Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις – Το νέο πλαίσιο για τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις –  Το νέο πλαίσιο για τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης
Με το νέο σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021 οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξηθούν έως και 30% εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας
Τον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, μετατρέποντας τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, έχει ήδη συστήσει τις ομάδες εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου  αλλά και στην εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη σταδιακή μετατροπή του υπάρχοντος συστήματος με πλήρη διασφάλισης των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων και των εισφορών, που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι, αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Realnews».
Με το νέο σύστημα οι επικουρικές θα υπολογίζονται με τις ίδιες παραμέτρους αλλά η διαφορά είναι ότι οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση.
Με το νέο σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021 οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξηθούν έως και 30% εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Το μοντέλο, που θα εφαρμοστεί θα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να επιλέγουν πώς και πού θα επενδύονται οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο πρώτος πυλώνας (κύρια σύνταξη) θα παραμείνει δημόσιος, υποχρεωτικός, διανεμητικός και αναδιανεμητικός, προωθώντας τη μείωση εισφορών  και τη βελτίωση της σχέσης ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών.
Στον τρίτο πυλώνα θα δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα για τόνωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην ιδιωτική ασφάλιση.
Μεταξύ άλλων το νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων προβλέπει: Η νέα επικουρική σύνταξη αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους (όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021) , είναι υποχρεωτική για όλους, οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ ο κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι με ατομική τους δήλωση θα μπορούν να επιλέξουν άλλον επενδυτικό φορέα ενώ για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει και το μείγμα της παροχής, όπως για παράδειγμα εφάπαξ καταβολή ή μηναία σύνταξη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS