Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Το δημογραφικό δεν λύνεται με λιτότητα, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα με το 10ετές - Μητσοτάκης: Δύο χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί

Τσίπρας: Το δημογραφικό δεν λύνεται με λιτότητα, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα με το 10ετές -  Μητσοτάκης: Δύο χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί
Για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ για το ασφαλιστικό έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης
(upd) Ζήτημα με εθνικές διαστάσεις χαρακτήρισαν το δημογραφικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια. 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του τόπου, παρουσιάζοντας τρεις άξονες στρατηγικής, με έμφαση στην εργασία, το παιδί και την ενσωμάτωση των μεταναστών.
«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα.
Δεν λύνεται με στοχευμένες δράσεις όπως μια σειρά από τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία έχει να διαχειριστεί μια κυβέρνηση.
Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής.
Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αν δηλαδή είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ή αντίθετα, αν το μοντέλο το οποίο επιλέγουμε είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο ένα τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μιας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει προνόμια και πλούτο», εξήγησε ο Α. Τσίπρας.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τρεις βασικοί άξονες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις κομβικούς άξονες μιας συνολικής στρατηγικής από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.
•    Πολιτική για την εργασία
•    Πολιτική για το παιδί
•    Πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες

Η μείωση της ανεργίας, η προστασίας της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν μια ενιαία στρατηγική.
Η εργασία είναι παράγοντας σταθερότητας στη ζωή ενός ανθρώπου, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. το 2015, σε 1,1 δις το 2018, τα οποία αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά.
Μάλλον δεν ενημερώνουν σωστά τον κ.Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θεσπίσαμε το θεσμό των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σε 153.000 παιδιά σε όλη τη χώρα.
Σε μια τριετία, αυξήσαμε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά, δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Παραλάβαμε το 2015, 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς  και φέτος (2018-2019) δώσαμε περισσότερα από 127.000.
Ψηφίσαμε και υλοποιούμε το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ο οποίος μειώνει τον χρόνο αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια που είναι σήμερα, καθυστερήσεις που πολύ συχνά τροφοδοτούσαν το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της «εμπορίας» ανηλίκων.
Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι την περίοδο των παχέων αγελάδων είχαμε στην Ελλάδα τις χαμηλότερες δαπάνες για το παιδίας» ανηλίκων.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην εξαγγέλλει πράγματα που ήδη υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση.
Απαντώντας, ειδικότερα, στον κ. Μητσοτάκη επισήμανε πως «το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι δεν υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση, δαπάνη, επιδότηση.
Γιατί λέτε στο πρόγραμμά σας ότι θα το λύσετε δίνοντας 1.800 ευρώ ετησίως σε κάθε παιδί.
Εμείς δίνουμε σήμερα από 2.375 έως 2.945 για τα βρέφη, 1.805 έως 2.375 για τα νήπια.
Πολύ περισσότερα από όσα λέτε εσείς ότι θα δώσετε.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί», υπογράμμισε.
«Σήμερα κάνουμε αγώνα δρόμου για να δώσουμε κίνητρα να φτιαχτούν», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι «από τον Ιανουάριο του 2019 είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς».
Όπως τόνισε, ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 110 δήμοι που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις «και προχωράμε μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού». «Στόχος μας, τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Κρίσιμη η ενσωμάτωση των μεταναστών
 
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών.
«Χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση πληθυσμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και το ερώτημα είναι: Η Ελλάδα σε ποια πλευρά της ιστορίας επιλέγει να σταθεί;
Η ενσωμάτωση άλλων ανθρώπων που έρχονται εδώ δεν αποτελεί απειλή αλλά πλούτο.
Αυτοί που καλλιεργούν την αντίληψη του ρατσισμού, του εθνικισμού δε σκορπούν μονάχα το μίσος και το διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας.
Την ακρωτηριάζουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποκρισία, φέρνοντας ως παράδεοιγμα την αντιμετώπιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τσίπρας: Έξοδος στις αγορές με πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες - Διαψευστήκατε κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
«Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο, σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες, σε σχέση με την προηγούμενη φορά.
Γυρίζουμε σελίδα.
Πάλι αποτύχατε στις προβλέψεις σας κε .Μητσοτάκη», τόνισε απευθυνόμενες στον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργον να διαμορφωθούν συναινετικές πολιτικές.
«Η Ελλάδα αιμορραγεί.
Σήμερα η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτους γονιμότητας σε όλη την ΕΕ.
Ο πληθυσμός μας γερνά», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για διπλή βόμβα (λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι 'Ελληνες), που απειλεί το συνταξιοδοστικό σύστημα και το σύστημα υγείας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την πρότασή του για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
«Δεν είναι απλή η υπόθεση της αντιστροφής της δημογραφικής κατάστασης.
Δεν θα δούμε άμεσα αποτελέσματα .
Εθνική μας επιδίωξη η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση για ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα.
Επίσης προανήγγειλε αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Όπως τόνισε, κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών.
Επίσης, σημείωσε ότι όλα τα βρεφικά είδη πρέπει να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή, όπως πρότεινε και η κυρία Γεννηματά.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η διετής προσχολική αγωγή είναι σωστή παρέμβαση, καθώς πολλές από τις κοινωνικές ανισότητες οφείλονται στο ότι δεν έχει προηγηθεί προσχολική αγωγή.
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να επεκταθεί σε 24 μήνες το καθεστώς προστασίας της εργαζόμενης μητέρας.
Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για επαναφορά των ποσών που έκοψε η κυβέρνηση για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Όσον αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για συστηματική διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ από την κυβέρνηση.
Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε στοχευμένες και κοστολογημένες τις παρεμβάσεις της ΝΔ για το δημογραφικό.
«Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα του δημογραφικού ξεπερνούν τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας.
Το δημογραφικό γίνεται και αυτό μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των Ελλήνων για πολιτική αλλαγή», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Βουλή: «Βόμβα» το δημογραφικό για συντάξεις και υγεία - Άνω των 65 ετών σχεδόν το 28% των Ελλήνων το 2035

Σε μείζον ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις αναδεικνύεται η δημογραφική εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα.
Στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, το 2015 ήταν 10,9 εκατομμύρια, ενώ η μείωση του πληθυσμού θα είναι 0,45% ή 1,4 εκατομμύρια σε απόλυτες τιμές. Επίσης, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,0 έως 8,3 εκατομμύρια και, κατά συνέπεια, η μείωση θα είναι έως και 2,5 εκατομμύρια σε απόλυτε τιμές σε σχέση με το 2015.
Εκτός από τις διαφορές σε απόλυτα μεγέθη του συνολικού πληθυσμού, σημαντικές αλλαγές αναμένονται τα επόμενα χρόνια και στην ηλικιακή δομή (του πληθυσμού).
Το 2035 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στο συνολικό πληθυσμό (20,9% και 2,8% αντίστοιχα το 2015), αναμένεται να κυμανθεί από 27,9% έως 27,7% για τους άνω των 65 ετών και 4,1% έως 4,5% για τους άνω των 85 ετών.
Τα ποσοστά των νέων θα κυμανθούν από 11% έως 12,4% για τους 0 έως 14 ετών και 15,8% έως 14,2% για τους 0 έως 18 ετών.
Το 2050 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό, αναμένεται να κυμανθεί από 33,1% έως 30,3% για τους άνω των 65 ετών και 6,5% έως 4,9% για τους άνω των 85 ετών. Το 2050 το ποσοστό των νέων, από 0 έως 14 ετών, αναμένεται να κυμανθεί από 14,8% έως 12%.
Για τους νέους 0 έως 18 ετών θα είναι 19% έως 15,4%.
Η δημογραφική γήρανση δεν επέρχεται χωρίς επακόλουθα.
Η ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού στις αποκαλούμενες παραγωγικές ηλικίες και η δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο, εκτός των άλλων, και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγείας.
Οι συντάξεις και οι παροχές υγείας ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων θα καλύπτονται από τις εισφορές και τους φόρους που καταβάλλονται από ένα διαρκώς μειούμενο αριθμό εργαζομένων.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Παρέμβαση στη Βουλή επί της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το δημογραφικό αναμένεται να κάνει σήμερα Τρίτη 5/3 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μια ακόμα αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται και αυτός να μιλήσει στο Κοινοβούλιο.
Με την παρέμβαση του αυτή ο κ.Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει στο επίκεντρο της πολιτικής του στόχευσης τα καθημερινά προβλήματα και ζητήματα των πολιτών, κάτι που άλλωστε έδειξε και με την χθεσινή επίσκεψη του στο ΑΤ Ακροπόλεως.
Ο κ.Μητσοτάκης, και όσον αφορά τη «βόμβα του δημογραφικού» έχει εξαγγείλει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των οικογενειών, με βασική εξαγγελία την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο 1 δις ευρώ, ποσό που αναμένεται να καλύψει 800.000 πολίτες, την παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα ενώ έχει δεσμευθεί ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών.
Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για τις 09:30 το πρωί και το όλο θέμα είναι εξαιρετικό ενδιαφέρον μια και στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι προβλέπεται τεράστια μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το 2050, η οποία ειδικότερα υπολογίζεται έως και 1,4 εκατ. το 2035 σε σχέση με το 2015 και έως 2,5 εκατ το 2050.
Από το 2011 και μετά, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς.
Σύμφωνα και με τις προβολές πρόσφατης έρευνας της διαΝΕΟσις, μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι, περίπου 8,8 εκατομμύρια και γηραιότεροι, καθώς το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 που είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης