Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Ισχυρές πιέσεις από τον Σαμαρά για το μεταναστευτικό δέχεται ο Μητσοτάκης

Politico: Ισχυρές πιέσεις από τον Σαμαρά για το μεταναστευτικό δέχεται ο Μητσοτάκης
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πιέζει τον Κυρ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει μία πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, υποστηρίζει το Politico
Στις πιέσεις που δέχεται από τα πιο συντηρητικά στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με το μεταναστευτικό και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να το χειριστεί η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Politico.
Όπως αναφέρει «η σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση δεν επαρκεί για τους συντηρητικούς του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πιέζει τον  διάδοχό του για να καταρρίψει τη λεγόμενη «εισβολή των παράνομων» που επιτίθεται στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κέρδισε τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου στηριζόμενος εν μέρει σε μια υπόσχεση για την εξάλειψη της κατάχρησης του συστήματος ασύλου, προσπαθεί να εξισορροπήσει τους σκληρότερους κανόνες και συνθήκες στους καταυλισμούς για τους αιτούντες άσυλο και να μην μιμηθεί την άκρα δεξιά ή ξενοφοβικά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση.
Ωστόσο, με τη ροή των μεταναστών στο υψηλότερο σημείο της από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η οποία είχε σχεδιαστεί για να μειώσει τις αφίξεις στην Ευρώπη ενώ περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση από τον Σαμαρά και άλλους για μια πολύ πιο αυστηρή προσέγγιση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών των ψηφοφόρων και ότι η νέα κυβέρνηση έχει υποβαθμιστεί στο ζήτημα.
Η τακτική ανεκτικότητα των Ελλήνων στα στρατόπεδα προσφύγων, ειδικά στα νησιά όπου βρίσκονται σήμερα, φαίνεται να έχει εξαντληθεί, ενώ οποιαδήποτε απόπειρα μετεγκατάστασης τους συναντά σκληρή αντίθεση και διαμαρτυρία από τις θυμωμένες κοινότητες κοντά στις νέες τοποθεσίες.
Ο Σαμαράς, σε μια πρόσφατη ομιλία του, ανέφερε ότι "παράνομοι εισβολείς", κυρίως από χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος ή άλλες συνθήκες που να δικαιολογούν τη χορήγηση ασύλου, διοργανώνουν έναν "ανεπίσημο παράνομο αποικισμό" στη χώρα.
Στην πραγματικότητα, αν και τα στοιχεία που υπάρχουν δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi αναφέρει ότι τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι η πλειοψηφία αυτών των αφίξεων προέρχονται από χώρες των οποίων η κατάσταση θα μπορούσε να τους καταστήσει επιλέξιμους για άσυλο, όπως το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Ο Σαμάρας, του οποίου η στήριξη βοήθησε τον Μιτσοτάκη να κερδίσει την προεδρία της ΝΔ αλλά και την πρωθυπουργία  αλλά που δεν κατάφερε να πάρει την υποψηφιότητα της νέας κυβέρνησης για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ζήτησε επιστροφή στις πολιτικές της διοίκησής του για το 2012-2014, τις οποίες συνοψίζει ως δημιουργία «κλειστών στρατοπέδων».
"Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε και αυτή η πολιτική λειτούργησε, αυτή είναι η πολιτική που έχει υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση", δήλωσε ο 68χρονος πρώην ηγέτης, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για την κακή συμπεριφορά ως  "ένας ανεύθυνος παρατηρητής σχολιάζοντας από μακριά".
Επιπρόσθετα στο άρθρο τονίζεται ότι «παρόλο που η παρέμβαση του Σαμαρά στο συνέδριο του κόμματος ακουγόταν σαν μομφή στον Μητσοτάκη - πιθανώς επειδή αγνοήθηκε για τη θέση του Επιτρόπου - ένας στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού δήλωσε ότι η ορολογία που χρησιμοποίησε ήταν «κοινό στο δημόσιο λόγο των μελών της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, πριν από το 2015».
Αλλά ο Σαμάρας έχει επίσης τη στήριξη και άλλων σημαντικών μελών του κόμματος που προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια από το μικρό εθνικιστικό κόμμα του ΛΑΟΣ, όπως οι σημερινοί υπουργοί γεωργίας και ανάπτυξης.
"Εξέφρασε όσα συζητά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Μάκης Βορίδης.
"Συμφωνώ με κάθε λόγο της ομιλίας του κ. Σαμαρά", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν και ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε διαφορετική ρητορική, είχε ουσιαστικά αντιγράψει τις ιδέες πολιτικής του Σαμαρά».
Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι «αυτό εξηγεί γιατί, όταν μια ομάδα διαδηλωτών κατά της μετανάστευσης διοργάνωσε μπάρμπεκιου με αλκοολούχα ποτά τον περασμένο μήνα έξω από ένα στρατόπεδο που ζούσαν πολλοί μουσουλμάνοι αιτούντες άσυλο, ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπεράσπισε τη δράση και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να αλλάξουν τον πολιτισμό τους για να φιλοξενήσουν τους νεοφερμένους.
Ένας άλλος βουλευτής πρότεινε "σπάσιμο του ταμπού" και αποστολή αιτούντων άσυλο σε απομακρυσμένα, ακατοίκητα νησιά.
Μέσα στη νέα δημοκρατία, ένας από τους βουλευτές που συνιστούν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση είναι η αδερφή του Μητσοτάκη,  Ντόρα Μπακογιάννη.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης