Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χρονιά συγχωνεύσεων και χρεοκοπιών το 2020 για τη βιομηχανία πετρελαίου

tags :
Χρονιά συγχωνεύσεων και χρεοκοπιών το 2020 για τη βιομηχανία πετρελαίου
Η «επανάσταση» του σχιστολιθικού πετρελαίου οδήγησε σε πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές
Πλήρη αναμόρφωση της βιομηχανίας πετρελαίου προβλέπουν για το 2020 οι αναλυτές εκτιμώντας ότι θα είναι μια χρονιά συγχωνεύσεων αλλά και χρεοκοπιών, λόγω του υπερδανεισμού του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια.
Την εκρηκτική άνοδο της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου, με το σχιστολιθικό πετρέλαιο- shale oil -και τις ανατροπές που επέφερε στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ακολουθεί τώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές μία περίοδος αναδιοργάνωσης, που οδηγεί σε συγγενεύσεις αλλά και χρεοκοπίες.
«Είμαστε στα πρώτα στάδια μίας πλήρους αναμόρφωσης της αγοράς» τονίζει αναλυτής της Amundi Pioneer, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία του κλάδου πλησιάζει στο σημείο της έκρηξης.
«Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ένας μεγάλος εξαγωγέας αλλά οι αγορές δεν της δίνουν πια άλλους πόντους. Οι μετοχές των εταιριών του κλάδου είχαν μεγαλύτερη αξία όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταρρεύσει απ’ ότι έχουν σήμερα…..», δήλωσε άλλος αναλυτής, προσθέτοντας ότι για να εξυγιανθεί η βιομηχανία του κλάδου θα χρειαστούν πολλές συγχωνεύσεις και πολλές αναδιαρθρώσεις χρεών.

Υπερδραστηριότητα του κλάδου

Η τεχνολογία του fracking έφερε επανάσταση στον κλάδο, του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου, μετατρέποντας μέσα σε λίγα χρόνια τις ΗΠΑ από καθαρό εισαγωγέα σε καθαρά εξαγωγέα πετρελαίου και αερίου.
Πολυάριθμες εταιρίες χρησιμοποίησαν την νέα αυτή τεχνολογία και την οριζόντια εξόρυξη για να αντλήσουν πετρέλαιο από περιοχές δύσκολα προσβάσιμες.
Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ να φθάσει στα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα και η χώρα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.
Ας σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2010 η μέση παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι ως το 2023 η αμερικανική παραγωγή αργού θα φθάνει στα 16 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Χάρη στη γρήγορη επιτυχία, πολλοί Αμερικανοί παραγωγοί εξασφάλισαν δανειακά κεφάλαια με μεγάλη ευκολία, προχώρησαν σε επενδύσεις, αλλά τελικά όλη αυτή η υπερδραστηριότητα στον τομέα οδήγησε σε πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές.

Υψηλά επίπεδα δανεισμού

Οι επενδυτές που περίμεναν να συνεχιστούν τα γρήγορα κέρδη, που έφερε η «επανάσταση» του σχιστολιθικού πετρελαίου, έχουν χάσει πια την υπομονή τους.
Έτσι, το 2019 ήταν η χρονιά με τις χειρότερες επιδόσεις της δεκαετίας για τις μετοχές του ενεργειακού τομέα στις ΗΠΑ, ενώ ο δανεισμός των περισσότερων εταιριών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
«Το πάρτι τελείωσε» δήλωσε αναλυτής της Again Capital, στο CNBC.
Η δυναμική παρουσία των ΗΠΑ ανέτρεψε τις ισορροπίες.
Η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ ήλθαν σε συμφωνία με τη Ρωσία και άλλους, εκτός ΟΠΕΚ, παραγωγούς, προκειμένου να περιορίσουν την παραγωγή και να στηρίξουν τις τιμές.
Η πρόσφατη παράταση της τριετούς συμφωνίας βοήθησε να σταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού.
Έτσι οι Αμερικανοί παραγωγοί βίωσαν το 2019 μία δύσκολη χρονιά, κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονταν τις περισσότερες ημέρες κάτω από το ελάχιστο επίπεδο ισορροπίας, που θα χρειαζόταν για να μην έχουν ζημιές.

Γρήγορη εξάντληση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων

Αναλυτές εκτιμούν ότι εταιρικά δάνεια και εταιρικά ομόλογα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, αξίας 30-40 δισ. δολαρίων παρουσιάζουν υψηλό συντελεστή κινδύνου και θεωρούν ότι για ορισμένες εταιρίες δεν υπάρχει άλλη λύση από την εκκαθάριση και την αναδιάρθρωση.
Αρκετές εταιρίες παρουσιάζουν πρόβλημα επάρκεια κεφαλαίων και ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από την ίδια τη φύση του σχιστολιθικού πετρελαίου.
Τα πηγάδια του shale oil έχουν την τάση να εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες τα νέα κοιτάσματα μπορεί να χάσουν έως και το 70-75% της δυναμικότητάς τους μέσα στον πρώτο χρόνο παραγωγής, γι’ αυτό και οι εταιρίες συνεχίζουν την έρευνα και την παραγωγή σε άλλα πηγάδια, αναλώνοντας συνεχώς κεφάλαιο.
Αν σταματήσουν την εξόρυξη, η παραγωγή θα μπορούσε τον επόμενο χρόνο να πέσει κατά 35%.
Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με συγχωνεύσεις, αλλά η συγχώνευση δεν είναι πανάκεια, ειδικά όταν πρόκειται για παρεμφερείς εταιρίες με υψηλό δανεισμό.
Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις σταδιακά θα φέρουν μεγαλύτερη πειθαρχία στην παραγωγή, πράγμα που θα οδηγήσει σε περιορισμό της προσφοράς και σε υψηλότερες τιμές, εκτιμά η αγορά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης