Τελευταία Νέα
Διεθνή

OilPrice: Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι ο πραγματικό λόγος για τις χαμηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας

OilPrice: Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι ο πραγματικό λόγος για τις χαμηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας
Οι προβλέψεις για τα θεμελιώδη στον κλάδο της ενέργειας δε βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου
Το έτος που φτάνει προς το τέλος του δεν ήταν καλό για το πετρέλαιο, καθώς παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κάτω από το επίπεδο τιμών που οι οικονομικές οι οποίες εξαρτώνται από το πετρέλαιο θεωρούν καλό.
Αυτό συνέβη, κυρίως εξαιτίας της έκρηξης στην παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σε πρόσφατη επισκόπηση για το πετρλεάιο το 2019 ο Grant Smith του Bloomberg, ενώ η συναίνεση σχετικά με το ρόλο της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού φαίνεται να είναι αδιαμφισβήτητη.
Όλες οι προβλέψεις για το πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του ΟΠΕΚ, περιλαμβάνουν τακτικά πλέον την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ ως τον βασικό λόγο για την ανάπτυξη στην παραγωγή χωρών εκτός ΟΠΕΚ, η οποία αντισταθμίζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ.
Ήταν η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού η οποία προκάλεσε μία αυξανόμενη απάθεια μεταξύ των επενδυτών, καθώς όταν ο ΟΠΕΚ δεν είναι η μόνη πηγή για τα έθνη τα οποία «πεινούν» για ενέργεια και όταν υπάρχει μία χώρα η οποία παράγει περισσότερο από 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το κλίμα στην αγορά είναι πολύ διαφορετικό, και το είδαμε αυτό το 2019 πιο ξεκάθαρα από ποτέ.
Ακόμα και μία από τις μεγαλύτερες διακοπές παραγωγή στην ιστορία, η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δε μπόρεσαν να διατηρήσουν το Brent στα 70 δολ. ανά βαρέλια για περισσότερες από μερικές ημέρες.
Σε μία περαιτέρω ένδειξη ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει γίνει μία δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, η τελευταία συμφωνία του ΟΠΕΚ για εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει μία αγορά που περίμενε την εμβάθυνση και ήξερε ότι δε μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Οι τιμές του πετρελαίου συνήθως αυξάνονται μετά από μία συνάντηση του ΟΠΕΚ ή μία ενημέρωση από το εσωτερικό του Οργανισμού, ωστόσο φέτος οι αυξήσεις των τιμών ήταν βραχύβιες.
Οι προβλέψεις για τα θεμελιώδη δε βοήθησαν, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε στην τελευταία του έκθεση ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι πιθανό να παρουσιάσει πλεόνασμα 700 χιλ. βαρελιών ημερησίως στις αρχές του 2020.
Αυτό θα συβμεί παρά τις προσπάθειες των ΟΠΕΚ+ και χάρη στην αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τον ΙΕΑ αναμένεται να οδηγήσει μία αύξηση 2,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, στην παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, ενώ παράλληλα η επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ελπίδα για τους «ταύρους» στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς οι Goldman Sachs και JP Morgan αναθεώρησαν πρόσφατα επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για το πετρέλαιο το 2020.
Η Goldman αναβάθμισε τις προβλέψεις για το Brent και το αμερικανικό αργό, επικαλούμενο τις προσδοκίες ότι οι ΟΠΕΚ+ θα μειώσουν μειώσουν περισσότερο την καθημερινή τους παραγωγή, περιορίζοντας την οποιαδήποτε υπερπροσφορά.
Η JP Morgan φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την άποψη, καθώς επικαλέστηκε επίσης τις βαθύτερες περικοπές στον ΟΠΕΚ+ ως τον λόγο για την αναθεώρηση των τιμών.
Το να εμπιστευτεί κανείς τις προβλέψεις ακόμα και των πιο αξιόπιστων επενδυτικών τραπεζών είναι κάτι που το κάνει με δική του ευθύνη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές μπορούν να αυξηθούν, ακόμα και σε αυτό το νέο περιβάλλον απάθειας της αγοράς.
Για την ώρα ωστόσο, το συντριπτικό κλίμα στις αγορές πετρελαίου είναι αδιάφορο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης