Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σπάνιο άλμα 250 μ.β. στο overnight επιτόκιο repo στις ΗΠΑ προμηνύει χάος στις αγορές

tags :
Σπάνιο άλμα 250 μ.β. στο overnight επιτόκιο repo στις ΗΠΑ προμηνύει χάος στις αγορές
Εάν οι πιέσεις στη χρηματοδότηση παραμείνουν, συνεπάγεται απώλεια ελέγχου των αγορών χρηματοδότησης
Μια ασυνήθηστη κίνηση στην αγορά overnight repo έχει θέσει σε επιφυλακή τους traders παγκοσμίως, με τους αναλυτές της εξειδικευμένης ΒΜΟ να προειδοποιούν ότι προμηνύεται... χάος.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν ενδείξεις ότι μια «καταιγίδα χρηματοδότησης σε δολάρια» θα υπάρξει στις ΗΠΑ εν μέσω μιας σειράς συγκλινουσών πηγών πίεσης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση τον Αύγουστο - που εκδηλώνονται με τη μορφή της αναστροφής της καμπύλης των ομολόγων, τα χρήματα που κρύβονται σε repo, κράτησαν υπό έλεγχο τις πιέσεις χρηματοδότησης.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα υπήρξαν σαφή σημάδια πιέσεων στη χρηματοδότηση εξαιτίας σημαντικών διακανονισμών τοκομεριδίων και της επικείμενης φορολόγησης εταιρικών φόρων στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εκεί αποδίδεται και η μεγάλη διακύμανση στο γενικό επιτόκιο επαναγοράς γενικής εξασφάλισης, καθώς από το 2,25% έφτασε στο 4,750% καταγράφοντας άνοδο 250 μονάδων βάσης.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κίνηση από τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συγκλονιστική κίνηση, ο αναλυτής Jon Hill, της BMO, δήλωσε ότι «οι ασφαλισμένες αγορές χρηματοδότησης σαφώς δεν λειτουργούν καλά», προσθέτοντας ότι ένα άλμα σαν αυτό, που δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής περιόδου στο τέλος του τριμήνου, «συνορεύει με το χάος».
"Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια κίνηση - χωρίς σαφή καταλύτη - αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι συνθήκες στις αγορές χρηματοδότησης μιας ημέρας έχουν μόλις διαταραχθεί", πρόσθεσε.
Η άνοδος υποδηλώνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι ασταθείς, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της προσφοράς του Δημοσίου, των διογκωμένων ισολογισμών των trader, των κανονιστικών θεμάτων και ενός τραπεζικού συστήματος όπου τα αποθέματα είναι λιγοστά.
Εάν οι πιέσεις στη χρηματοδότηση παραμείνουν, συνεπάγεται απώλεια ελέγχου των αγορών χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο λόγος της έκρηξης της GC Repo είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που περιλαμβάνουν την εξόφληση των δημοπρασιών κουπονιών που οδήγησαν εξασφαλίσεις στην αγορά repo.
Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για την ξαφνική έλλειψη δολαρίου είναι ότι, όπως συζητήθηκε εκτενώς, μετά την πρόσφατη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζει επιθετικά την ταμειακή του ισορροπία υψηλότερα, ενώ εξαντλεί το ποσό των τραπεζικών αποθεμάτων στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης