Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Σαγκάη ο Μητσοτάκης 3/11 με πλήθος επιχειρηματιών και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων

Στη Σαγκάη ο Μητσοτάκης 3/11 με πλήθος επιχειρηματιών και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων
Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην έκθεση της Σαγκάης
Μια νέα εποχή για τις σχέσεις της χώρας εντός και εκτός Ευρώπης επιχειρεί να σηματοδοτήσει με την διεθνή παρουσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προβάλλοντας την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της αξιοπιστίας σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό, με το «βλέμμα» στραμμένο στην προσέλκυση επενδύσεων, και στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα αλλά και την καθιέρωση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, ο πρωθυπουργός,  συνοδευόμενος από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή μεταβαίνει στη Σανγκάη, όπου λαμβάνει χώρα μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις παγκοσμίως, η China International Import Expo (CIIE) 2019.
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις, εκπροσωπώντας δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροδιατροφή.
Στους επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος της ΤΕΜΕΣ, ο Χρήστος Κοπελούζος του ομώνυμου ομίλου εταιρειών, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο Νίκος Κουτσιανάς της εταιρείας καλλυντικών Apivita, ο Πλάτων Μαρλαφέκας της ΛΟΥΞ και ο οινοποιός Γεράσιμος Λαζαρίδης.
Κατά την επίσκεψή του στην Σαγκάη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι προγραμματισμένο να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά διοργανώνει τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, επιχειρηματικό φόρουµ µε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περικλείονται επίσης, μέτρα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ώστε να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να δημιουργηθούν νέα οχήματα για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε πλήθος κλάδων, από την τεχνολογία έως την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών.

Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην έκθεση της Σαγκάης και στη διάρκειά της έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.
Ο πρωθυπουργός και η αποστολή που τον πλαισιώνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα παρουσιάσουν στους συνομιλητές τους τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να εστιάσουν ενδεικτικά σε σημαντικά παραδείγματα, όπως ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται, όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece - Bulgaria.
Ακόμη, θα υπογραμμίσουν ότι η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6 GW.
Έμφαση θα δοθεί και στον τομέα των logistics (εφοδιαστική αλυσίδα) στον οποίο η χώρα μας έχει προοπτική να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος.
Και αυτό σε συνδυασμό με τις εμπορικές μεταφορές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Συνολικά στον συγκεκριμένο κλάδο αναμένονται -μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών- επενδύσεις που μπορεί να υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε, η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι ήδη βαθιά, επιτρέποντας στις δύο χώρες να επεκτείνουν και να διευρύνουν για την περίοδο 2020-2022 το αρχικό Σχέδιο Δράσεων, που υπογράφηκε το 2017.
Το σχέδιο σκιαγραφεί μέτωπα συνεργασίας στις μεταφορές, στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης