Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα ζητά από τον ΟΗΕ να απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης - H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Ελλάδα ζητά από τον ΟΗΕ να απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης - H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ
Εντατικοποιεί τις διπλωματικές κινήσεις η Αθήνα - Παυλόπουλος: Διάτρητο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
(upd2) Να απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ζητά από τον ΟΗΕ η Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει ως άκυρο το μνημόνιο στο σύνολό του.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι διαπιστώθηκε ειθνικό σύμπνοια στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις, για το τι είδους πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση και για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και για το τι πρέπει να περιμένει η ελληνική πλευρά από την ΕΕ.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Pyatt

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα 10/12 στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt για την προετοιμασία του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020.
Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ενω στις 6 Ιανουαρίου θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον Αγιασμό των Υδάτων στο Tarpon Springs της Florida.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Για τη συνάντηση ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πραγματοποίησε και ο κ. Pyatt.
Σε αυτήν αναφέρει ότι: «Είχα μία εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ένα ξεκάθαρο σημάδι της αυξανόμενης σημασίας που έχει η Ελλάδα για την Ουάσιγκτον, ως πυλώνας σταθερότητας στην δύσκολη και περίπλοκη περιοχή της και της δέσμευσής μας να στηρίξουμε τη χώρα ώστε να επιτύχει μία πλήρη οικονομική ανάπτυξη».
Image
Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ

«Εθνική σύμπνοια και ενότητα» αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, που τέθηκε επί τάπητος και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Πολιτικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα.
Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», ενω επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές.
Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει.
Αρραγές το εθνικό μέτωπο».
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους.
Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».

Τι αναφέρουν οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες με δύο επιστολές στον ΟΗΕ, ζητώντας την απόρριψή του ως άκυρο.
Η μία έχει αποδέκτη τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres και η δεύτερη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις επιστολές αυτές, η κυβέρνηση αναπτύσσει τη θέση ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας και επισημαίνει ότι αυτή στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.

Image

Image

Πέτσας: Απορρίπτουμε ως άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Την θέση ότι η Ελλάδα απορρίπτει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών διότι «η σύναψη της συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα κάνει ότι χρειάζεται η Ελλάδα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε ο κ.Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ζητείται η συμφωνία να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας» ανέφερε ο κ.Πέτσας, ο οποίος γνωστοποίησε πως εστάλησαν δύο επιστολές από την ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ και συγκεκριμένα, μια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στις δύο επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα την ειρήνη στην περιοχή».
«Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.
Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).
Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.
Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» τόνισε ο κ.Πέτσας.
«Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται - λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας - να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα» τόνισε ο κ.Πέτσας.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Θα ζητήσουμε την καταδίκη της Τουρκίας στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο και να χαρακτηριστεί ως παράνομη η συμφωνία» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Erdogan: Θα στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη - Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα με τον Putin

Την πρόθεση του να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εξέφρασε σε νέες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Η Τουρκία ενδεχομένως να στείλει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα με τον Putin...
Πιστεύω ότι θα καθιερώσουμε την ειρήνη στην περιοχή» επεσήμανε, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε αναφερόμενος και στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Ο Trump δεν έχει κρυφή ατζέντα, εκφράζει αυτό που ξέρει καλύτερα, μιλάει σε μένα πολύ ειλικρινά, όπως κι εγώ».
Τέλος, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη Συρία επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα αποχωρήσει όταν αποχωρήσουν και άλλες χώρες και όχι πριν εξουδετερώσει όλους τρομοκράτες στην περιοχή».
Σε χθεσινή (9/12) συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT ο Erdogan αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «αυτό το Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου»!
Υποστήριξε ακόμη ότι «Τουρκία και Λιβύη δεσμεύονται από μία αμοιβαία συμφωνία και μέσω αυτής θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ.
Όσοι φέρνουν αντιρρήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι έπραξαν το ίδιο.
Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ έκαναν το ίδιο χωρίς να ρωτήσουν την Τουρκία, σαν να μην υπήρχε στην περιοχή.
Η δική μας συμφωνία είναι απόλυτα σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος σε ένα προκλητικό σόου, προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης.
Όπως είπε, η Άγκυρα θα αγοράσει ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο, καθώς «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και στα διεθνή ύδατα».
Υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της», χαρακτηρίζοντας «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας.


Ιταλία: Στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων»

«Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων».
Η εφημερίδα La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».
Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.
Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.
«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών.
Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.
«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης.

Παρέμβαση Παυλόπουλου: Δεν θα περάσει η αυθαιρεσία της Τουρκίας

Παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vucic στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ.Παυλόπουλος χαρακτήρισε διάτρητο το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και υποστήριξε ότι δεν θα περάσει η αυθαιρεσία της Τουρκίας.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ.Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
«Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της είναι:
1. Πρώτον, η συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία.
2. Δεύτερον, η στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Και, τρίτον, και κατ’ εξοχήν, η στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα Μνημόνιο αυτής της μορφής.
Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα.
«Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τούτο σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας - και όχι συνομοσπονδίας - με πλήρη σεβασμό της κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.
Και εδώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την διαχρονική συμπαράσταση της Σερβίας στην επίλυση του Κυπριακού υπό τους ως άνω δίκαιους όρους» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

Πρόκληση στον Έβρο: Άγνωστοι ύψωσαν τουρκική σημαία σε νησίδα

Προκαλούν οι Τούρκοι και στον Έβρο, κλιμακώνοντας την επιθετική τους στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Άγνωστοι τοποθέτησαν τη σημαία της Tουρκίας σε νησίδα ελληνικής κυριαρχίας, η οποία βρίσκεται μέσα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου.
Πρόκειται για τη νησίδα “Λούλου” ή “Λουλού, στην οποία κάτοικος της περιοχής αντιλήφθηκε την ύπαρξη της συγκεκριμένης τουρκικής σημαίας και ενημέρωσε σχετικά, στέλνοντας παράλληλα την συγκεκριμένη φωτογραφία στο Evros-news.gr.
Σύμφωνα με το Evros-news.gr είναι άγνωστο πως και από ποιους βρέθηκε εκεί η τουρκική σημαία, σε μια αλυσίδα η οποία είναι ελληνικής κυριαρχίας.
Ο Ant1 ωστόσο κάνει λόγο για ομάδα τριών Τούρκων στρατιωτών.

Άγνωστοι ύψωσαν τουρκική σημαία σε νησίδα στον Έβρο - Υπ. Άμυνας: Λύθηκε το θέμα

Υπουργείο Άμυνας για την τουρκική σημαία στον Έβρο: Λύθηκε σε τοπικό επίπεδο

Την θέση ότι το θέμα με την τουρκική σημαία σε νησίδα στον Έβρο λύθηκε σε τοπικό επίπεδο και δεν υπάρχουν περαιτέρω προεκτάσεις στο ζήτημα διατυπώνουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Η νησίδα ανάλογα με τη ροή του ποταμού, πότε συνδέεται με το ελληνικό και όποτε με το Τουρκικό έδαφος.
Αυτήν την εποχή συνδέεται με Τουρκία», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο, όπου τρεις στρατιώτες ύψωσαν τουρκική σημαία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κάποιος κρέμασε χθες την τουρκική σημαία στη νησίδα αλλά μετά από τηλεφώνημα της ελληνικής πλευράς από κάποιον τοπικό φορέα, την μάζεψαν.
Λύθηκε δηλαδή σε τοπικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν άλλες προεκτάσεις στο ζήτημα».
 

Image


Απορρίπτει τη συμφωνία η Αίγυπτος και προειδοποιεί την Τουρκία

«Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής στην απερίσκεπτη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Fayez Al Sarraj, επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, στην Τρίπολη και της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής της Αιγύπτου Ali Abdel Aal, προσθέτοντας ότι, η Αίγυπτος θα σταθεί ενάντια σε αυτές τις απερίσκεπτες πρακτικές.
«Η τρέλα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους ωθήσει να αποτελέσουν απειλή για την Αίγυπτο και θέλω να ενημερώσω όλους ότι η Αίγυπτος έχει όλα τα μέσα για να αντισταθεί σθεναρά σε τέτοιες ανεύθυνες και τρελές φιγούρες», ξεκαθάρισε σε σημερινές (9 Δεκεμβρίου) του δηλώσεις, ο Ali Abdel Aal στην εφημερίδα Egypt Today.
Ο Ali Abdel Aal δήλωσε επίσης ότι η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Aguila Saleh.
«Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια ​​μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη», δήλωσε ο Αμπντέλ-Αάλ.
«Η Αίγυπτος απορρίπτει ολοκληρωτικά τη συμφωνία του αλ-Σαράτζ με την Τουρκία.
Σε όλους τους τρελούς ανθρώπους που μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν τα δυτικά εναέρια, χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα σας επιτραπεί να το κάνετε και θα σας εξολοθρεύσουμε».
Οι δηλώσεις του Ali Abdel έρχονται μετά από μια "επείγουσα δήλωση" του ανεξάρτητου βουλευτή, Mustafa Bakri, ο οποίος δήλωσε σε σύνοδο ολομέλειας, τη Δευτέρα το πρωί, ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, υπό την ηγεσία του Al-Sarraj και της Τουρκίας, παραβιάζει η συμφωνία Sokhairat (Σκιράτ), η οποία δεν επιτρέπει στον Al-Sarraj να συνάπτει συμφωνίες με ξένα μέρη.
Ο Bakri δήλωσε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης, αίροντας την αναγνώριση έτσι από την κυβέρνηση του αλ-Σαράτζ.
«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα», πρόσθεσε.
Ο Χάνι ελ-Χενάουι, ανεξάρτητος βουλευτής, περιέγραψε τον αλ-Σαράτζ ως προδότη ο οποίος αποφάσισε να πουλήσει τα συμφέροντα και τον πλούτο της χώρας του στην Τουρκία.
«Η συμφωνία αποτελεί απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια και επιτρέπει στην Τουρκία να καταλάβει τη Λιβύη και να λεηλατήσει τους πετρελαϊκούς της πόρους», ανέφερε.
Ο El-Henaui δήλωσε ότι όπως και το Ιράν, η παρέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις των αραβικών χωρών όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ, αποτελούν σοβαρή απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια.
«Η Τουρκία παρέχει υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα στις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στην Τρίπολη και νομίζω ότι όλες οι αραβικές χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αντισταθούν στις πρακτικές εκφοβισμού της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο», δήλωσε ο El-Henaui.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία

Από την πλευρά του, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης καταγγέλλει με επιστολή του στον ΟΗΕ τη συμφωνία που υπέγραψε η - παράνομη» όπως τη χαρακτηρίζει - κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.
«Βρισκόμαστε ενώπιον παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης» από τους Τούρκους, καταγγέλλει ο Aguila Saleh Eissa.
Ο πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι η Αγκυρα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία επιβλήθηκε εμπάργκο όπλων.
Λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, ο Eissa δηλώνει με την επιστολή του προς τον ΟΗΕ ότι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναγνωρίζει ούτε τη συμφωνία, ούτε τη δυνατότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης να συνάπτει τέτοιου είδους συμφωνίες στο όνομα της Λιβύης.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά
2. Πρόκειται για  "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο
xartis1
xartis2
xartis3
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης