Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

O Λιακουνάκος επιχειρεί να εγκλωβίσει την ειδική διαχείριση της Axon μέσω Euromedica

tags :
O Λιακουνάκος επιχειρεί να εγκλωβίσει την ειδική διαχείριση της Axon μέσω Euromedica
Το κουβάρι των συμμετοχών, οι υποχρεώσεις της Axon και οι κατασχέσεις στη Euromedica
Κουβάρι που δύσκολα θα ξετυλιχθεί δείχνει η Euromedica παρά την εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή στην μητρική Axon.
Η διάθεση του ειδικού διαχειριστή για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για αλλαγή διοίκησης αλλά και η ανάλογη προσδοκία της Farallon προσκρούουν στην κίνηση τακτικής της διοίκησης της Euromedica η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Λιακουνάκου να συγκαλέσει συνέλευση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 60 εκ ευρώ.
Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά η πλευρά Λιακουνάκου επιχειρεί να μπλοκάρει τις όποιες εξελίξεις και να δημιουργήσει προβλήματα και στον ειδικό διαχειριστή αλλά και στη Farallon. Και αυτό διότι είναι σαφές πως η εταιρία χρειάζεται κεφάλαια και αν δεν υπάρξει συναίνεση από τους μετόχους τότε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι με τις πρακτικές τους προκάλεσαν βλάβη στους μετόχους της μειοψηφίας. Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι περί για 12,5 εκ ευρώ υποχρεώσεις της Axon έναντι τρίτων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις στη Euromedica. Αν από την άλλη πλευρά αποφασιστεί αύξηση ουδείς γνωρίζει αν και κατά πόσο εμφανιστούν χρήματα που θα αποστερήσουν από τον ειδικό διαχειριστή και τη Farallon την πλειοψηφία στη Euromedica και άρα θα αποστερήσουν από τον ειδικό διαχειριστή το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Axon.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η Euromedica έχει το 10% του ΙΑΣΩ που αποτιμάται με βάση την προσφορά του Oaktree σε περίπου 18 εκ ευρώ ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για μια εταιρία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Το μείζον όμως θέμα της υπαγωγής σε ειδική διαχείριση της Axon είναι ότι θα πρέπει να ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία όπως η Euromedica η οποία με τη σειρά της έχει κουβάρι συμμετοχών και θυγατρικών όπου σε αρκετές περιπτώσεις είναι αδιευκρίνιστη η σύνθεση των μετόχων μειοψηφίας ή και πλειοψηφίας. Έτσι η πώληση των μετοχών της Euromedica που θα εξασφαλίσουν στον αγοραστή τον μετοχικό έλεγχο της εταιρίας δεν σημαίνει αυτόματα ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Γιατί αν υποτεθεί ότι αγοραστής είναι το Farallon θα πρέπει να διευθετήσει τα θέματα δανεισμού αλλά και να ξετυλίξει το κουβάρι των θυγατρικών και συμμετοχών.
Προς το παρόν βέβαια το ζητούμενο είναι η αλλαγή διοίκησης στη Euromedica καθώς χωρίς αυτή το έργο του ειδικού διαχειριστή θα είναι απολύτως δυσχερές. Σημειώνεται ότι η Euromedica έχει  δημοσιεύσει τις τελευταίες της οικονομικές καταστάσεις για το εξάμηνο του 2017 και έκτοτε ουδείς μπορεί να έχει εικόνα τις ακριβώς συμβαίνει με την εταιρία , ακόμα και με τις συμμετοχές της.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης