Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί τα κόκκινα δάνεια εξελίσσονται σε παράγοντα κερδοφορίας

tags :
Γιατί τα κόκκινα δάνεια εξελίσσονται σε παράγοντα κερδοφορίας
Η χαμηλή κερδοφορία διαμορφώνει τις συνθήκες για την άνθιση της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων
Στο κυνήγι της κερδοφορίας οι ευρωπαϊκές τράπεζες  στρέφονται στα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Άλλωστε η δυσκολία να δημιουργήσουν κερδοφορία είναι απολύτως υπαρκτή τόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας όσο και επειδή τα χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια δημιουργούν συνθήκες παροπλισμού του χρήματος το οποίο κατευθύνεται αλλού και όχι στα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύουν σε τομείς υψηλού κινδύνου όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΒΑ σύμφωνα με τα οποία στο τέλος Ιουνίου οι επενδύσεις υψηλού κινδύνου έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Η σωρευτική έκθεση σε στοιχεία που συνδέονται με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο με βάση τον κανονισμό κεφαλαιακών απαιτήσεων της ΕΕ έφτασαν τα 97,2 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου αυξημένο κατά 22% από τα 80,2 δις. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Tα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν ως μέρος της πανευρωπαϊκής άσκησης διαφάνειας για τις τράπεζες.
Κατά τη λογική αυτήν λοιπόν οι επενδυτές αναζητούν επενδύσεις σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία με κανόνες λογικής και διαφάνειας αλλά και με τη δυνατότητα υψηλών αποδόσεων.
Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να περάσουν σε αυτήν την πίστα των επενδύσεων με τους υψηλούς κινδύνους. Ακόμη και τράπεζες οι οποίες αναζητούν μια καλύτερη κερδοφορία ώστε να δημιουργήσουν κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν τελικώς να καλύψουν τις απαιτήσεις που ζητάει η Ευρώπη.
Με βάση τα παραπάνω ο Ηρακλής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το πιστωτικό σύστημα της χώρας διότι μπορεί το APS αυτό να αντλήσει σημαντικότατο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια ισχυρή μπίζνα ανά την Ευρώπη, μια δευτερογενή αγορά η οποία γνώρισε δόξες τις ημέρες της κρίσης και τώρα γνωρίζει ακόμη μεγαλύτερες καθώς η ανάκαμψη φέρνει στην επιφάνεια και την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να υπάρξουν αγορές των τίτλων που θα εκδοθούν έναντι των δανείων.
Σε ότι αφορά τον Ηρακλή, πρόκειται για 30 δις. ευρώ δάνεια που θα καλύπτονται από 12 δις. ευρώ εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Oι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά NPLs  στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτές που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο μερίδιο κόκκινων δανείων τα οποία πιθανότατα δεν θα πληρωθούν ποτέ.
Αυτό δυσκολεύει πολύ τα πράγματα σε ότι αφορά τη δημιουργία παρόμοιων αγορών στις χώρες αυτές από τις οποίες όμως κατάγονται τα funds που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων.
Αυτό πάλι έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά NPLs όπως η Ελλάδα  οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων σε καθυστέρηση ενός έτους και άνω.
Σ’ αυτές τις χώρες υπάρχουν περιθώρια ανακτήσεων σημαντικά και επομένως η δευτερογενής αγορά δουλεύει. 
Για παράδειγμα περισσότερο από το 65% των ελληνικών και κυπριακών NPLs ήταν ληξιπρόθεσμα για περισσότερα από  1 χρόνο και περίπου το 60% σε βαριά καθυστέρηση άνω των 5 ετών με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2019.
Ωστόσο τα περιθώρια ανακτήσεων των κόκκινων δανείων κυρίως με ενέχυρα είναι ικανοποιητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης