Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Βγάλαμε την Ελλάδα από το μνημόνιο - Είπαμε την αλήθεια στους πολίτες - Κάναμε εξαιρετικά δύσκολες επιλογές

Τσίπρας: Βγάλαμε την Ελλάδα από το μνημόνιο - Είπαμε την αλήθεια στους πολίτες - Κάναμε εξαιρετικά δύσκολες επιλογές
Την πρώτη του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Με σαφείς αιχμές κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ για τη στάση του έναντι της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σταθμό, φροντίζοντας, πάντως, να υποστηρίξει ότι «όσα έγιναν τα αφήνουμε πίσω, δεν ξεχνιούνται αλλά ας τα αφήνουμε πίσω».
Παραδέχθηκε ότι ήταν μία αρκετή δύσκολη απόφαση το να δεχθεί να μιλήσει στον συγκεκριμένο σταθμό, εκτιμώντας ότι όντως ο ΣΚΑΪ έχει ασκήσει σκληρή κριτική και σε άλλους πρωθυπουργούς και σε άλλες κυβερνήσεις, όπως και άλλα ΜΜΕ, αλλά ο τρόπος άσκησης κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακραία και σε ορισμένες περιπτώσεις «στερεί το κύρος της αντικειμενικότητας» για ορισμένα ΜΜΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στοχοποίηση ανθρώπων και καναλιών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε ότι «η κριτική είναι κριτική, αλλά ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια.
Θα δεχθώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη τα όρια της κριτικής αλλά ο καθένας θα πρέπει να διατηρεί τα όρια ιδιαίτερα εάν μάλιστα διαθέτει μία θέση ευθύνης.
Προσπάθησα σε όλη μου την πορεία να είμαι αντικειμενικός, ενώ δεν θεωρώ ότι όλα τα ΜΜΕ παίζουν κάποιο ρόλο».

«Ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια», επέμεινε πάντως ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του ΣΚΑΪ μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.
«Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».

Η ήττα στις ευρωεκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα.
Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια.
Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός.  
«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015.
Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι.

Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία.
Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ.
Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο.
Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.
Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε.
Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

Το τρίτο μνημόνιο

«Δεν είναι φυσιολογικό να μιλά κάποιος για το κόστος του α’ εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας υπόψην του προβλέψεις για ανάπτυξη και επενδύσεις οι οποίες ποτέ δεν είχαν επαληθευθεί στο παρελθόν», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ενώ παραδέχθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης είχαν ορισμένες αυταπάτες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσε η Ευρώπη, ενώ εκτίμησε ότι «παλέψαμε μέχρι τέλους» και τελικώς «κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Schaeuble.
Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Η τιμωρία της μεσαίας τάξης

Απαντώντας σε ερώτηση για την «τιμωρία» της μεσαίας τάξης καθώς αντέδρασε στην υψηλή φορολογία που του επέβαλε η κυβέρνηση, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά εάν δει κάποιος πότε μπήκαν αυτοί οι φόροι θα πρέπει να ξέρει ότι το 83% των φόρων μπήκαν στο α’ και β’ μνημόνιο και προστέθηκε ένα 17%.
Από το 2015 έως και το τέλος του 2017 υπήρξε επιστροφή στο εισόδημα της μεσαίας τάξης άνω των 600 ευρώ, φυσικά αυτός ο ίδιος έχει χάσει τα προηγούμενα χρόνια 5.500 ευρώ και φυσικά είναι εξαιρετικά θυμωμένος».
«Το να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους ήταν υποχρέωσή μας.
Η Ελλάδα το 2015 ήταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εάν σας έλεγα ότι «ξέρετε κάτι έχουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει να φάει και αυτό το κομμάτι δεν θα πρέπει να το αφήσουμε  αβοήθητο», νομίζω ότι και εσείς παρόμοιες επιλογές θα κάνατε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε ότι σαφώς ορισμένα τμήματα του πληθυσμού όπως οι ελεύθερες επαγγελματίες έχουν όντως δεχθεί σοβαρά πλήγματα.
«Υπάρχουν, όμως και θετικά πράγματα για τα οποία ποτέ δεν είπατε ότι δεν συμβαίνουν γιατί κάναμε και εμείς κάτι καλό», είπε.
«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις.
Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.
«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».
«Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.
«Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω.
Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη.
«Είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα την ταξική επιλογή να χτυπήσουμε την μεσαία τάξη.
Δεν γεννήθηκα στον Όλυμπο, μεσαία τάξη είμαι, ζω δίπλα στους ανθρώπους...
Δεν μέμφομαι τα σαλόνια που φτιάχτηκαν με εντιμότητα.
Μέμφομαι τα σαλόνια που φτιάχτηκαν από μαύρο χρήμα και διαπλοκή», δήλωσε.

Σκάνδαλα και υπόθεση Novartis

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι το ζήτημα της Novartis ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ελλάδα: «Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας.
Αυτά που αφορούν τα εξοπλιστικά και το σκάνδαλο του φαρμάκου και της υγείας.
Το σκάνδαλο της Novartis έχει ακόμα πολύ δρόμο.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα», ενώ έκανε λόγο και για «εσωτερική πληροφόρηση» από την εταιρεία η οποία είχε στην κατοχή της ελληνικά, κρατικά ομόλογα, τα οποία φρόντισε να πουλήσει λίγο πριν γίνει το PSI.

Οι νέοι ποινικοί κώδικες

Για το θέμα της αλλαγής των ποινικών κωδίκων υποστήριξε ότι «Όλοι μας κινηθήκαμε στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Νόμου (για την επιλογή των δικαστών).
Η διαδικασία ήταν αποφασισμένο να γίνει το Μάιο.
Η αντιπολίτευση δεν ήθελε συναίνεση.
Έχουμε υποχρέωση με βάση το Σύνταγμα και το Νόμο για την εκλογή των δικαστών.
Τηρήσαμε απολύτως όσα επιτάσσει το Σύνταγμα.
Η Ν.Δ. έχει συνηθίσει να θεωρεί ότι οι δικαστές πρέπει να είναι οι δικοί μας.
Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι τους είπαμε να επιλέξουμε συναινετικά δεν ήρθαν και μετά έχουμε εμείς ευθύνη.
Η Ν.Δ. φέρεται με σκοπιμότητα στο θέμα αυτό.
Ο ΠτΔ μου είπε ότι θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές για να μην αποτελέσει το θέμα της Δικαιοσύνης μέρος της προεκλογικής περιόδου.
Ο ποινικός κώδικας προβλέπει την αύξηση του χρόνου για τους ισοβίτες.
Ο Ποινικός Κώδικας δεν φτιάχτηκε στο Μαξίμου αλλά φτιάχτηκε από έγκριτους νομικούς που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι.
Έφτιαξαν ένα σχέδιο όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν είπατε τίποτα επί 6 μήνες που ήταν σε διαβούλευση, αλλά τώρα 4 μέρες πριν τις εκλογές».

Η τραγωδία στο Μάτι

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ερωτήσεις αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετώπισε η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος προσωπικά.
«Για μένα δεν ήταν σαφές τι είχε γίνει.
Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση εκείνη την ημέρα για μια βράβευση για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών των Βαλκανίων.
Μου είπαν κάποια στιγμή ότι η φωτιά στο Μάτι ήταν ανεξέλεγκτη.
Εκείνη την ώρα είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά είχε μπει στον οικισμό και η καταστροφή ήταν μεγάλη.
Έφυγα από την εκδήλωση, πέρασα από πάνω από την περιοχή και είδα μια εικόνα καταστροφική.
Από το αεροπλάνο βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα καν εικόνα αν έβγαινε εικόνα δημόσια ή όχι.
Το τελευταίο που με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση (εκείνη την ώρα είχα μόνο ως φήμη ότι υπήρχε πιθανότητα έναν ή δύο ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους και αυτό το έμαθα από την ώρα που βγήκα από το αεροπλάνο.
Δεν ήξερα ότι ήταν live σύνδεση.
Επίσης οι άνθρωποι που ήταν στο τραπέζι λόγω της live σύνδεσης δεν μου είπαν τίποτα.
Μετά που έφυγε η κάμερα με ενημέρωσαν ότι υπήρχαν νεκροί.
Βγήκαν αυτοί που διαχειρίστηκαν τότε βγήκαν και μίλησαν.
Την επόμενη μέρα ανέλαβα όλη την ευθύνη και ευθύνες που δεν είχα όπως για οικίες πάνω στη θάλασσα που είχαν πάρει και ρεύμα...
Το κρίσιμο ήταν η δουλειά που κάναμε το επόμενο διάστημα και πρέπει να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες της Νέας Εθνικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των καταστροφών», υποστήριξε.

Οι διακοπές στο σκάφος

Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε για τις διακοπές του σε σκάφος γνωστού επιχειρηματία, λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, δήλωσε πως «Ειλικρινά λυπάμαι που φέρνετε με τέτοιο τρόπο ένα ζήτημα που θέλησε να αναπαράξει ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Ο κάθε Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, να περάσει ένα σαββατοκύριακο με την οικογένειά του.
Όταν σου προσφέρει ένας συνεργάτης σου ένα σκ είτε σε σκάφος είτε σε σπίτι...
Δεν σχολιάζετε ότι "πουλήθηκε" κάποια φωτογραφία της ιδιωτικής μου ζωής.
Ο ελληνικός λαός και οι πολίτες γνωρίζουν αν η ζωή μου είναι μέσα στην πολυτέλεια, αν έχω βγάλει χρήμα από την πολιτική, αν έχω κερδίσει έστω ένα ευρώ παραπάνω πέραν του μισθού μου ως Πρωθυπουργού και ξέρει ποιοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και έχουν μια αμύθητη περιουσία.
Η εικόνα θα "κλωτσούσε" αν βρισκόμουν σε ένα σκάφος ενός επιχειρηματία που έχει κατηγορηθεί για διαπλοκή.
Βρέθηκα στο σκάφος μιας γυναίκας συνεργάτιδάς μου που είχε την οικονομική δυνατότητα ο σύζυγός της και δεν την απέκτησε από την δική μου εύνοια».

Η περίπτωση Πετσίτη

Ερωτηθής για το ζήτημα του κ. Πετσίτη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι απλά πουλούσε φούμαρα για σχέσεις με το Μαξίμου προκειμένου να κλείσει δουλειές για τον ίδιο.
« Είμαι πολύ περήφανος γιατί σε αυτή την κυβέρνηση ΟΥΤΕ ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έβαλε το χέρι στο μέλι.
Η υπόθεση Πετσίτη αφορά έναν άνθρωπο που δεν είχε ούτε καν τη θέση συμβούλου, αλλά βρέθηκε επί της προσκολλήσεως...
Στο Μαξίμου μπορεί να μπει... ο οποιοσδήποτε...
Θλιβερή υπόθεση σε ότι αφορά τον άνθρωπο αυτό.
Προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ήταν οδηγός για να "πουλήσει" τις γνωριμίες του.
Αν το μόνο που έχουν καταφέρει να βρουν είναι ο κ. Πετσίτης είμαι πολύ ευτυχής».

Το ζήτημα της... επιθετικότητας Πολάκη

Υποστήριξε ότι όντως ο κ. Πολάκης με τον οξύ τρόπο που αντιδρά πολλές φορές χάνει το δίκιο του, καθώς κάνει μεγάλο λάθος στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αρκετές υποθέσεις.
Προσέθεσε, όμως, ότι είναι άδικο για έναν υπουργό που έχει κάνει σημαντικό έργο το να του γίνονται επιθέσεις για συγκεκριμένες αναρτήσεις, με τις οποίες, όμως, ούτε ο ίδιος συμφωνεί.
«Ο Παύλος Πολάκης είναι ένας άνθρωπος που πνίγει το δίκιο του όταν θυμώνει.
Και ειδικά όταν έχει και το πληκτρολόγιο...
Όμως το έργο του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη είναι πολύ μεγάλο στην Υγεία.
Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν ξανά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στα πόδια του.
Ανέσυραν το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ που χρηματοδοτούσε δημοσιογράφους..
Έχω εμπιστοσύνη στο έργο τους και το λάθος του και του το έχω πει είναι οι αναρτήσεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης