαρακτηρίζουμε εσχάτη προδοσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ehmayed Houma, δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.
Μια «επείγουσα συνεδρίαση» του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (ανατολικά) «για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας» στις υποθέσεις της Λιβύης, πρόσθεσε.
«Η απερίσκεπτη κίνηση του (Τούρκου προέδρου Tayyip) Erdogan, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», σημείωσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης