γράφει : Ελένη Μπότα
Σήμερα ο Όμιλος απασχολεί 360 εργαζόμενους
Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,97% και των εξαγωγών της κατά 24,4% κατέγραψε το 2018 η Γιώτης στην πρώτη χρήση της μετά την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου.
Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 84,3 εκατ. ευρώ έναντι 74,6 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,6 εκατ ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2017.
Η Γιώτης έχει εγγράψει στον ισολογισμό της υπεραξία 5,1 εκατ ευρώ που προέκυψε από την εξαγορά της Στάμου.
Η Γιώτης κατέχει την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς, σε βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι η Φαρίνα, τα επιδόρπια (π.χ. άνθος αραβοσίτου, κρέμα καραμελέ, φρουϊ ζελέ), σε προϊόντα μαγειρικής (π.χ. μπεσαμέλ, κορν φλαουρ, μαγιά), σε ροφήματα (π.χ. ρόφημα σοκολάτας, κακάο), σε προϊόντα ψυγείου και στις υπόλοιπες κατηγορίες όπου δραστηριοποιείται κατέχει τη δεύτερη ή την Τρίτη θέση (π.χ. κουβερτούρες, βρεφικές κρέμες και βρεφικό γάλα, πουρές).
Αναφορικά με τις εξαγωγές αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξή τους που προβλέπει την μελέτη των αγορών και των κατά τόπους συνηθειών, τη δημιουργία νέων προϊόντων και τη συνεργασία κατά τόπους δίκτυα αντιπροσώπων.
Οι χώρες άμεσης προτεραιότητας είναι οι Βαλκανικές, οι Αραβικές και η Κίνα.
Για το 2019 η εταιρεία πέρα της λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση, δηλώντας ανοιχτή σε εξαγορές.
Οι εγκαταστάσεις της Γιώτης εκτείνονται σε 30.000 τ.μ. και εκσυγχρονίζονται συνεχώς μέσα από επενδυτικά προγράμματα, ώστε η εταιρία να διαθέτει σήμερα έναν από τους πλέον σύγχρονους μηχανολογικούς εξοπλισμούς και από τα πιο άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου στην Ευρώπη.
Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της η Γιώτης παραμένει ελληνική, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς υλοποιεί σταθερά το επενδυτικό της πλάνο.
Το 2012, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση απόκτησης νέας αποθήκης στη Μάνδρα Αττικής, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ. και δυναμικότητας 9.000 παλετοθέσεων.
Το 2015 η Γιώτης ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο Αγρίνιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., ενώ το 2017 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας, 1350 τ.μ. όπου στεγάζεται το “Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας” (HCRI), γεγονός που της παρέχει τη δυνατότητα και τη δυναμική για αύξηση των ελέγχων που πραγματοποιεί.
Σήμερα ο Όμιλος απασχολεί 360 εργαζόμενους.
Η ιστορία
Ήταν στα τέλη του 1929 όταν οι Ιωάννης και Μαρία Γιώτη δημιούργησαν τη Γιώτης Α.Ε., ανοίγοντας έναν πρωτόγνωρο κλάδο για τα ελληνικά δεδομένα της ρημαγμένης τότε χώρας μας.
Ήταν η πρώτη εταιρεία παιδικών τροφών στην ελληνική αγορά, η οποία δημιούργησε το Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ και Άνθος Αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ, τις πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα, οι οποίες συνέβαλλαν στον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας που, εκείνη την εποχή, είχε λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Το εργοστάσιο Γιώτης κατασκευάστηκε λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, σε ένα «πράσινο και καθαρό περιβάλλον που θυμίζει ελβετικές βιομηχανίες», σύμφωνα με τις περιγραφές εκείνης της εποχής.
Το εργοστάσιο φτάνει τότε να απασχολεί 180 εργαζόμενους, ενώ ο Ιωάννης Γιώτης είναι από τους πρώτους εργοδότες που όχι μόνο τους ασφαλίζει αλλά τους παρέχει και ατομικό βιβλιάριο υγείας.
Ωστόσο στην διάρκεια της γερμανικής Κατοχής η μονάδα Γιώτης θα αναγκαστεί να αναστείλει την λειτουργία της.
Επανέρχεται μετά το τέλος του πολέμου, όπου η ανάγκη για παιδικές τροφές, ήταν επιτακτική. Οι δουλειές για την Γιώτης πάνε περίφημα
Την δεκαετία του '50 ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη αποφασίζουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους, εκτός από τις παιδικές τροφές και στα σπιτικά γλυκά που θα παρασκευάζονταν εύκολα. Έτσι δημιούργησαν δύο πρωτοποριακά προϊόντα: Το φρουί γλασέ αρχικά και την κρέμα καραμελέ λίγο αργότερα.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ιωάννη Γιώτη το 1960, σε ηλικία μόλις 55 ετών, τα ηνία της βιομηχανίας ανέλαβε η σύζυγος του Μαρία και εν συνεχεία τα παιδιά τους: ο Αθανάσιος ο οποίος πέθανε το 1980 και ο Χρήστος, ο οποίος πέθανε το 2006.
Σήμερα στο τιμόνι της Γιώτης βρίσκονται τα δύο ξαδέρφια, Ιωάννης Α. Γιώτης, ο οποίος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ο Ιωάννης Χ. Γιώτης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής.
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 84,3 εκατ. ευρώ έναντι 74,6 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,6 εκατ ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2017.
Η Γιώτης έχει εγγράψει στον ισολογισμό της υπεραξία 5,1 εκατ ευρώ που προέκυψε από την εξαγορά της Στάμου.
Η Γιώτης κατέχει την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς, σε βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι η Φαρίνα, τα επιδόρπια (π.χ. άνθος αραβοσίτου, κρέμα καραμελέ, φρουϊ ζελέ), σε προϊόντα μαγειρικής (π.χ. μπεσαμέλ, κορν φλαουρ, μαγιά), σε ροφήματα (π.χ. ρόφημα σοκολάτας, κακάο), σε προϊόντα ψυγείου και στις υπόλοιπες κατηγορίες όπου δραστηριοποιείται κατέχει τη δεύτερη ή την Τρίτη θέση (π.χ. κουβερτούρες, βρεφικές κρέμες και βρεφικό γάλα, πουρές).
Αναφορικά με τις εξαγωγές αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξή τους που προβλέπει την μελέτη των αγορών και των κατά τόπους συνηθειών, τη δημιουργία νέων προϊόντων και τη συνεργασία κατά τόπους δίκτυα αντιπροσώπων.
Οι χώρες άμεσης προτεραιότητας είναι οι Βαλκανικές, οι Αραβικές και η Κίνα.
Για το 2019 η εταιρεία πέρα της λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση, δηλώντας ανοιχτή σε εξαγορές.
Οι εγκαταστάσεις της Γιώτης εκτείνονται σε 30.000 τ.μ. και εκσυγχρονίζονται συνεχώς μέσα από επενδυτικά προγράμματα, ώστε η εταιρία να διαθέτει σήμερα έναν από τους πλέον σύγχρονους μηχανολογικούς εξοπλισμούς και από τα πιο άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου στην Ευρώπη.
Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της η Γιώτης παραμένει ελληνική, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς υλοποιεί σταθερά το επενδυτικό της πλάνο.
Το 2012, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση απόκτησης νέας αποθήκης στη Μάνδρα Αττικής, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ. και δυναμικότητας 9.000 παλετοθέσεων.
Το 2015 η Γιώτης ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο Αγρίνιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., ενώ το 2017 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας, 1350 τ.μ. όπου στεγάζεται το “Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας” (HCRI), γεγονός που της παρέχει τη δυνατότητα και τη δυναμική για αύξηση των ελέγχων που πραγματοποιεί.
Σήμερα ο Όμιλος απασχολεί 360 εργαζόμενους.
Η ιστορία
Ήταν στα τέλη του 1929 όταν οι Ιωάννης και Μαρία Γιώτη δημιούργησαν τη Γιώτης Α.Ε., ανοίγοντας έναν πρωτόγνωρο κλάδο για τα ελληνικά δεδομένα της ρημαγμένης τότε χώρας μας.
Ήταν η πρώτη εταιρεία παιδικών τροφών στην ελληνική αγορά, η οποία δημιούργησε το Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ και Άνθος Αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ, τις πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα, οι οποίες συνέβαλλαν στον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας που, εκείνη την εποχή, είχε λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Το εργοστάσιο Γιώτης κατασκευάστηκε λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, σε ένα «πράσινο και καθαρό περιβάλλον που θυμίζει ελβετικές βιομηχανίες», σύμφωνα με τις περιγραφές εκείνης της εποχής.
Το εργοστάσιο φτάνει τότε να απασχολεί 180 εργαζόμενους, ενώ ο Ιωάννης Γιώτης είναι από τους πρώτους εργοδότες που όχι μόνο τους ασφαλίζει αλλά τους παρέχει και ατομικό βιβλιάριο υγείας.
Ωστόσο στην διάρκεια της γερμανικής Κατοχής η μονάδα Γιώτης θα αναγκαστεί να αναστείλει την λειτουργία της.
Επανέρχεται μετά το τέλος του πολέμου, όπου η ανάγκη για παιδικές τροφές, ήταν επιτακτική. Οι δουλειές για την Γιώτης πάνε περίφημα
Την δεκαετία του '50 ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη αποφασίζουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους, εκτός από τις παιδικές τροφές και στα σπιτικά γλυκά που θα παρασκευάζονταν εύκολα. Έτσι δημιούργησαν δύο πρωτοποριακά προϊόντα: Το φρουί γλασέ αρχικά και την κρέμα καραμελέ λίγο αργότερα.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ιωάννη Γιώτη το 1960, σε ηλικία μόλις 55 ετών, τα ηνία της βιομηχανίας ανέλαβε η σύζυγος του Μαρία και εν συνεχεία τα παιδιά τους: ο Αθανάσιος ο οποίος πέθανε το 1980 και ο Χρήστος, ο οποίος πέθανε το 2006.
Σήμερα στο τιμόνι της Γιώτης βρίσκονται τα δύο ξαδέρφια, Ιωάννης Α. Γιώτης, ο οποίος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ο Ιωάννης Χ. Γιώτης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής.
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών