Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έντονη δυσαρέσκεια Τσίπρα σε Rama για τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα και τον νόμο για τις μειονότητες

Έντονη δυσαρέσκεια Τσίπρα σε Rama για τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα και τον νόμο για τις μειονότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες, o Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Αλβανό ομόλογο του το θέμα που προέκυψε με τη δήμευση των περιουσιών της ομογένειας στη Χειμάρρα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογο του, Edi Rama, είχε σήμερα (4/4/2019) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκαν το θέμα με τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα αλλά και ο νόμος για μειονότητες, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του.
Πάντως, στην επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ξέσπασε το θέμα τις περιουσίες των Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας είχε απευθύνει έντονη προειδοποίηση στην Αλβανία σχετικά με την ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ, τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα.
Μάλιστα, η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών που συμμετείχαν στην τετραμερή σύνοδο κορυφής των Βαλκανίων και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
«Μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία.
Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.
Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί.
Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν» είχε πει σε έντονο ύφος.

Η δήμευση των περιουσιών

Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αλβανική κυβέρνηση  προχώρησε στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης να δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα.
Στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για 46 αγροτεμάχια –η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Χειμάρρα- συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία από ιδιώτες περνούν στα χέρια του αλβανικού κράτους.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η αλβανική κυβέρνηση φερόταν αποφασισμένη να κάνει κάποιες... υποχωρήσεις και εντός των επόμενων ημερών να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση που θα λέει ότι πρώτα θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και όσες περιουσίες δεν έχουν ιδιοκτήτη θα περάσουν στο υπουργείο Τουρισμού.
Σε αυτή την περίπτωση, τα ερωτήματα που απασχολούν την ομογένεια είναι, εάν θα είναι μια διαφανής διαδικασίας, τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν ή εάν θα τεθούν κάποια κριτήρια, που θα κάνουν πιο δύσκολο να αποδείξουν τα... αυτονόητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης