Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεγάλοι ευρωπαϊκοί κολοσσοί υποψήφιοι «μνηστήρες» για τον ΔΕΔΔΗΕ

tags :
Μεγάλοι ευρωπαϊκοί κολοσσοί υποψήφιοι «μνηστήρες» για τον ΔΕΔΔΗΕ
Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις  η γαλλική EdF, η ιταλική Enel Green Power, η γερμανική Εon, η ιταλική ΤΕRNA, αλλά και κινεζικές εταιρείες
Ισχυρό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ εκφράζεται από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ο ρόλος των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενεργειακού τομέα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, λόγω της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που φέρνει σε πρώτο πλάνο τη διαχείριση της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας.  
Έτσι ευρωπαϊκοί κολοσσοί όπως η γαλλική EdF, η ιταλική Enel Green Power, η γερμανική Εon, αλλά και η ιταλική ΤΕRNA, η οποία είναι ενεργή και στην μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρισμού, αλλά και κινεζικές εταιρίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ.  
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ως ένα μεγάλο στοίχημα από το οποίο εξαρτάται, η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ, οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση στην εποχή των έξυπνων δικτύων, αλλά και το στίγμα των προθέσεων της όσον αφορά την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.      

Πώληση του 49% και εκχώρηση του management

Έτσι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης για το 2020, αρχής γενομένης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη από το βήμα της Βουλής θα πωληθεί σε ποσοστό μέχρι 49% με παράλληλη εκχώρηση του management, αν και θα διατηρήσει κάποια εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.
Παράλληλα βεβαίως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του 39% της εταιρίας «Αριάδνη» η οποία είναι η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής  της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρισμού Αττικής- Κρήτης.

Περίπλοκος ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τον ΔΕΔΔΗΕ που ήταν η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έχουν ήδη προσληφθεί η Eurobank και η Goldman Sachs ως σύμβουλοι της ΔΕΗ.
Οι σύμβουλοι θα κληθούν να επιλύσουν ένα περίπλοκο θέμα που δεν είναι άλλο από ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ. Σήμερα η ΔΕΗ έχει στην κυριότητά της το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση  περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η θυγατρική της που  διαχειρίζεται το δίκτυο.  
Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου διανομής από την μητρική ΔΕΗ.
Έτσι, κανονικά ένα από τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψει στη διαδικασία του διαχωρισμού είναι και το θέμα των υποθηκών των δανείων που έχει λάβει η ΔΕΗ σε περίπτωση που μέρος του δικτύου ή εγκαταστάσεων, οι οποίες το συνοδεύουν ή άλλων παγίων έχουν υποθηκευτεί στις τράπεζες.
Πάντως, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με την έκδοση ομολόγου από την επιχείρηση εντός του 2020, καθώς θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της και επομένως να απελευθερώσει τη διαχείριση των δικτύων από τους όρους παλαιότερων δανειακών συμβάσεων.

Έως το τέλος 2020 «στον αέρα» ο διαγωνισμός

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ιδιωτικοποίησης, εισηγήσεις που εξετάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα μιλούσαν για διάθεση ακόμη και του 100% του ΔΕΔΔΗΕ.
Η λύση αυτή ωστόσο δεν προκρίθηκε, εν μέρει λόγω της αντίδρασης και της ίδιας της ΔΕΗ, καθώς η εταιρία ηλεκτρισμού κάθε χρόνο εισπράττει ως «ενοίκιο» από τον ΔΕΔΔΗΕ περί τα 300 εκατ ευρώ, τα οποία καταγράφονται στα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA).
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας επιθυμεί  το διαδικαστικό σκέλος της προετοιμασίας για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, προκειμένου  ο διαγωνισμός να βγει στον «αέρα» ως το τέλος του χρόνου.
Ένα ακόμη πρόβλημα που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η αντίδραση των εργαζομένων, που έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης