Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody's: Βελτιώνεται η ευρωπαϊκή οικονομία- S&P: Δυσκολίες ρευστότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έως το 2011

Moody's: Βελτιώνεται η ευρωπαϊκή οικονομία- S&P: Δυσκολίες ρευστότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έως το 2011
(upd)Η αμερικανική κυβέρνηση χρειάζεται να εκπονήσει πιο αξιόπιστο πρόγραμμα περιορισμού του υπέρογκου δανεισμού της, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει την άριστη αξιολόγηση της (ΑΑΑ), αναφέρει η Moody's, συγκρίνοντας παράλληλα τις ΗΠΑ με τις ασιατικές χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν θετικότερη εικόνα σε σχέση με την πρώτη.
Αναφορικά με την κρίση χρέους της Ευρώπης, η Moody's θεωρεί ότι αυτή μάλλον έχει ήδη κορυφωθεί και έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση της. Ο προβληματισμός τώρα μεταφέρεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου και οι ΗΠΑ θα πρέπει κάτι να κάνουν με τις διαρκώς αυξανόμενες δανειακές της ανάγκες και την άνοδο του κόστους δανεισμού. Το ερώτημα είναι εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν αυτό που έγινε από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Ιρλανδίας και του Καναδά τις προηγούμενες δεκαετίες. Διαφορετικά θα πρέπει να εξεταστεί η αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας.
Σχετικά με τις ασιατικές χώρες, η Moody's θεωρεί ότι δεν αναμένεται πτώση της αναπτυξιακής πορείας της Κίνας, ακόμη και αν η ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων αρχίσει και επιβραδύνεται. Οι οικονομίες τις περιοχής έχουν τοποθετηθεί σωστά απέναντι στα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν εξαιτίας των προβλημάτων της Δύσης.

S&P: Δυσκολίες στην εύρεση ρευστότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έως το 2011

Σοβαρό πρόβλημα εύρεσης κεφαλαίων θα αντιμετωπίσουν την επόμενη διετία οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το νέο report του οίκου Standard & Poor's, ενώ σκεπτικισμό εκφράζει σχετικά με τη συσσώρευση των υποχρεώσεων των τραπεζών στα 30 τρισ. ευρώ. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι θα συνεχιστεί ο κύκλος πιέσεων που ξεκίνησε στον κλάδο από την κρίση χρέους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τροφοδοτείται από τις “σφιχτές” πιστωτικές συνθήκες.
Αν και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς της Ασίας και των ΗΠΑ, μεγάλος είναι ο όγκος των στεγαστικών και προσωπικών δανείων που παραμένουν στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών και χρειάζονται χρηματοδότηση. Αυτή είναι, μάλιστα σύμφωνα με τον S&P, και η μεγάλη διαφορά με τις ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές τράπεζες τιτλοποιούν τις χαρτοφυλάκια χορηγήσεων αποφεύγοντας την ανάγκη χρηματοδοτήσεων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συνολικές υποχρεώσεις των τραπεζών της ευρωζώνης αγγίζουν τα 23 τρισ. ευρώ, ενώ στα 8 τρισ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις των τραπεζών σε Μ. Βρετανία, Σουηδία και Δανία. Μάλιστα, η διευκολύνσης παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη διαχείριση της ρευστότητας από τις τράπεζες λόγω της σύντομης περιόδου ωρίμανσης. Πλέον, για την εύρεση κεφαλαίων από την αγορά μπορεί να υπάρξει σύγκρουση των συμφερόντων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και των κυβερνήσεων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης