Μεγάλο λάθος η μετονομασία σταθμών του Μετρό – Κατόπιν εορτής η παρέμβαση της οικογένειας Μπακογιάννη, αντίδραση από Ταχιάο

Μεγάλο λάθος η μετονομασία σταθμών του Μετρό – Κατόπιν εορτής η παρέμβαση της οικογένειας Μπακογιάννη, αντίδραση από Ταχιάο
Νέα επεισόδια στο θέμα της μετονομασίας σταθμών του Μετρό - Παρέμβαση της οικογένειας Μπακογιάννη
Σε πολιτικό ζήτημα με διαστάσεις αντιπαράθεσης έχει αναχθεί το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του Μετρό στον Ευαγγελισμό σε «Παύλος Μπακογιάννης» και του Αγίου Δημητρίου σε «Αλέκος Παναγούλης».
Με ανακοίνωσή της η οικογένεια Μπακογιάννη την Κυριακή (22/9/2019) δηλώνει ότι, δεν επιθυμεί να δοθεί το όνομα του δολοφονημένου από την 17Ν πολιτικού και δημοσιογράφου σε σταθμό του Μετρό.
Ωστόσο λίγο αργότερα ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος «άδειασε» την οικογένεια Μπακογιάννη, λέγοντας πως βρισκόταν σε συνεννόηση μαζί της για τη μετονομασία του σταθμού στον Ευαγγελισμό.
Η πραγματικότητα πάντως είναι η εξής.
Η οικογένεια Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης, εισηγήθηκαν τις αλλαγές και μάλιστα προσφέρθηκαν να καλύψουν τα έξοδα.
Το λάθος, το απαράδεκτο λάθος είναι ότι προτάθηκαν αλλαγές σε δύο συμβολικά ονόματα Ευαγγελισμός που αναφέρεται σε ένα νοσοκομείο που ξεκίνησε ως ιδέα το 1872.
Επίσης η στάση μετρό Αγίου Δημητρίου συμβολίζει την θρησκευτική πίστη των ελλήνων.
Ούτε ο Ευαγγελισμός, ούτε η στάση metro στον Άγιο Δημήτριο πρέπει να αλλάξει... οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν ιεροσυλία.
Ο Παύλος Μπακογιάννης δεν είχε ανάγκη μια ταμπέλα και ήταν λάθος ο σχεδιασμός της οικογένειας Μπακογιάννη και Μητσοτάκη.


Οικογένεια Μπακογιάννη: Δεν επιθυμούμε τη μετονομασία

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» παρενέβη αρχικά η οικογένειά του Παύλου Μπακογιάννη δηλώνοντας πως δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
Σε δήλωση της, αφού ευχαριστεί θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», τονίζει πως δεν μπορεί να την αποδεχθεί.
«Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση.
Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα.
Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί.
Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη

Ταχιάος: Ήμουν σε διαρκή συνεννόηση με την οικογένεια Μπακογιάννη

Αντέδρασε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τονίζει πως βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση με την οικογένεια Μπακογιάννη για την αλλαγή ονόματος στον σταθμό του Ευαγγελισμού.
«Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ταχιάος με αφορμή την ανακοίνωση της οικογένειας του δολοφονημένου από την 17Ν βουλευτή της ΝΔ, πριν από 30 χρόνια.  

Η ανακοίνωση του προέδρου της «Αττικό Μετρό»

 «Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του.
Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:
1. Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας.
Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης.
Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.
2. Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος.
Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα.
Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.
3. Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.
4. Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»;
Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης;
Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί.
Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.
Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες» αναφέρει ο κ. Ταχιάος.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS