Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γουατεμάλα: Ποιος είναι ο δεξιός υποψήφιος Alejandro Giammattei που εξελέγη πρόεδρος

tags :
Γουατεμάλα: Ποιος είναι ο δεξιός υποψήφιος Alejandro Giammattei που εξελέγη πρόεδρος
Γουατεμάλα: Ο νέος πρόεδρος της χώρας, που εξελέγη έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, αντλεί δύναμη από αντιξοότητες
Ο επόμενος ηγέτης της Γουατεμάλας είχε χάσει τη μια μετά την άλλη εκλογική αναμέτρηση μέχρι χθες (12/8), σε μια επεισοδιακή σταδιοδρομία κατά την οποία σπούδασε Ιατρική, πέρασε από διάφορα δημόσια αξιώματα και ανέλαβε επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος, προτού καταλήξει και οι ίδιος στη φυλακή.
Με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Δρ. Alejandro Giammattei πιστώνεται το 58,7% των ψήφων, βάσει της καταμέτρησης που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), η εκλογική επιτροπή της χώρας.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, του οποίου ήταν υποψήφια η Sandra Torres, αναγνώρισε την ήττα της πρώην πρώτης κυρίας.
Ο Alejandro Giammattei θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Jimmy Morales, ο οποίος δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα με βάση το Σύνταγμα της χώρας.
Ο Alejandro Giammattei, ο οποίος δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα μέχρι τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την πρόκληση να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία για τη χώρα του σχετικά με τη μετανάστευση σε σχέση με εκείνην που υπέγραψε ο προκάτοχός του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είμαι συνηθισμένος να εργάζομαι υπό πίεση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, μετά την απειλή από τον πρόεδρο Trump για οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να προωθήσει μια μεταναστευτική συμφωνία τον περασμένο μήνα. «Τελικά, η διπλωματία βασίζεται στην αμοιβαιότητα».
Η συμπεριφορά του 63χρονου, που περπατά με πατερίτσες λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης, δεν συμβαδίζει με μια εσωτερική δύναμη που έχει σφυρηλατηθεί σε δύσκολες καταστάσεις.
Έχει προτείνει την επαναφορά της θανατικής ποινής προκειμένου να ξεριζωθεί το έγκλημα από τη χώρα την οποία λυμαίνονται οι συμμορίες και η οποία στέλνει χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο προς βορρά.
Η σαρωτική νίκη του στις χθεσινές εκλογές απέναντι στην πρώην πρώτη κυρία και υποψήφια της κεντροαριστεράς Sandra Torres ακολούθησε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να εξασφαλίσει την προεδρία και, πριν από αυτό, δύο ανεπιτυχείς εκστρατείες να εκλεγεί δήμαρχος της Πόλης της Γουατεμάλας.
Είχε έρθει δεύτερος μετά την Τόρες στον πρώτο γύρο των εκλογών τον Ιούνιο. Η υποψηφιότητά του ενισχύθηκε μετά την απόρριψη δύο δημοφιλών υποψηφίων με έναν τρίτο να συλλαμβάνεται στο Μαϊάμι ως ύποπτος διακίνησης ναρκωτικών.
«Ο γιατρός είναι ένας γαλήνιος, ήρεμος άνδρας», δήλωσε ο Raul Romero, ένας φίλος από το δεξιό κόμμα Fuerza, υποψήφιος του οποίου ήταν ο Alejandro Giammattei για την προεδρία το 2015.
«Εκείνη την Κυριακή του Ιουνίου, όταν έμαθε ότι οδεύει προς τον δεύτερο γύρο, δεν είπε τίποτε».
Οι προεδρικές φιλοδοξίες του Alejandro Giammattei άρχισαν να αναδύονται μετά τον Σεπτέμβριο του 2006, έναν χρόνο αφότου έγινε διευθυντής του σωφρονιστικού συστήματος της Γουατεμάλας.
Εκείνον τον μήνα περίπου 3.000 δεσμοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες εξαπέλυσαν έφοδο την αυγή στη φυλακή Granja Penal de Pavon, έξω από την Πόλη της Γουατεμάλας.
Επτά κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, σκοπός της οποίας ήταν η ανάκτηση του ελέγχου ενός ιδρύματος που είχε γίνει διαβόητο για εγκληματικές δραστηριότητες.
Η έφοδος προκάλεσε τη διεξαγωγή έρευνας από τη Διεθνή Επιτροπή κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), ενός σώματος των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς και, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Alejandro Giammattei συνελήφθη ως ύποπτος για την ενορχήστρωση εξωδικαστικών εκτελέσεων κρατουμένων.
Αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά πέρασε δέκα μήνες στη φυλακή προτού απαλλαγεί λόγω έλλειψης στοιχείων.
Μέχρι τότε είχε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για να εκλεγεί πρόεδρος, οικοδομώντας ένα αφήγημα θύματος διώξεων το οποίο χρησιμοποίησε και σε επόμενες προεκλογικές εκστρατείες.
«Αντίθετα με πολλούς, δεν μου άρεσαν ποτέ τα άνετα αξιώματα χωρίς μπελάδες και όπου είναι εύκολο να έχεις καλή απόδοση», έγραψε ο Alejandro Giammattei σε ένα βιβλίο στο οποίο υπερασπιζόταν τον ρόλο του στη διάρκεια της εφόδου στις φυλακές.
Γεννημένος στην Πόλη της Γουατεμάλας τον Μάρτιο του 1956, ο Alejandro Giammattei διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση όταν ήταν νέος.
Εκείνοι που τον γνωρίζουν λένε ότι αντλεί δύναμη από την κατάστασή του και τον περιγράφουν ως έναν ισχυρό χαρακτήρα, η διάθεση του οποίου μπορεί να μεταβληθεί από την ελαφρότητα στην απόλυτη σοβαρότητα πολύ γρήγορα. Ακόμη και οι επικριτές του παραδέχονται ότι έδειξε μεγάλη επιμονή στην επιδίωξη των σκοπών του.
Χειρουργός, εργάστηκε ως διευθυντής σε ένα νοσοκομείο της Πόλης της Γουατεμάλας και στη συνέχεια στις δημόσιες συγκοινωνίες, στην πυροσβεστική υπηρεσία και σε μια κρατική εταιρία υδάτων, μεταξύ άλλων.
Άρχισε να οικοδομεί ένα δίκτυο επαφών με τον δημόσιο τομέα και δωρητών, μερικοί από τους οποίους έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς με τον νόμο.
Ο Alejandro Giammattei έχει ασκήσει κριτική στους ηγέτες της Γουατεμάλας για έλλειψη οράματος προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη και να καταπολεμηθούν η φτώχεια, η ανεργία και η ανομία που τροφοδοτούν τη μετανάστευση.
Στις πρώτες προτεραιότητές του θα είναι η επανεξέταση της μεταναστευτικής συμφωνίας και η οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βάσει της συμφωνίας, μετανάστες από το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στη Γουατεμάλα, αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που μετατρέπει ουσιαστικά τη χώρα σε «μαξιλάρι» για τον Trump ώστε να αποτρέπεται η μετανάστευση προς βορρά.
«Δεν είναι σωστό για τη χώρα», δήλωσε ο Alejandro Giammattei στο Reuters χθες, λίγο προτού αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών. «Αν δεν έχουμε την ικανότητα να φροντίζουμε τους ίδιους τους ανθρώπους μας, φαντάζεστε πώς θα είναι για τους ξένους».
Κληρονομεί μια χώρα με μεγάλη εγκληματικότητα και ανεργία όπου, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, σχεδόν το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ως μέσο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της αποτροπής της μετανάστευσης προς βορρά, ο Alejandro Giammatteiπρότεινε την κατασκευή ενός «τείχους επενδύσεων» κατά μήκος της εξαθλιωμένης συνοριακής περιοχής με το Μεξικό.
Πατέρας τριών παιδιών, θα πρέπει να εξισορροπήσει τα συμφέροντα της χώρας με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ζουν και εργάζονται τρία εκατομμύρια πολίτες της Γουατεμάλας, πολλοί παράνομα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γουατεμάλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης