Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέσσερα βήματα για τη δεύτερη φάση του Ηρακλή - Σε πλήρη λειτουργία ως τον Αύγουστο του 2020 το APS

Τέσσερα βήματα για τη δεύτερη φάση του Ηρακλή -  Σε πλήρη λειτουργία ως τον Αύγουστο του 2020 το APS
Προκειμένου το APS να τεθεί σε λειτουργία και να δουλέψεί απρόσκοπτα απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες που θα το καταστήσουν λειτουργικότερο
Τέσσερα σημαντικά βήματα απαιτεί ο Ηρακλής για την ολοκλήρωσή του η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία κατά το τέλος του  Καλοκαιριού του 2020.
Η άμεση λειτουργική εφαρμογή του Ηρακλή που αφενός θα απαλλάξει τις τράπεζες από το βαρίδι των κόκκινων δανείων αφεταίρου θα δημιουργήσει μια δευτερογενή αγορά προς εκμετάλλευση.
Προκειμένου το APS να τεθεί σε λειτουργία και να δουλέψεί απρόσκοπτα απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες που θα το καταστήσουν λειτουργικότερο .

Ως τέτοιες λογίζονται:

- Να επιλυθούν όλες οι νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζονται με τα κόκκινα δάνεια και κυρίως το πλαίσιο προστασίας αλλά και να διαμορφωθούν καλές συνθήκες για την απόδοση της αγοράς real estate που θα αναπτυχθεί και αναπτύσσεται πέριξ των κόκκινων δανείων

-Να βοηθηθούν οι επενδυτές να τιμολογήσουν τους τίτλους κάτι το οποίο απαιτεί πλήθος στοιχείων (data που θα πρέπει να τους χορηγθούν). Σταδιακά για το σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει μια βάση δεδομένων που θα διευκολύνει τους επενδυτές στις τοποθετήσεις τους

- Να συμπεριληφθούν όλα τα όρια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σε ότι αφορά τα ΑPS κατά τις πράξεις που θα λαμβάνουν χώρα.

-Να υπολογιστεί το χρονοδιάγραμμα των τιτλοποιήσεων το οποίο προβλέπει δύο έως τρεις  μήνες σε ότι αφορά το due diligence και το έλεγχο της τιτλοποίησης . Στη συνέχεια θα πρέπει να καταρτιστεί το business plan, να γίνουν οι αξιολογήσεις από τους οίκους να καταρτισθούν οι συμβάσεις με τους servicers , να εκτελεσθούν τα συμβόλαια. Οι διαδικασίες αυτές υπολογίζεται πως απαιτούν άλλους δύο μήνες. Σε ότι αφορά την 4η φάση που χρειάζεται περίπου ένα μήνα είναι οι συμβάσεις να οδηγηθούν στο Υπουργείο και από εκεί στον επόπτη και να δοθεί η εγγύηση της κάθε τιτλοποίησης.

Την επόμενη λοιπόν φάση του Ηρακλή εξετάζουν πια προσεκτικά κυβέρνηση και τράπεζες καθώς, όπως όλα δείχνουν μέσα στους 6-7 μήνες που ακολουθούν και πάντως το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο  αν δε χαθεί χρόνος, το project θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Τούτο σημαίνει πως οι τιτλοποιήσεις θα πρέπει να έχουν γίνει και να έχουν ληφθεί οι εγγυήσεις και το σχήμα  (APS) οργανωμένα να δουλεύει
Κυβέρνηση και τραπεζίτες ήδη ξεκίνησαν τις σχετικές μελέτες και συζητούν με συμβούλου που διαθέτουν την πρόσφατη εμπειρία της Ιταλίας προκειμένου να προχωρήσουν τις απαραίτητες ενέργειες λειτουργίας του προγράμματος.
Eνα  στρογγυλό τραπέζι συζήτησης  διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα  από την KPMG, στο οποίο συμμετείχαν τράπεζες και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχηενώ θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές από την κυβέρνηση.
Το τραπεζικό σύστημα χαρτογραφείται πανευρωπαϊκά προκειμένου να εξειδικευτούν τα προβλήματα και να βρεθούν οι λύσεις σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

- O  προβληματισμός σε ότι αφορά την κερδοφορία των τραπεζών.
Αναζητούνται νέες πηγές εσόδων και ως τέτοιες κρίνονται το wealth management και το bancassurance

- H μείωση του κόστους

- Η ψηφιακή μετάβαση που θα αλλάξει την ποιότητα των ενεργητικών και θα απομοχλεύσει τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες

- Η ανάγκη διαφοροποίησης των των  επιχειρηματικών μοντέλων των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς το 73% του Net Operating Income (των καθαρών λειτουργικών εσόδων) σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες προέρχεται από τις ίδιες πηγές. 
Η χαρτογράφηση αυτή θα βοηθήσει και τη χώρα να αποκτήσει ένα διαφοροποιημένο τραπεζικό σύστημα μετά ασφαλώς την εξυγίανσή του.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης