Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες στα road shows του Λονδίνου

tags :
Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες στα road shows του Λονδίνου
Τα funds αναμένουν τις εξελίξεις που θα προάγουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2020
Σημαντικό ενδιαφέρον και με βασικό αντικείμενο το real estate στην χώρα μας διενεργείται το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο με συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Οι επενδυτές ενδιαφέρονται πολύ για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας και για το πως αυτές επηρεάζουν τα ενεργητικά των τραπεζών.
Είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημαντικά κίνητρα στην κτηματαγορά ενώ το στοιχείο αυτό ή περίπου αυτό «μοχλεύτηκε» και σε χθεσινό άρθρο των FT με συναφές αντικείμενο  βάσει του οποίου η  Αθήνα θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους που επιθυμούν να διαμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο, σε ένα πρόγραμμα "non-dom" ( μη κατοίκων )που αποσκοπεί στην προσέλκυση πλοιοκτητών, επιτυχημένων επιχειρηματιών και συνταξιούχων.
Η ανοδική πορεία του real estate που σημειωτέων έχει βοηθήσει και τα ενεργητικά των τραπεζών βρίσκεται στο επενδυτικό «στόχαστρο» διεθνών funds όπως προέκυψε από τις τετ α τετ συναντήσεις στη Βρετανική πρωτεύουσα.
Κατά τα λοιπά η ατζέντα επεκτάθηκε στην πολιτική και την οικονομία δύο προσφιλή θέματα τα οποία εσχάτως εμπλέκουν τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας μιας και τούτο αποτελεί παράγοντες ανησυχίας για την πορεία της χώρας.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια η ατζέντα διαρθρώνεται πέρα από το ύψος και το πρόγραμμα, στον Ηρακλή και κατά πόσον το σχήμα θα μπορέσει να αναπτύξει τη δευτερογενή αγορά που είναι και το ζητούμενο για τους ξένους οίκους. Αλλωστε οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται για κατά πόσον οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs τους αλλά για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος πιστωτικού ιδρύματος.
Τα επιτόκια δανεισμού και η πιστωτική επέκταση αποτελούν δύο άλλα ζητήματα καίριας σημασίας στις συνεντεύξεις γιατί καθορίζουν την ποιότητα της επιχειρηματικής επέκτασης στη χώρα και δίνουν λογική προοπτικής στην οικονομία.
Την κεφαλαιακή προοπτική των τραπεζών τόσο μέσα από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων αλλά και όπως αυτή προκύπτει από τα stress tests συζήτησαν οι ξένοι με τα πιστωτικά ιδρύματα ενώ υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών και κατά πόσον θα ξεμπλοκάρει το ποσοστό στο οποίο μπορούν να τοποθετούνται οι τράπεζες καθώς αυτό καθορίστηκε από την ΕΚΤ κατά την περίοδο των κεφαλαιακών περιορισμών.
Τα funds αναμένουν τις εξελίξεις που θα προάγουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2020 και οι οποίες θα σχετίζονται τόσο με εκδόσεις tier II όσο και με τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης