Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΚΚΕ για τα βίαια επεισόδια στη Χιλή

tags :
Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΚΚΕ για τα βίαια επεισόδια στη Χιλή
«Η καταστολή στη Χιλή θυμίζει εποχές Pinoset», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος
Η Ευρωκοινοβουκευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Ε.Ε. για τη βίαιη καταστολή των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων στη Χιλή.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, με ερώτησή του στην Κομισιόν αναφέρει:
«Η βίαιη καταστολή των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων στη Χιλή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 18 διαδηλωτών - και ανηλίκων - από τα πυρά των αστυνομικών δυνάμεων. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και χιλιάδες οι συλληφθέντες. Αυτός είναι ο αιματηρός απολογισμός της κυβέρνησης Pinera που από το Δεκέμβρη του 2017, πήρε νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που επιδείνωσαν τη ζωή του εργαζομένου λαού με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν δυναμικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, με αφορμή αυξήσεις στις τιμές των ΜΜΜ, στα καύσιμα και στο ρεύμα, που συρρικνώνουν κι άλλο το λαϊκό εισόδημα.
Τόνισε ότι «Οι διαδηλωτές αψήφησαν τους χιλιάδες στρατιώτες και καραμπινιέρους, απαιτώντας να γυρίσουν στους στρατώνες τους, να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά να ξεκινήσει διάλογος με τις εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις για τα πραγματικά προβλήματα: τους πολύ χαμηλούς μισθούς και τις ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση που είναι παραδομένη σε ιδιώτες, την απαίτηση για δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Ακόμη, απαιτούν να τερματιστεί η κρατική καταστολή και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες των διαδηλωτών και τους τραυματισμούς εκατοντάδων ανθρώπων».
«Η Χιλή είναι μία χώρα, που σύμφωνα με την ΕΕ, αποτελεί "πρότυπο" στην περιοχή της. Εμφανίζει μεγάλους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχει συνάψει Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, ενώ η τελευταία τη θεωρεί σαν χώρα που «προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση».
Από κοινού Χιλή και ΕΕ δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν «μαθήματα δημοκρατίας» με υποδείξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι δε υποκριτική η παρέμβαση που έκανε η ΕΕ, καλώντας από κοινού θύτες και θύματα, την κυβέρνηση που ευθύνεται για τη βάρβαρη καταστολή και τους διαδηλωτές που την υφίστανται, να «συνεννοηθούν» πρόσθεσε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.
«Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στη βίαιη καταστολή, τις δολοφονίες διαδηλωτών, τους τραυματισμούς εκατοντάδων ανθρώπων, την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνολικά την βάρβαρη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στη Χιλή, που θυμίζουν τις σκοτεινές εποχές της δικτατορίας Pinoset;» κατέληξε στην τοποθέτησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης