Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ας το παραδεχθούμε: Η Ευρωζώνη έχει ήδη διαλυθεί... - Η Μέρκελ απέτυχε στο ρόλο της Θάτσερ - Λιτότητα και μαζική πιστωτική κρίση οδηγούν στην κατάρρευση - Οριακές οι εναλλακτικές

tags :
Ας το παραδεχθούμε: Η Ευρωζώνη έχει ήδη διαλυθεί... - Η Μέρκελ απέτυχε στο ρόλο της Θάτσερ - Λιτότητα και μαζική πιστωτική κρίση οδηγούν στην κατάρρευση - Οριακές οι εναλλακτικές
Η Ευρωζώνη πνέει τα λοίσθια...Κι αυτό δεν είναι κάτι που πλέον λένε μόνο γνωστοί για τις αφοριστικές και πολλές φορές προβοκατόρικες δηλώσεις οικονομολόγοι, αντίθετα το υπονοούν σε όλους τους τόνους πολιτικοί, διεθνείς οίκοι, αναλυτές, ενώ και σε σημαντικές εκλογές, όπως ελληνικές και γαλλικές, το φωνάζουν οι πολίτες. Τα μάκρο βέβαια μιλούν από μόνα τους, καθώς το ένα μετά το άλλο τα απογοητευτικά στοιχεία διαψεύδουν ακόμη και τις χαμηλότερες προσδοκίες για σημάδια ανάκαμψης. Η ανεργία στην ευρωζώνη, βρίσκεται σε υψηλά 15ετίας, τα πακέτα λιτότητας θεωρούνται υπερβολικά και οι φωνές για μέτρα ανάπτυξης ενδέχεται να ήρθαν πολύ αργά.
Η Μέρκελ, ως άλλη Θάτσερ, επιχείρησε να πετύχει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη μέσω σκληρής λιτότητας, όμως δεν υπολόγισε ούτε τη χρονική συγκυρία ούτε ότι πρόκειται για νομισματική ένωση και όχι ''απλώς'' χώρα.
Μπορεί λοιπόν να ανέλαβε με χαρά τον τίτλο της ''σιδηράς κυρίας'' της Ευρώπης, όμως αμφισβητείται πλέον ακόμη και από παραδοσιακούς της συμμάχους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Ευρώπη και ακόμα χειρότερα η Ευρωζώνη να είναι ενώσεις χωρίς ενότητα σχεδόν σε κανένα επίπεδο. Το απόλυτο χάος.
Χαρακτηριστικό του πόσο ανοιχτά θεωρείται θεμιτό πλέον να μιλούν για οριστική κατάρρευση της ευρωζώνης, η διεθνής οικονομική διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν στο Μπέβερλι Χιλς, που έχει παρουσιάσει αναλυτικά από χθες το www.bankingnews.gr.
''Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση", σχολίασε, μιλώντας στη διάσκεψη, ο Hugh Hendry, Σκοτσέζος fund manager της Eclectica Asset Management.
Κατά τον ίδιο, η πολιτική οικονομία της Ευρώπης κινείται στην εξής παραδοχή: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επέλεξαν να χρεοκοπήσουν όσον αφορά στις υποχρεώσεις των δαπανών τους έναντι στους Ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να τιμήσουν τις συμφωνίες με τους πιστωτές τους. "Η πραγματικότητα στην Ευρώπη έχει ως εξής: Στόχος της Ευρωζώνης δεν είναι να αποτρέψει έναν εμφύλιο, αλλά να καταστήσει μια ευρωπαϊκή χώρα ή δύο (Γερμανία, Γαλλία), την υπέρτατη δύναμη", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Hendry.
Παράλληλα, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή φούσκα στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας, γεγονός στο οποίο κανείς δεν δίνει τη δέουσα προσοχή, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελεί μια νέα, σοβαρή πηγή ανησυχίας... "Η ένταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη από την ικανότητα των πολιτικών να την διαχειριστούν", προειδοποιεί ο Hendry.
Η ευρωζώνη θα έπρεπε να έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου για τις προβληματικές χώρες-μέλη, υποστήριξε από την πλευρά του ο Bill Clinton, ενώ επεσήμανε την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης ως κλειδί για να βγει από την κρίση η Ευρώπη.
Ο πρώην πλανητάρχης, τόνισε ότι ''στην Ευρώπη, το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το να βλέπεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα: προώθηση της ανάπτυξης αντί για το σημερινό σχέδιο περιορισμού τους χρέους, μέσω της περικοπής των εξόδων και της αύξησης των φόρων''. ''Δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το δημόσιο χρεός, χωρίς να υπάρξουν οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί περιορισμοί και μια επαρκής ανάπτυξη'', σημείωσε.
Επιπλέον, υποστήριξε πως οι χώρες που ανήκουν στη νομισματική ένωση θα έπρεπε να έχουν προβλέψει μια στρατηγική εξόδου από το ευρώ για τις πιο αδύναμες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στη νομισματική ένωση σε μια ευνοϊκή περίοδο, αλλά σήμερα απειλούνται με έξοδο.
''Η ευρωπαϊκή κρίση έφερε στην επιφάνεια δύο προβλήματα: ένα είναι το οργανωτικό, το οποίο επέτρεψε την ένταξη στην ευρωζώνη των πιο ευάλωτων χωρών, χωρίς να έχει χαραχθεί στρατηγική εξόδου τους...και το πρόβλημα της επιβολής μέτρων λιτότητας με κάθε κόστος, αγνοώντας τις αποδείξεις ότι τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν'', ανέλυσε ο Κλίντον.
Τον κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε και ο Nouriel Roubini , ο οποίος τόνισε ότι αρκετές χώρες - μέλη ''βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και η περαιτέρω λιτότητα θα επιδεινώσει την κατάσταση'', συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια με αποτέλεσμα να καταγράφεται ''μαζική πιστωτική κρίση'' ''Εντέλει, η κοινωνική και πολιτική αντίδραση στη λιτότητα πιθανόν να οδηγήσει στην διάσπαση του ενιαίου νομίσματος'', προειδοποιεί ο διεθνούς κύρους οικονομολόγος και σημειώνει πως σε περίπτωση διάσπασης ''ο κίνδυνος μετάδοσης στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα είναι σημαντικός''.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης