Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Deutsche Welle: Το μοιραίο «κονβόι της ελπίδας» των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα

tags :
Deutsche Welle: Το μοιραίο «κονβόι της ελπίδας» των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα
Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία κυκλοφόρησαν ψευδείς πληροφορίες για ανοιχτά ελληνικά σύνορα σύμφωνα με τη Welt
Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει τις αναφορές του στην πορεία προσφύγων προς τον ελληνικό βορρά μετά από φήμες ότι στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία τους περιμένουν ΜΚΟ με λεωφορεία για τους μεταφέρουν ως «κονβόι της ελπίδας» στη Γερμανία και στη βόρεια Ευρώπη.
Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό, και το φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα die Welt επικαλούμενη την τουρκική Sabah, είναι ότι ανάλογες φήμες για άνοιγμα συνόρων προς την Ελλάδα διαδόθηκαν και στην Τουρκία.

Ψευδείς πληροφορίες και στην Τουρκία για ανοιχτά σύνορα

«Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες, όπως γράφει η αγγλική έκδοση της Sabah δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.
Το μήνυμα είναι ότι ο δρόμος προς την Ελλάδα, όπως και πέρυσι, χρησιμοποιείται κατά κόρο από διακινητές και πρόσφυγες.
Κατά μέσον όρο την ημέρα, 180 πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα».
Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της Sabah, αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη και τους γύρω δρόμους, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι των οποίων ήρθαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν.
«Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση με μια πορεία Σύρων προσφύγων στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης προς την Αδριανούπολη μετά από φήμες ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να τους δεχθούν».
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για τις βίαιες και επιθετικές πράξεις των προσφύγων κατά της ελληνική αστυνομίας. «Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα» ανέφερε.

6.500 πρόσφυγες σταματά η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία

Η συνήθως καλά πληροφορημένη Bild επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας BP, το οποίο αναφέρει ότι όργανά της εμποδίζουν όλο και πιο συχνά το ταξίδι προσφύγων μέσω πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το έγγραφο, που είναι διαβαθμισμένο, δίνει και συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων: «Το 2018 ήταν 6500 άνθρωποι από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου που αποκλείστηκαν από πτήσεις.
Πρόκειται για συνολικά 1700 περιπτώσεις, ή για μιαν αύξηση του 26% σε σχέση με το 2017.
Τα μέτρα που ελήφθησαν έγιναν επί τη βάσει διμερών συμφωνιών με την Ελλάδα για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών γερμανών αστυνομικών συνδέσμων» αναφέρει η εφημερίδα.
«Οι πρόσφυγες κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν κλεμμένα, χαμένα ή για αλλοδαπούς από χώρες της ζώνης Σένγκεν σε συνδυασμό με σχετικές άδειες παραμονής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης