Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένοι οι ειδικοί για την αναστύλωση της Παναγίας των Παρισιών - Δωρεές 1 δισ. ευρώ

Διχασμένοι οι ειδικοί για την αναστύλωση της Παναγίας των Παρισιών - Δωρεές 1 δισ. ευρώ
Με το οικονομικό ζήτημα να έχει λυθεί λόγω των δωρεών, πλέον έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν η Παναγία θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της
(upd) Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και τις δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης να την αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν, ο λόγος αναπόφευκτα περνά στους ειδικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διαχειριστές των πολιτιστικών έργων, για να αποφασίσουν τον τρόπο, τη μέθοδο, ακόμη και τη μορφή που θα πρέπει να έχει μετά τις σχετικές εργασίες η Νοτρ Νταμ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Edouard Philippe, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή «διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού» για την ανακατασκευή του βέλους που καταστράφηκε στην πυρκαγιά.
Ο διαγωνισμός «θα επιτρέψει να απαντηθεί η ερώτηση αν πρέπει να ανακατασκευασθεί ένα πανομοιότυπο βέλος ή αν χρειάζεται ένα νέο βέλος, προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας», εξήγησε ο γάλλος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της αφιερωμένης αποκλειστικά στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Το βέλος του 19ου αιώνα του Viollet-Leduc, ύψους 93 μέτρων, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και μολύβι. Κατέρρευσε φλεγόμενο και έγινε μία από τις εικόνες σύμβολα της καταστροφής.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Νοτρ Νταμ», που θα παρέχει το νομικό πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού και θα προβλέπει επίσης γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δωρητές.
Το νομοσχέδιο θα προσφέρει στους ιδιώτες που θα κάνουν δωρεά, μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 75% μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 66% πέραν αυτού του ποσού. Οι εταιρείες θα έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές ελαφρύνσεις για τις χορηγίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Το συνολικό κόστος των εργασιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

Διχασμένοι οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, οι δωρεές για την αποκατάσταση των ζημιών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με το ποσό να αγγίζει το1 δισ. ευρώ.
Με το οικονομικό ζήτημα να έχει λυθεί λόγω των δωρεών, πλέον έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν η Παναγία θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της, ή είναι πρέπον να προστεθούν και σε αυτή στοιχεία σημερινά, που όμως θα εξασφαλίζουν καλύτερη θωράκισή της από καταστροφές.
Και πάνω σε αυτό το σημείο καταγράφονται οι πρώτες διαμάχες, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας Renzo Piano για παράδειγμα, σε δηλώσεις  του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τάσσεται υπέρ της ανακατασκευής των ξύλινων αντηρίδων της στέγης, το γνωστό «δάσος», λόγω του πλήθους των δρύινων μαδεριών σε περίπλοκες συνθέσεις τριαρθωτών τόξων που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν το βάρος της.


Από την πλευρά του, ο επίσης διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Massimiliano Fuksas, που διατηρεί και γραφείο του στο Παρίσι, τάσσεται υπέρ μίας μέσης οδού: «Θεωρώ πως θα πρέπει να σκεφθούμε μία μέση λύση με τα σημεία εκείνα που έχουν χαθεί στη φωτιά, κι ευελπιστώ πως θα είναι λιγότερα από εκείνα που είδαμε στις εικόνες και τα οποία θα μπορούν να αναστυλωθούν. Πιστεύω στη μέση οδό ανάμεσα στο ακραία σύγχρονο και στην αναστύλωση των παλαιών στοιχείων».
Ερωτηθείς εάν θα έβλεπε στη στέγη της Παναγίας έναν κρυστάλλινο θόλο σαν «τον Φάρο», που σχεδίασε ο ίδιος για ένα παλαιό μέγαρο της Ρώμης, ο Fuksas απάντησε: «δεν βλέπω τόσο έναν Φάρο, αλλά η πρώτη ιδέα που μου ήλθε στο μυαλό ήταν αυτή ενός πανύψηλου πύργου φτιαγμένο από κρύσταλλο Μπακαρά, που είναι γαλλικό, και θα φωτίζεται τη νύχτα και θα γεμίζει φως».
Αναφερόμενος στην πιθανότητα να του ανατεθεί η αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ δήλωσε: «δεν διεκδικώ την υποψηφιότητα και δεν έχω έτοιμο κάποιο σχέδιο, γιατί επαναλαμβάνω τούτη τη στιγμή προέχει να αγκαλιάσουμε αυτό το διεθνές σύμβολο που χάθηκε στις φλόγες. Όμως γνωρίζω ένα πράγμα: θα ήθελα τούτη τη φορά να σκεφθούμε ένα έργο όπως εκείνα του Μεσαίωνα, ένα συλλογικό έργο. Η πλειονότητα των Καθεδρικών κτίσθηκαν από πλήθος μαστόρων, όλοι τους ισάξιοι, από τους λαξευτές της πέτρας, τους μαρμαρογλύφους έως τους αρχιτέκτονες».
 Άγνοια για το τι πρέπει να γίνει τελικά, δηλώνει από την πλευρά της η Karmel Lorenzo, διευθύντρια της Ανωτάτης Σχολής Συντήρησης κι Αποκατάστασης των Πολιτιστικών Μνημείων της Γαλικίας (που έχει υπό τη μέριμνά της τον διάσημο Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, το μεγαλύτερο δείγμα ρωμανικού ρυθμού).
Η ίδια τονίζει πως εκείνο που θα πρέπει να γίνει εν πρώτοις είναι η διαδικασία που οι ειδικοί ονομάζουν «αναστύλωση», δηλ. την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κτίσματος με τα ακριβή υλικά του που διασώθηκαν από τις φλόγες.
«Όμως θα πρέπει να αφήσουμε ορατές τις νέες τεχνικές και τα καινούργια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, επιλέγοντας χρώματα και τονικότητες διαφορετικές. Το μόνο που δεν πρέπει να γίνει, είναι να προσποιηθούμε πως δεν συνέβη τίποτα», τονίζει.






Ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ οι δωρεές


Πάνω από 800 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την ανακατασκευή  του καθεδρικού ναού, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Frabck Riester.
O συνήθης προϋπολογισμός για την αποκατάσταση ιστορικών μνημείων κυμαίνει στα 300 εκατ. ευρώ περίπου, όπως τόνισε.
Για την κυβέρνηση άμεση προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της σταθερότητα του κτιρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η πλήρης αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.
Ωστόσο οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν έως και 20 χρόνια/
Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε δε ότι θα γίνει πιο ωραία από ότι ήταν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο των πέντε ετών που δίνει ο Macron για την αποκατάστασή της συμπίπτει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.
«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε ευκαιρία ώστε να ενωθούμε, έχοντας κατανοήσει εκ βαθέων ποιοι ήμασταν και ποιοι πρέπει να είμαστε από εδώ και πέρα, ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας έργου», δήλωσε.
«Η ιστορία μας δεν σταματά ποτέ», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι «όλοι θα βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του Ναού».

Πάπας Φραγκίσκος: Ευγνωμοσύνη στους Γάλλους πυροσβέστες

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη ολόκληρης της Εκκλησίας» προς τους πυροσβέστες και όλους εκείνους «που έδωσαν τον εαυτό τους, με κίνδυνο της ζωής τους» για να σώσουν από τις φλόγες τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι.
«Η Παρθένος Μαρία ας τους ευλογεί και ας υποστηρίξει το έργο της ανοικοδόμησης. Ας είναι αυτό ένα συλλογικό έργο, προς τιμήν και προς δόξαν του Θεού», δήλωσε σήμερα ο πάπας ενώπιον χιλιάδων πιστών στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη.
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καταλήφθηκα από μεγάλο πόνο και αισθάνομαι τόσο κοντά σας», είπε στο μήνυμά του, που στην συνέχεια μεταφράσθηκε στα γαλλικά και απευθύνθηκε «σε όλους τους Παριζιάνους και στο σύνολο του γαλλικού λαού».
Χθες το απόγευμα, ο πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την επομένη της πυρκαγιάς που κατέστρεψε τμήμα του καθεδρικού ναού.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης