Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστήριο η ραγδαία ταχύτητα μετακίνησης του μαγνητικού Βόρειου Πόλου προς τη Σιβηρία

tags :
Μυστήριο η ραγδαία ταχύτητα μετακίνησης του μαγνητικού Βόρειου Πόλου προς τη Σιβηρία
Αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στο δορυφορικό σύστημα GPS, στις πτήσεις, στις τηλεπικοινωνίες - Το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη Γη από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία
Μυστήριο παραμένει για τους επιστήμονες η ταχύτατη και άνευ προηγουμένου μετακίνηση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου προς τη Σιβηρία, καθώς αδυνατούν να καταλάβουν ποια είναι η αιτία για αυτό το φαινόμενο.
Αυτό που εντυπωσιάζει τους επιστήμονες είναι η ταχύτητα της μετακίνησης του, καθώς όπως υποστηρίζουν, ο μαγνητικός βόρειος πόλος διασχίζει πια την περιοχή της Αρκτικής και κατευθύνεται προς τη Σιβηρία με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων τον χρόνο, η οποία είναι και η πιο γρήγορη που έχει καταγραφεί εδώ και 4 αιώνες.
Στον μαγνητικό Βόρειο Πόλο βασίζεται η εφαρμογή του συστήματος GPS, οι εφαρμογές των «έξυπνων κινητών», οι αεροπορικές πτήσεις ακόμα και τα αποδημητικά πουλιά και οι φάλαινες προκειμένου να προσανατολιστούν για τα «ταξίδια» τους.
Η γρήγορη αυτή κίνηση του μαγνητικού πόλου (ο οποίος διαφέρει από τον αντίστοιχο γεωγραφικό πόλο) "αποτυπώνεται" στην αναθεωρημένη έκδοση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες από τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία και τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ.
Στην τελευταία τους έκθεση στο «Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο» για το 2020, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος κινείται ταχύτατα προς τη Σιβηρία, αν και δεν αποκλείεται να αλλάξει η πορεία του.
Image

Σύνηθες φαινόμενο
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, καθώς καταγράφεται συνεχής μετακίνηση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου, από τη στιγμή που αυτός ανακαλύφθηκε.
«Από την πρώτη επίσημη ανακάλυψη του το 1831, ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος έχει διανύσει περίπου 2.250 χιλιόμετρα.
Αυτή η μετακίνηση ήταν σε γενικές γραμμές αργή, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ανιχνεύουν την θέση του σχετικά εύκολα» αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης (NOAA) των ΗΠΑ.
Ωστόσο, στην τελευταία επιστημονική έκθεση υποστηρίζεται πως η ταχύτητα μετακίνησης του έχει αυξηθεί ραγδαία, καθώς αν και έως το 2000 μετακινούνταν με μια ταχύτητα της τάξης των 10 χιλιομέτρων σε ετήσια βάση προς τη βόρεια Ρωσία, τα στοιχεία δείχνουν ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες η ταχύτητα αυξήθηκε ξαφνικά κατά μέσο όρο σε περίπου 55 χιλιόμετρα σε ετήσια βάση προς την ίδια κατεύθυνση.
Τα μοντέλα πάντως δείχνουν ότι την επόμενη πενταετία 2020 -2025 η ταχύτητα της μετακίνησης θα υποχωρήσει στα 40 χιλιόμετρα σε ετήσια βάση.
Oι επιστήμονες υποστηρίζουν πως για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, το 2019 ο βόρειος μαγνητικός πόλος πέρασε σε απόσταση 390 χιλιομέτρων ή περίπου τριών μοιρών από τον βόρειο γεωγραφικό πόλο και για πρώτη φορά διέσχισε τον μεσημβρινό του Greenwich, ενώ επισημαίνουν πως το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί.
Εάν αυτό συνεχιστεί, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τότε το μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να καταρρεύσει πλήρως και να υπάρξει αναστροφή του πεδίου - με το βόρειο μαγνητικό πόλο να έρχεται στη θέση του νότιου και αντίστροφα -, κάτι που, όπως λένε, θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις για τον πλανήτη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/kCO5AMa-768x676.jpg?itok=TEB6Dgm9

Πανικός ή όχι;
Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της αναστροφής των πόλων.
Αφενός υποστηρίζουν πως αυτό, δηλαδή η αναστροφή του πεδίου, έχει γίνει τουλάχιστον 100 φορές στα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και αφετέρου επισημαίνουν ότι η τελευταία φορά που έγινε ήταν πριν από 773.000 χρόνια.
Κάτι που σημαίνει ότι μάλλον το φαινόμενο έχει καθυστερήσει, δεδομένου ότι αναστροφές πεδίου συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε περίπου 500.000 χρόνια
Δεδομένου ότι το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη Γη από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, είναι πιθανό να υπάρξουν ανησυχητικές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τα έμβια όντα αλλά και για διάφορες κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές (π.χ. δορυφόροι, αεροπλάνα, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικά δίκτυα), μια και μπορεί να εκτεθούν σε επιβλαβή ακτινοβολία.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτές οι αλλαγές είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας της Γης και ότι δεν είναι συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Πάντως, ο γεωλόγος και συγγραφέας της έκθεσης αυτής, Brad Singer από το NOAA, τονίζει ότι μάλλον θα περάσουν αρκετές γενιές ακόμα προκειμένου η ανθρώποτητα να ασχοληθεί με μια μεγάλη αστάθεια και αναστροφή του μαγνητικού πεδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης