Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Strauch (ESM): Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων - Στενή εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή των δανείων

Μήνυμα Strauch (ESM): Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο δρόμο των  μεταρρυθμίσεων - Στενή εποπτεία  μέχρι την αποπληρωμή των δανείων
Ο ESM θα παρακολουθεί στενά και τακτικά όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας, σημειώνει ο Strauch
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων απευθύνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, στην αυστριακή εφημερίδα, Salzburger Nachrichten.
Ταυτόχρονα, αν και αναγνωρίζει τα βήματα προόδου, που έχουν συντελεστεί στη χώρα, ξεκαθαρίζει, πως ο ESM θα παρακολουθεί στενά και τακτικά όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας μέχρι να αποπληρώσει τα χρέη της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Παράλληλα, επισημαίνει πως επιτεύχθηκε πρόοεδρος στον τομέα των  μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αν και όπως είπε, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλό.
«Ο ESM ενδιαφέρεται για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Με τα προγράμματα στήριξης έχουν υλοποιηθεί πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε αυτό.
Η επιτυχία επιτεύχθηκε επίσης βραχυπρόθεσμα: η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους του 2% και οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν επιτευχθεί.
Αυτό οδήγησε σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, τα ασφάλιστρα κινδύνου  είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι κατά τη διάρκεια των κρίσεων», σημειώνει ο Strauch και προσθέτει:
«Πρόκειται για μια καλή βάση για την Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του πρώην προγράμματος (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρος) που αποτελούν success story.
Ωστόσο, είναι σημαντικό η κυβέρνηση να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, που έχουμε συμφωνήσει.
Και θα εξετάζουμε τακτικά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, μέχρις ότου εξοφλήσει όλα τα δάνεια που έχει λάβει».
Ο τραπεζικός τομέας έχει σαφώς γίνει ασφαλέστερος τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.
«Η κεφαλαιακή βάση είναι πολύ ισχυρότερη από ό, τι πριν από την κρίση, οι κανόνες έχουν γίνει πιο αυστηροί.
Σε ορισμένες χώρες του ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει η κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αλλά και εδώ βελτιώθηκε η κατάσταση: για παράδειγμα στην Ελλάδα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ από το 2016. Είναι ακόμα πολύ υψηλό το ποσοστό, αλλά υπάρχει πρόοδος. Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα που να είναι ασφαλής, αποδοτικός και ολοκληρωμένος και να εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή οικονομία.
Απαιτείται ακόμη προσπάθεια όσον αφορά στην κερδοφορία - για παράδειγμα μέσω της μείωσης του κόστους, των συγχωνεύσεων και των νέων τεχνολογιών.
Υπάρχουν πολλές τράπεζες που δεν μπορούν ακόμα να καλύψουν το κόστη», ανέφερε ο Strauch.

Η Ιταλία δεν θα προσφύγει στον ESM

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ιταλίας στον ESM, ο Strauch, απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αν και αναγνώρισε πως το υψηλό επίπεδο χρέους της χώρας συνιστά κίνδυνο.  
Ωστόσο, όπως είπε, το ιταλικό χρέος δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμα κίνδυνο για τη χώρα και την Ευρωζώνη,
«Επιπλέον, η Ιταλία ήταν σε θέση να σταθεροποιήσει τα χρέη της με το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει αυτή την πορεία, προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Επειδή πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να διατηρήσει χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος για περαιτέρω επιβράδυνση το Brexit

Για το Brexit, είπε πως αποτελεί σίγουρα κίνδυνο για περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση.
«Οι προβλέψεις ανάπτυξης έχουν ήδη αναθεωρηθεί. Αλλά δεν έχουμε κανένα σενάριο κρίσης στον ESM.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι καλά προετοιμασμένοι, επομένως δεν πρέπει να αναμένουμε ισχυρή αντίδραση.
Εξάλλου οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών δεν μπορούν να διαρκέσουν.
Μετά από την έντονη ανάπτυξη, βιώνουμε τώρα μια φάση εξομάλυνσης.
Νομίζω ότι το Brexit θα επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από την Ευρωζώνη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί για αρκετό καιρό λόγω της αβεβαιότητας.
Αν δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit, αυτή η αβεβαιότητα πιθανότατα θα συνεχιστεί», προέβλεψε.
Όσον αφορά στο ευρωομόλογο, αν και αναγνώρισε πως θα είναι μία θετική εξέλιξη για το ευρώ, καθώς θα το καταστήσει ελκυστικότερο για τους επενδυτές, προέβλεψε πώς δεν αναμένεται άμεσα η υιοθέτησή του.   
«Προϋπόθεση για αυτό είναι ότι τα κράτη μέλη θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στις δημοσιονομικές πολιτικές άλλων χωρών του ευρώ.
Απαιτούνται περαιτέρω βήματα για να προετοιμαστούν οι χώρες να εκδίδουν ομόλογα από κοινού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης