Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλίμα συναντίληψης στην συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ - Το «αγκάθι» των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν ετέθη

Κλίμα συναντίληψης στην συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ - Το «αγκάθι» των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν ετέθη
Πως αποτιμά το ταξίδι του πρωθυπουργού η κυβέρνηση
Το τετ α τετ Μητσοτάκη Μέρκελ έδειξε αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει συνέχεια στις ελληνογερμανικές σχέσεις ενώ το θετικό κλίμα καθώς φαίνεται αποτυπώνεται και από τις δύο πλευρές.
Το «αγκάθι» βέβαια, των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει η ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι προέχει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας.
Επιπροσθέτως, οι τοπικές εκλογές σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας το προσεχές διάστημα δεν αφήνουν περιθώρια στην Άνγκελα Μέρκελ για κινήσεις εύνοιας και συμπάθειας προς την Ελλάδα, αυτή την ώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται για το γεγονός ότι δεν απαίτησε την άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Εμείς έχουμε εμείς ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται να κάνουμε κολοτούμπα.
Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες».
Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε αυτή την αποστροφή του λόγου του για να επισημάνει ότι ο ίδιος δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα άμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Κι εκείνο που τον ενδιαφέρει πρωτίστως, όπως τόνισε, είναι να κερδίσει αξιοπιστία και με βάση αυτή την αξιοπιστία στο επόμενο χρονικό διάστημα, να θέσει το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αλλαγής του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας.
Αλλαγή που όπως υπογράμμισε ξανά, δεν θα γίνει σε διμερές επίπεδο αλλά θα γίνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εκεί ήδη έχει θέσει ο κ. Σταϊκούρας το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων κι εκεί θα το επαναφέρει όποτε χρειαστεί η Ελλάδα.
Πάντως αυτή τη στιγμή, ο προσανατολισμός είναι να το κάνει για το 2021 καθώς το 2019 οι στόχοι επιτυγχάνονται, το ίδιο ευελπιστεί η κυβέρνηση να γίνει και το 2020.
Άρα όταν ανακύψει ζήτημα θα είναι το 2021 και τότε θα θέσει το θέμα με τον δέοντα τρόπο.
Πρόθεση της κυβέρνησης μάλιστα είπε επ αυτού, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να κλείσει την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα.

Στην Σαγκάη στις αρχές Νοεμβρίου ο Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στις επενδύσεις και στις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει κεφάλαια όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε το επόμενο μεγάλο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει μετά τη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «δεν περιορίζουμε τους ορίζοντές μας στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 στην οποία η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα και θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας».
Σε κάθε περίπτωση, αποτιμώντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, κυβερνητικές πηγές, χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τη λέξη συναντίληψη για να χαρακτηρίσουν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ ήταν απολύτως ενήμερη και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι αλλαγές στη χώρα μας μέσα στις πρώτες 50 μέρες της νέας κυβέρνησης.
 Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που γίνονται από την κυβέρνηση για την στήριξη της ανάπτυξης και η τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας είναι όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλαγές που γίνονται «από εμας γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς».
Και πάνω σε αυτή τη φράση ο κ. Μητσοτάκης στήριξε την επισήμανσή του ότι «στόχος μου είναι να αλλάξω το αφήγημα με το οποίο βλέπει η Γερμανία την Ελλάδα».
Και σε αυτό το πλαίσιο έκανε μια σειρά ανακοινώσεις ενώ στον ίδιο παρονομαστή συνεργάτες του αποδίδουν και το γεγονός ότι δεν ετέθη τουλάχιστον έτσι όπως προσπαθεί η αντιπολίτευση να δημιουργήσει την εντύπωση, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συμφώνησαν για την εκπόνηση πράσινου επενδυτικού σχεδίου την δεκαετία 2020 - 2030

Είναι σημαντικό όμως, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός πράσινου επενδυτικού σχεδίου για την δεκαετία 2020 - 2030.
Και οι δύο μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει ένα κλίμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον όπως για παράδειγμα ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα.
Οι δύο υπουργοί Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Όλαφ Σολτς, ανέλαβαν το βάρος να συντονίσουν τα επόμενα βήματα και τους λοιπούς συναρμόδιους υπουργούς μέχρι να γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου ένα μεγάλο επενδυτικό forum στο οποίο να κληθούν και να συμμετάσχουν οι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Και βεβαίως με την παρουσία των δύο ηγετών, της καγκελαρίου Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα πάντα με τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η συναντίληψη ήταν έντονη και στις προτεραιότητας γύρω από το μεταναστευτικό με βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Αλληλεγγύη στο δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπευθυνότητας με τη φύλαξη των θαλάσσιων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων.
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας τονίστηκε και η ανάγκη για να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα των διακινητών από τις χώρες εισόδου.  
Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.
Στο ζήτημα αυτό έκανε και δημόσια τοποθέτηση η κ. Μέρκελ και φάνηκε ενήμερη για την αυξημένη ροή των αφίξεων που υπάρχει στη χώρα μας και βεβαίως συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι άδικο οι χώρες υποδοχής να φορτίζονται με όλο το βάρος φιλοξενίας και αρωγής των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν επίσης και οι δύο αντιπροσωπείες στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Όπως λένε από την ελληνική πλευρά, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά έδειξε να ασπάζεται τη σημασία της πρωτοβουλίας RescEU για την οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική.
Είναι μια πρωτοβουλία για να υπάρχει ενίσχυση των χωρών οι οποίες υφίστανται φυσικές καταστροφές εξαιτίας πυρκαγιών ή άλλων φυσικών φαινομένων.
Τέλος, όπως στο Παρίσι λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έτσι και στο Βερολίνο τέθηκε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράστηκε απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο καθώς είναι κοινή πεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης