Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Άμεση αντίδραση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το τρένο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων

Μητσοτάκης: Άμεση αντίδραση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το τρένο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων
Με σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή
Για άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στις προθέσεις των τραπεζών για αυξήσεις στις χρεώσεις ακόμα και για απλές υπηρεσίες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.
Ειδικότερα, με αφορμή την ερώτηση που είχε καταθέσει προν τον ίδιο, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε (κατά τη δευτερολογία του) στην «καλή κοινοβουλευτική συνεργασία» που έφερε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στις χρεώσεις των τραπεζών, καθώς είχαν προηγηθεί σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
«Υπήρξε άμεση αντίδραση της κυβέρνησης.
Έχουμε κάποια πρώτα μηνύματα από τις τράπεζες για μειώσεις χρεώσεων, κάποιες αυξήσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί από την 1η Ιουλίου του 2019.
Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κουλτούρα, χωρίς εντάσεις.
Να ακούμε τις απόψεις των βουλευτών και να ενσωματώνουμε τις απόψεις βουλευτών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει πως οι υπουργοί δείχνουν δεκτικότητα να ενσωματώνουν στα νομοσχέδια παρατηρήσεις.
«Δεν έχουμε το αλάθητο και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις διαδικασίες της Βουλής» τόνισε.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τις χρεώσεις των τραπεζών, ο οποίος σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 το Κίνημα Αλλαγής έθεσε σε εσάς το θέμα των υψηλών χρεώσεων των συστημικών τραπεζών.
Χαίρομαι που σήμερα, και μετά τη συνάντησή σας, οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε άμεσες μειώσεις.
Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής αυτός είναι ο τρόπος αντιπολίτευσης.
Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας και τους πολίτες μας.
Έτσι θα πορευτούμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».

Υποκρισία και ανικανότητα από ΣΥΡΙΖΑ

Η ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου ήταν στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και αφορούσε στη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Απαντώντας, ο  κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποκρισία και ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση έχασε το τρένο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και υπονόμευσε την προσέλκυση επενδύσεων και όλες τις προσπάθειες για συνεργασίες κρατικών φορέων με πρωτοπόρες ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα» είπε από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
«Τα σκουπίδια δεν είναι μια πέταμα, είναι πρώτες ύλες, δευτερογενή προϊόντα, δευτερογενή καύσιμα» υποστήριξε και τόνισε ότι «τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο, να γίνει αυτό που αποκαλούμε κυκλική οικονομία».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι 2η στην Ευρώπη στην ταφή απορριμμάτων και συμπλήρωσε ότι στη χώρα λειτουργούν 53 παράνομες χωματερές.
«Ανακυκλώνουμε μόνο 25% των στερεών απορριμμάτων.
Στην Ευρώπη το ποσοστό ταφής είναι 23% και σε πολλές χώρες προβαίνουν σε ενεργειακή αξιοποίηση» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει ανεπεξέργαστα το 80% των απορριμμάτων της.
«Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η υιοθέτηση των καλών πρακτικών.
Να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα εφόσον πρώτα έχουν ανακτηθεί τα προς αξιοποίηση υλικά τους» τόνισε ενώ έφερε ως παράδειγμα τη Δανία, που -όπως είπε- είναι τόσο προχωρημένη στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων που αναγκάζεται να εισάγει απορρίμματα, γιατί η εγχώρια παραγωγή απορριμμάτων δεν επαρκεί για να καλυφθεί η δυναμικότητα του εργοστασίου
«Ναι, ενθαρρύνουμε τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στο αντικείμενο της αξιοποίησης απορριμμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «είμαι διατεθειμένος να συζητήσω ένα πλαίσιο συμπληρωματικής χρηματοδότησης των δήμων που επιτυγχάνουν υψηλούς στόχους ανακύκλωσης».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο στόχος της κυβέρνησης για τα απορρίμματα έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% - 30% - 20%.
Συγκεκριμένα, το πρώτο 50% αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή (μπλε κάδους) και βιοαπόβλητα (καφέ κάδους) σε επίπεδο δήμου. Τα οικιακά οργανικά κατάλοιπα -από τις φλούδες μέχρι το υπόλειμμα του καφέ - θα τοποθετούνται στους καφέ κάδους.
«Με την ευαισθητοποίηση όλων, ο στόχος σε μερικά χρόνια για ανάκτηση του 35% των βιοαποβλήτων, έναντι 6,5% που είναι σήμερα, είναι ρεαλιστικός. Το υπόλοιπο αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα που τώρα πέφτουν στους πράσινους κάδους», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο, το γεγονός ότι στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν βρίσκονταν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θα ήθελα να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να συμμετέχει στη σημερινή διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Το 2021 θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Πάντως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εντός του 2021 το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχει επιλυθεί οριστικά.
«Το έργο -ΣΔΙΤ- ξεκινά στο α' εξάμηνο του 2020 για να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.
Και προβλέπεται η λειτουργία του για 21 έτη, έναντι των 28» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε πως μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και άρα το αργότερο εντός του 2021.
«Με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).
Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών.
Εκτιμούμε ότι μέχρι του τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει όλες» είπε ο πρωθυπουργός.

Πέντε άξονες για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και με ορίζοντα το 2026 ο πρωθυπουργός μίλησε για 5 βασικούς άξονες:
Πρώτον, αναθεωρούνται οι στόχοι ανάκτησης, ανακύκλωσης και ταφής. Ο στόχος του 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα φτάνει μόλις το 20%. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε σε ρεαλιστικούς στόχους.
Δεύτερον, ενισχύονται οι προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Δημιουργείται το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), σε πρώτη φάση στους μεγάλους παραγωγούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία και super market για τα ληγμένα προϊόντα. Αυτά θα εκτρέπονται μέσω press containers σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ.
Τρίτον, αποδεσμεύονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν, πλέον, περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Και γι' αυτό μεταφέρονται πόροι στους δήμους και τις περιφέρειες.
Τέταρτον, εξορθολογίζεται το σύστημα συλλογής: Δίνουμε τη δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ρευμάτων, αλλά εστιάζουμε στην εφαρμογή τουλάχιστον των τριών κάδων, που δεν υπάρχουν σήμερα: Μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ για τα οργανικά απόβλητα και πράσινος για κάθε άλλου είδους απορρίμματα.
Πέμπτον, ενθαρρύνονται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησής τους που λειτουργούν από δεκαετίας στην Ευρώπη ιδρύονται, επιτέλους, και εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης