Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 6 «πρόθυμοι» φέρνουν πιο κοντά τον Τσίπρα σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Οι 6 «πρόθυμοι» φέρνουν πιο κοντά τον Τσίπρα σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019
Αν και η ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, το σενάριο του Οκτωβρίου κερδίζει έδαφος …
Μετά τις επιστολές των 6 βουλευτών (Παπακώστα, Δανέλλη, Κουντουρά, Κόκκαλη, Ζουράρη, Παπαχριστόπουλου), με τις οποίες δηλώνουν ότι θα στηρίξουν από εδώ και στο εξής κάθε νομοσχέδιο που φέρνει προς στήριξη η κυβέρνηση, ο εγχώριος πολιτικός χάρτης αναδιατάσσεται για ακόμα μια φορά.
Και παράλληλα ξεκαθαρίζει για τους επόμενους μήνες ο πολιτικός ορίζοντας, αν και ορισμένες ισορροπίες εξακολουθούν να παραμένουν θολές.
Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις περιπτώσεις των κ.κ.Παπαχριστόπουλου και Ζουράρη, οι οποίοι ανήκουν μεν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και άρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά παράλληλα στηρίζουν την κυβέρνηση.
Προφανώς και αυτό δεν έχει προηγούμενο, αν και η περίπτωση του κ.Παπαχριστόπουλου αναμένεται να λήξει εντός της εβδομάδας, καθώς επιμένει ότι θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ.
Έδρα, η οποία θα περάσει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα την κρατήσει, κάτι που αν δεν υπάρξει κάποια άλλη πολιτική εξέλιξη (π.χ. μια μεταγραφή κάποιου από τους ανεξάρτητους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ), θα σημάνει και το τέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκτός και αν ο κ.Καμμένος επιλέξει να μην διαγράψει τους αποχωρήσαντες.
Σε κάθε περίπτωση, εξάγονται κάποια χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα:
Πρώτον, η κυβέρνηση διαθέτει ξεκάθαρα την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 για να περνά τα νομοσχέδια της από τη Βουλή.
Ακόμα και αν ο Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί, θα τον διαδεχθεί ο Τέρενς Κουίκ.
Άρα μπορεί η ΝΔ να κάνει λόγο για «κυβέρνηση – κουρελού» αλλά μάλλον τα επιχειρήματα της ξεμένουν από δυναμική και πειθώ.
Άλλωστε αυτοί οι 151 βουλευτές ήταν και εκείνοι που είχαν δώσει στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση.
Δεύτερον, οι 151 δίνουν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάει την κυβερνητική του θητεία μέχρι τέλους, μέχρι το φθινόπωρο του 2019.
Έχοντας διασφαλισμένη την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και έχοντας μπροστά του μόνο θετικής υφής νομοσχέδια, ο κ.Τσίπρας δεν έχει μπροστά του σημαντικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν από το να μην εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία.
Κάτι που και ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμεί, καθώς ποντάρει στους επόμενους 8 μήνες ευελπιστώντας ότι οι θετικές ειδήσεις θα μπορέσουν να ανατρέψουν το εις βάρος του πολιτικό σκηνικό, όπως τουλάχιστον το αποτυπώνουν στο σύνολο τους οι δημοσκοπήσεις.
Τρίτον, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ότι η ΝΔ ακολουθεί.
Η ΝΔ εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη, καθώς επιμένει στο να αναδεικνύει τα αρνητικά της κυβερνητικής πολιτικής και όχι να προβάλλει τις δικές της πολιτικές προτάσεις, το δικό της πολιτικό σχέδιο, το οποίο παραμένει θολό σε πολλά σημεία του.
Για αυτό άλλωστε στις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών μαζί με την κυβερνητική πολιτική κρίνει αρνητικά και το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πολιτική στρατηγική και στόχευση της ΝΔ.
Τέταρτον, βάσει των σημερινών συσχετισμών, η ΝΔ παραμένει ακόμα το φαβορί για την πρώτη θέση.
Δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κάνει την ολική ανατροπή, μια και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βελτιωθεί δραστικά η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, κάτι που μάλλον φαντάζει απίθανο να συμβεί τους επόμενους 8 μήνες.
Ωστόσο, ερώτημα παραμένει αφενός αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και αφετέρου πόση θα είναι τελικά η διαφορά του από τον Τσίπρα.
Γιατί ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν στην κάλπη, μπορεί η πολιτική του νίκη να μην απέχει και πολύ από μια πολιτική «ήττα», ή καλύτερα από μια «αποτυχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης