Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Guaido στη Βενεζουέλα - Σε λαϊκή εξέγερση καλεί ο Maduro - Πεδίο μάχης στρατιωτική βάση στο Καράκας

Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Guaido στη Βενεζουέλα - Σε λαϊκή εξέγερση καλεί ο Maduro - Πεδίο μάχης στρατιωτική βάση στο Καράκας
Ο αυτοανακυρηχθείς πρόεδρος Juan Guaidó εμφανίστηκε σε ένα βίντεο περιστοιχισμένος από στρατιωτικούς να καλεί σε πραξικόπημα
(upd6) Σε εξέλιξη βρίσκεται απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, μετά την εμφάνιση του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας Juan Guaido, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Maduro.
Παράλληλα, ο Maduro καλεί το λαό της Βενεζουέλας σε λαϊκή εξέγερση, ενώ σύμφωνα με τον Jorge Rodriguez μια μικρή ομάδα «προδοτών» έχει καταλάβει μια γειτονιά του Καράκας, με στόχο να προωθήσει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης.
Ο Guaido υποστηρίζει ότι έχει τον στρατό στο πλευρό του, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας τον διαψεύδει, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στο πλευρό του Maduro.
Την ίδια ώρα αρκετοί ηγέτες της υφηλίου έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Guaido, αν και υπάρχουν και ορισμένοι που τονίζουν ότι, παρά την αντίθεσή τους στο καθεστώς Maduro, η αλλαγή στην εξουσία θα πρέπει να γίνει μέσω διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών και όχι μέσω οποιασδήποτε μορφής βία.
Ο υπουργός Άμυνας, Vladimir Padrino, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός παραμείνει στο πλευρό της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.
«Θα υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη και ειρήνη της Δημοκρατίας. Πάντα πιστοί, ποτέ προδότες».
Παράλληλα, όμως, ο Padrino  επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Maduro.
«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Padrino σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».
Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Guaido να ξεσηκωθούν εναντίον του Maduro, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.


Maduro: Νεύρα από ατσάλι!

Σε λαϊκή κινητοποίηση καλεί τον λαό της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της χώρας, Nicolas Maduro, λίγες ώρες αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, κάλεσε σε στρατιωτική εξέγερση.
Ειδικότερα, σε μήνυμα του στο twitter, ο Maduro επισημαίνει ότι μίλησε με στρατιωτικούς ηγέτες και του δήλωσαν ότι του είναι «πλήρως πιστοί».
«Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Maduro στο Twitter και συμπλήρωσε «καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης.
Θα νικήσουμε».


Το μήνυμα Guaidó

«Η στιγμή της τελικής μάχης είναι τώρα.
Θα επιτύχουμε ελευθερία και δημοκρατία για τη Βενεζουέλα».
Με αυτά τα λόγια ο ηγέτης της  αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaidó, έδωσε λίγο πριν την αυγή σήμερα 30 Απριλίου 2019, το σύνθημα για πραξικόπημα κατά του καθεστώτος του Προέδρου Nicolás Maduro, από τη στρατιωτική βάση της La Carlota.
«Λαέ της Βενεουζέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», πρόσθεσε.
Ο Guaidó δήλωσε επίσης ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού και ότι έγραψε αυτό το βίντεο από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάση στο Καράκας από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες.
Το μήνυμα των 3 λεπτών μεταδόθηκε σε βίντεο, όπου και φάνηκε στο πλευρό του Guaidó ο Leopoldo López, ένας πολιτικός που αντιπολιτεύτηκε τον Maduro, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για δακρυγόνα που ακολούθησαν μετά τη δημοσίευση του βίντεο.



Καθώς το βίντεο τελείωσε, η κάμερα έδειξε μερικές δεκάδες στρατεύματα να παρατάσσονται για την... τελική μάχη.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Εθνοσυνέλευση της χώρας ανακήρυξε τον πρόεδρό της μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Maduro στην προεδρία, καθώς οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.
Για την 1η Μαΐου, ο Guaido έχει καλέσει στις «μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Βενεζουέλας», προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Maduro να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο και να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές.
Την προηγούμενη εβδομάδα, βουλευτής της αντιπολίτευσης – η οποία έχει υπερενισχυμένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση – συνελήφθη από το καθεστώς Maduro, ενώ 11 συνεργάτες του Guaido φέρονται να έχουν κληθεί για εξηγήσεις από την υπηρεσία Πληροφοριών και ασφαλείας του καθεστώτος, Sebin, να παρουσιαστούν για ανάκριση.



Ο εκπρόσωπος του Guaido στην Ουάσινγκτον καλεί τους Βενεζουελάνους να παραμείνουν στους δρόμους

Ο εκπρόσωπος του Guaido στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε σήμερα τον λαό της Βενεζουέλας «να παραμείνει στους δρόμους» για να εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Maduro.
Ο Guaido, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει αναγνωριστεί από την Ουάσινγκτον ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.
«Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στον λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του (...) Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία.
Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα», είπε στους δημοσιογράφους ο Carlos Vecchio, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.

Η Άγκυρα επικρίνει το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εξέγερση

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Maduro, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.
«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες ότι διαπράττονται απόπειρες κατά της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα.
Τασσόμαστε κατά της απόπειρας αλλαγής νομίμων κυβερνήσεων μέσω μη δημοκρατικών μεθόδων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

Όχημα της Εθνοφρουράς παρέσυρε διαδηλωτές


Όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την στρατιωτική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, όπως μεταδίδει το «Reuters».
Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Guaido.
Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.
Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε.
Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί «λιποτακτών» είναι λανθασμένες.
Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

ΗΠΑ: Ο στρατός λέει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο ρόλο στα εκτυλισσόμενα γεγονότα, καθώς ένοπλες ομάδες που είναι αντίθετες ή υποστηρίζουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συγκρούστηκαν σε μια συγκέντρωση έξω από αεροπορική βάση του Καράκας.
«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης.
Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales


Από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, έσπευσε να αποκηρύξει την απόπειρα.
Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έγραψε:
"Καταδικάζουμε έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, αφού προέρχεται από δεξιές δυνάμεις που είναι υποτακτικές σε ξένα συμφέροντα", δήλωσε ο Morales στο λογαριασμό του στο Twitter.
Πρόσθεσε μάλιστα τη στήριξή του στον "αδελφό" Nicolas Maduro, να αντέξει αυτή τη νέα επίθεση των ιμπεριαλιστών.


Tajani (Ευρωκοινοβούλιο): Ας ελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα

«Πάμε να ελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα» ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κάλεσμα του Guaido σε εξέγερση
Τη στήριξή του στην εξέγερση στη Βενεζουέλα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, An. Tajani, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ιστορική, ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει «καλή είδηση» την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, L. Lopez από στρατιωτικούς.
«Η σημερινή, 30ή Απριλίου, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα, κάτι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα υποστήριζε.
Η απελευθέρωση του Lopez, που έχει λάβει το βραβείο Sajarov, από στρατιωτικούς, κατ' απαίτηση του συντάγματος είναι εξαιρετική είδηση. Πάμε να ελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα», έγραψε ο Tajani.

Bolsonaro: Απόλυτη αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Bolsonaro εξέφρασε την "αλληλεγγύη" του στον λαό της Βενεζουέλας ο οποίος έχει περιέλθει "σε κατάσταση δουλείας από έναν δικτάτορα", την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Guiado κήρυττε την έναρξη της τελικής φάσης της επιχείρισης για την απομάκρυνση του προέδρου Maduro και ζητούσε τη στήριξη του στρατού.
"Η Βραζιλία στέκει αλληλέγγυα με τον βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει και έχει υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα ο οποίος στηρίζεται από το PT, το PSOL (σ.σ. αριστερά κόμματα της Βρζιλίας) και τους ιδεολογικούς συμμάχους τους", έγραψε στο Twitter ο Bolsonaro, ενώ ευχήθηκε επίσης το "αδελφό έθνος" να "ζήσει τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία".
Guterres (ΟΗΕ): Όλα τα μέρη στη Βενεζουέλα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη Βενεζουέλα, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres.
Ο Guterres προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Stephane Dujarric.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο Guterres είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης