Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Καταβολή πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένους δικαιούχους

Κοινωνικό μέρισμα: Καταβολή πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένους δικαιούχους
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η καταβολή του μερίσματος να ξεκινήσει νωρίτερα, ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα,  για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι
Το ποσό των 700 ευρώ του κοινωνικού μερίσματος θα έχει πιστωθεί μέχρι το τέλος του μήνα στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων, ωστόσο γίνεται προσπάθεια η καταβολή του να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα.
Στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ αναμένεται να ανοίξει για την υποβολή των αιτήσεων και στις 26/12 θα κλείσει, έτσι ώστε στη συνέχεια να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων  το μέρισμα πριν την 31η Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η καταβολή του μερίσματος να ξεκινήσει νωρίτερα, ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα,  για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.
Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι η ίδια, καθώς μέσω αυτής υποβλήθηκαν οι αιτήσεις και για το περσινό κοινωνικό μέρισμα, ενώ το μόνο που πρέπει να δηλωθεί από τους δικαιούχους σε αυτή είναι κυρίως το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού για την καταβολή του ποσού.
Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΑΕΔ διαθέτει τα στοιχεία για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία μαζί με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΑΦΜ και τα εισοδήματα, δείχνουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος των 700 ευρώ, κάτι που ισχύει και για τα στοιχεία των πολύτεκνων οικογενειών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Πάντως, οι τέσσερεις κατηγορίες νοικοκυριών με 953.000 μέλη που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι:
- Οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 19.140 νοικοκυριά.
-Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή και μονογονεϊκές οικογένειες.
Ο αριθμός των νοικοκυριών ανέρχονται σε 163.778.
- Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
Επίσης, στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειες.
Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν να υπολογίζονται σε 40.927.
-Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.
Ωστόσο, οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα  ακόλουθα κριτήρια:
- Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού  να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.
- Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
- Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης