Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει το «γάντι» των τουρκικών προκλήσεων - Ενημέρωση του ΝΑΤΟ για Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει το «γάντι» των τουρκικών προκλήσεων - Ενημέρωση του ΝΑΤΟ για Άγκυρα
Σενάρια για συνάντηση με Trump - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δει και τον Erdogan
Οι κινήσεις της Άγκυρας, από την μία να υπογράψει μνημόνιο με την Λιβύη για κήρυξη ΑΟΖ και από την άλλη να αξιώσει επέκταση των θαλασσιων ζωνών της στον ΟΗΕ έχουν θέσει σε συναγερμό την Αθήνα η οποία κλιμακώνει τις δικές της ενέργειες στη διπλωματική σκακιέρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ που ξεκίνησε τις εργασίες του την Παρασκευή το απόγευμα, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ τόνισε ότι στα μέτωπα που αφορούν την επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση των διεθνών ενεργειακών σχημάτων, πυξίδες της Ελλάδας παραμένουν το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό.
Για φαιδρότητες, μίλησε από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ο οποίος σημείωσε ότι η Τουρκία με την πράξη αυτή «εξαφανίζει ολόκληρη την Κρήτη από τον χάρτη».
Η Αθήνα πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να σηκώσει το «γάντι» απέναντι στην Τουρκία.
Ετσι θα επιμείνει στην διεθνοποίηση του ζητήματος με την προσδοκία ότι θα υπάρξει στήριξη από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από το ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, την προσεχή Τρίτη, διεξάγεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να μην αφήσει την ευκαιρία να χαθεί και να θέσει το ζήτημα παρόντος του Αμερικανού προέδρου αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενημερώσει και προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση που εκτός απροόπτου, θα έχει μαζί του, στο περιθώριο της Συνόδου.
Επίσης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο παρότι από την Αθήνα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του παρόντος στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού δεν υπάρχει τέτοιο ραντεβού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, δεν επιδιώκει μια επίσημη συνάντηση με την Τουρκία τη δεδομένη στιγμή παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες μέσω διπλωματικών διαύλων από την πλευρά της Άγκυρας να συναντηθούν οι δύο ηγέτες. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολύ πρόσφατα είχε πει ότι για περαιτέρω κινήσεις εξομάλυνσης με την Τουρκία χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια από την πλευρά της Άγκυρας. Και οι πράξεις της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Διπλωματικοί παρατηρητές ωστόσο, εκτιμούν ότι διαχρονικά σε περιόδους κρίσης και έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, «ως δια μαγείας» ακολουθεί συνάντηση των δύο ηγετών προς εκτόνωση της κατάστασης.
Άλλωστε, σε ένα τέτοιο φόρουμ, πάντα κατά την άποψη των ίδιων διπλωματικών παρατηρητών, αναμένεται να ασκηθεί σχετική πίεση προς τους ηγέτες και των δύο πλευρών για να αμβλυνθεί η ένταση.
Πάντως, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης προσμετρά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η τελευταία συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο δεν απέδωσε.
Έτσι, το Μαξίμου πιθανόν να θελήσει να αλλάξει τις εντυπώσεις εφόσον στο τραπέζι όμως υπάρξει διάθεση και από την Άγκυρα να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για εκτόνωση των διμερών (και όχι μόνο) προβλημάτων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης