Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το APS για τα κόκκινα δάνεια και τα stress tests στην συνάντηση σήμερα 27/8 μεταξύ Ζαββού (Υφυπ. Οικονομικών) και Enria (SSM)

Το APS για τα κόκκινα δάνεια και τα stress tests στην συνάντηση σήμερα 27/8 μεταξύ Ζαββού (Υφυπ. Οικονομικών) και Enria (SSM)
Οι δύο κρίσιμες παράμετροι για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο χρόνος και το κόστος της εγγυοδοσίας
Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα (27/8) ο επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό αρμόδιο για το τραπεζικό σύστημα στη Φραγκφούρτη.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει υπό το βάρος των χθεσινών ανακοινώσεων περί άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών στοιχείο το οποίο δίδει στον κ. Ζαββό το προνόμιο να ανοίξει με άλλον αέρα την ατζέντα των συζητήσεων για την υιοθέτηση της συστημικής λύσης σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια.
Οι δύο κρίσιμες παράμετροι για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο χρόνος και το κόστος της εγγυοδοσίας.
Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις προϋποθέσεις για το APS τη συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά και κάποια θέματα που αφορούν τα stress tests μολονότι οι προϋποθέσεις αυτών θα γίνουν γνωστές στο τέλος του έτους.
Ο SSM όπως ήδη έγραψε το Bankingnews καθιστά όπως όλα δείχνουν τη χρήση του APS από τις τράπεζες, προκειμένου να αποδεχθεί τις τιτλοποιήσεις στις οποίες θα προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
To στοιχείο αυτό καθιστά ακόμη πιο ουσιαστική τη συζήτηση σε ότι αφορά κόστος της εγγυοδοσίας το οποίο αναμένεται να είναι σπονδυλωτό αναλόγως με το χρονικό ορίζοντα απόσβεσης των δανείων και να βασίζεται στα τριετή και πενταετή CDS.
H ελληνική κυβέρνηση μέσω του κ. Ζαββού έχει σκοπό να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο για ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία, δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβριο αν και πληροφορίες λένε πως το Asset Protection Scheme, θα είναι τελικώς έτοιμο τον Οκτώβριο.
Το  σχέδιο των τραπεζών προέβλεπε εξ αρχής τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων  από 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 2019-2021 όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ανέρχεται στα 25 δις. ευρώ.
Η ημερομηνία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς ο τρόπος με τον οποίον θα κινηθούν τα πράγματα γύρω από τα κόκκινα δάνεια θα διαμορφώσει τις συνθήκες πάνω στις οποίες οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν μέρος στα stress tests του 2020. Η άσκηση υπενθυμίζεται πως διενεργείται με στοιχεία που αφορούν το τέλος του 2019.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών θα ανοίξει και το θέμα για  τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις σε ότι αφορά τα stress tests καθώς αίτημα των ελληνικών τραπεζών είναι αυτές να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα γνωστές προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να προετοιμαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης