Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος: Η ανταπόκριση για το 10ετές ομόλογο δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

Μίχαλος: Η ανταπόκριση για το 10ετές ομόλογο δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία
Ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσουν
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις παρά τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχία της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Και μόνο το γεγονός ότι ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ είχαν προσφερθεί 11,8 κοντά στα 12 δισ. το γεγονός ότι επίσης οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά ταμεία είναι τα μακροπρόθεσμα funds που λέμε, δεν είναι αυτά τα άκρως κερδοσκοπικά τα οποία κοιτούν να κάνουν γρήγορες κινήσεις, δείχνει μια εμπιστοσύνη και αξιοπιστία πλέον στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ερωτηθείς εάν σηματοδοτεί μία τεράστια βελτίωση για τη χώρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως. Και αυτό το είδαμε από τον οίκο Moody's οι οποίοι αξιολογούν το παρόν της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι πολύ θετικό.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρέξουν οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί ως χώρα απέναντι στους εταίρους και δανειστές, πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι από την αρχή του χρόνου με το πενταετές και τώρα το δεκαετές έχουμε ''σηκώσει'' επτά δισ. ευρώ τις πρώτες 65 μέρες του χρόνου.
Είναι θετικό με την έννοια ότι δείχνει από τους ξένους ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με τον ίδιο εκκρεμούν σοβαρά θέματα, όπως είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, για την οποία ευελπιστεί να υπάρξει άμεσα λύση διότι «όσο καθυστερούμε υπάρχει ο κίνδυνος να
υπάρξει απώλεια εσόδων διότι πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι αναμένοντας τη ρύθμιση δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.
Άρα θα πρέπει να λήξει αυτό το θέμα, (...) ».
«Αναμένουμε και τι θα γίνει για τα φορολογικά θέματα γιατί και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό όπως επίσης και την περίφημη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος, υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα θα έλεγα προς το τραπεζικό σύστημα, διότι εκεί υπάρχουν- θα έλεγα -σοβαρές ευθύνες τα τελευταία δύο με τρία χρόνια σε ό,τι αφορά την διευθέτηση των δανείων των λεγόμενων "στρατηγικών μπαταχτσήδων".
Έχω πει επανειλημμένως ότι εάν είχαμε ξεκινήσει εδώ και 3-4 χρόνια το τραπεζικό σύστημα από διευθέτηση αυτών των δανείων θα ήταν τελείως διαφορετική και τη άποψη που θα είχαμε ως κοινωνία διαμορφώσει για την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δυστυχώς δεν έγινε και βλέπουμε και φαινόμενα σήμερα όπου τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν με τακτικές οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα έπρεπε να εφαρμόζονται σήμερα», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης