Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε Βούτση μετά τις αντιδράσεις: Δεν εκβιάζομαι - Να μην αλλάξει ο κανονισμός για τις ΚΟ - Υπόμνημα από τους ΑΝΕΛ

Τσίπρας σε Βούτση μετά τις αντιδράσεις: Δεν εκβιάζομαι - Να μην αλλάξει ο κανονισμός για τις ΚΟ - Υπόμνημα από τους ΑΝΕΛ
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν και εκφράζει την έκπληξή του για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
(upd2) Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον κανονισμό της Βουλής για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Κομμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, μετά και την αντίστοιχη επιστολή που έτσειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Βούτση.
Πάντως η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ήταν αρκετά θυελλώδης, ενώ υπήρξαν και ορισμένες επιμέρους προτάσεις που συζητήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του κανονισμού όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν, παραδέχεται ότι είχε ζητήσει την αλλαγή του κανονισμού και εκφράζει την έκπληξή του για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι η  πρόθεση του προέδρου της Βουλής να τροποποιήσει τον κανονισμό, προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά του ως αρχηγός κόμματος ο Πάνος Καμμένος, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι υποκύπτει στους εκβιασμούς του πρώην κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.

Η επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.
Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.
Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία.
Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.
Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.



Σπυράκη: Ο Τσίπρας χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του Καμμένου

Πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε εκβιαζόμενο που εξαρτάται από τις διαθέσεις της Μεγαλοοικονόμου και του Παπαχριστόπουλου, εξαπέλυσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, η κα.Σπυράκη υποστήριξε ότι του πήρε μια εβδομάδα του κ.Τσίπρα προκειμένου να αποφασίσει το πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του κ.Καμμένου.
«Πριν μια εβδομάδα ο εκπρόσωπος του είχε προαναγγείλει ότι θα άλλαζε τον κανονισμό της Βουλής» είπε η κα.Σπυράκη, η οποία στηλίτευσε επίσης το ότι με την επιστολή του ο κ.Τσίπρας απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενος του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εξαρτάται από τις διαθέσεις της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου και του Θ. Παπαχριστόπουλου ενώ κατέστησε σαφές ότι για τη ΝΔ δεν τίθεται θέμα αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής.
«Ο κ.Τσίπρας το μόνο που κατάφερε να πιστοποιήσει είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σημαία ευκαιρίας και ότι είναι έτοιμος να ενδώσει στις απαιτήσεις του άλλοτε αναντικατάστατου εταίρου» είπε η κα.Σπυράκη, η οποία υποστήριξε πως όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο «για να τελειώσει αυτή η αβεβαιότητα και να σταματήσει αυτή η παρακμιακή κατάσταση που δεν ωφελεί τον τόπο και βλάπτει τους Έλληνες».
«Για εμάς το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» είπε η κα.Σπυράκη, η οποία αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη 7/2 και Παρασκευή 8/2 στην Αθήνα και η οποία θα εστιάσει στην επιχειρηματικότητα και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, οι συμμετέχοντες στην αρμόδια επιτροπή αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί αύρο Τρίτη 5/2 τυπικά συνεδρίαση της Ολομέλειας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του κανονισμού και οι προτάσεις των κομμάτων για τις τροποποιήσεις.
Επιπρόσθετα η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υπέβαλε επίσημη πρόταση ώστε να υπάρξει σαφής ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τι θα πρέπει να γίνει εάν οι περισσότεροι βουλευτές που είναι, πλέον, ανεξάρτητοι προέρχονται από το ίδιο κόμμα.
Παράλληλα ο κ. Βούτσης, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υποστήριξε ότι θα έρθει στην Ολομέλεια το Πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO, πιθανότητα την Παρασκευή, αν και αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα σίγουρο.

Υπόμνημα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Να υπάρξει νέα ερμηνία του κανονισμού της Βουλής, αναφορικά με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, ζητούν με υπόμνημά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Το υπόμνημα κατέθεσε η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία συμμετείχε στην αρμόδιια επιτροπή της Βουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα (4/2).
Βάσει της εκτίμησης της κυρίας Κόλλια-Τσαρουχά μπορούν να παραμείνουν οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν θα πρέπει να παραμένουν στην αρχική κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία δηλώθηκαν στη Βουλή, προφανώς ανεξάρτητα του εάν ψηφίζουν αντίθετα με τη «γραμμή» του κόμματος.
Στο υπόμνημα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, κατά το άρθρο 1 παρ. 1, 2, 3, του Συντάγματος η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αποτελεί  το πολίτευμα της Ελλάδας, μέσω του οποίου ο λαός και άπαντες οι εξουσίες  που πηγάζουν από αυτόν, συναποτελώντας την λαϊκή κυριαρχία, πρέπει απαρέγκλιτα και άφευκτα να εκφράζονται.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος, η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας τελεί υπό την εγγύηση όλων  των λειτουργιών της πολιτείας, δηλαδή, και της νομοθετικής εξουσίας αυτής, έχοντας υποχρέωση να διασφαλίζουν την ανόθευτη και ελεύθερη έκφρασή της σε κάθε περίπτωση.
Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο 60 του  Συντάγματος, ορίζει, ότι οι βουλευτές, που συναποτελούν  το Κοινοβουλευτικό Σώμα και ασκούν την σχετική λειτουργία της πολιτείας, έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
Επομένως, κάθε προσπάθεια, έμμεση ή άμεση,  για παρεμπόδιση, ή απίσχνασης της βούλησης των βουλευτών, δυνάμενης να μεταβάλλεται κατά ιδεολογική βάση ή να συμπίπτει ανα πάσα  στάση της κοινοβουλευτικής περιόδου με άλλες ιδεολογικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με την βουλευτική συνείδηση, ως ανόθευτου μέσου έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί μέγιστη και θεμελιώδη  παράβαση τόσο του άρθρου 1 όσο και των άρθρων 52 και 60, τα οποία προσθέσαμε.
Ο βουλευτής, κατά το χρονικό διάστημα από το αρμόδιο πρωτοδικείο ανακήρυξή του έως την κατάθεση  στο προσωρινό Προεδρείο της Βουλής δήλωση περί συμμετοχής του σε μια ιδεολογική πλατφόρμα που στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου ονομάζεται Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχει την δυνατότητα αυτοδιαβούλευσης, προς διαμόρφωση της πρώτης ιδεολογικού χαρακτήρα κοινοβουλευτικής πράξης του.
Για το λόγο αυτό, το άρθρο 15 παρ.2 ορίζει, ότι κατά τη βάση συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είναι το χρονικό σημείο κατάθεσης των δηλώσεων των βουλευτών στο προσωρινό προεδρείο, θα πρέπει οι ανακηρυγμένοι προ κάποιων ημερών από το πρωτοδικείο βουλευτές να εξακολουθούν να ανήκουν στο Κόμμα εκείνο, με το οποίο εκλέχθηκαν και ανακηρύχθηκαν βουλευτές.
Τούτο, συνάδει απολύτως με τα υπερκείμενα και προαναφερθέντα άρθρα 1, 52 και 60 του Συντάγματος, καθώς για την πρώτη ιδεολογικού χαρακτήρα κοινοβουλευτική πράξη των βουλευτών, η οποία λαμβάνει χώρα κάποιες λίγες ημέρες μόνο μετά από την εκλογή και ανακήρυξη του βουλευτή, υπό την ιδεολογική πλατφόρμα, ενός Κόμματος, και αυτό αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό του Κόμματος, που εισήχθη στη Βουλή με το όριο κοινοβουλευτικής εισόδου με το 3%, ότι είναι ΑΡΑΓΗΣ ΕΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – ΦΟΡΕΑΣ και όχι κρυμμένος συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος έχει διαφορετική αντιμετώπιση, ακόμη και στην χρηματοδότησή του με βάση το άρθρο 2 παρ.3 του ν. 4304/2014.
Εξάλλου, η ιδεολογική διαφοροποίηση ενός βουλευτή, που μόλις πριν από λίγες ημέρες έχει εκλεγεί και ανακηρυχθεί κάτω από μια ιδεολογική κατεύθυνση ενός Κόμματος, η οποία αποτέλεσε και την δεσπόζουσα αιτία διαμόρφωσης της λαϊκής βούλησης, που εκφράστηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 του  Συντάγματος, ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣΕ  ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΕΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, καθώς θα αποτελούσε εμπάργκο του ίδιου του πολιτεύματος και του λαού.
Για αυτούς τους λόγους, ο νομοθέτης δικαίως, τηρεί σκληρή και επαχθή στάση κατά τη φάση της ίδρυσης – συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πραγματοποιείται με τις δηλώσεις των Βουλευτών στο προσωρινό Προεδρείο της Βουλής και γι’ αυτό χρησιμοποιεί για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως δηλαδή, ίδρυση – συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον όρο «εξακολουθούν να ανήκουν στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν».
Κάθε άλλη παρέμβαση στην ελεύθερη διαμόρφωση της κατά συνείδησης βούλησης των βουλευτών θα αποτελούσε πλήρη διάρρηξη και καταστρατήγηση των άρθρων 1, 52 και 60 του Συντάγματος, καθώς θα στερούσε από τον Βουλευτή την δυνατότητα ΣΕ ΥΣΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΦΑΣΗ να συνταχθεί με άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, δηλαδή με άλλη υπαρκτή Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Εξάλλου, όταν ο βουλευτής μεταβάλλει ιδεολογική θέση και επιθυμεί να ταυτιστεί με άλλη ιδεολογική κατεύθυνση – κοινοβουλευτική ομάδα, παρατηρούνται δυο φάσεις:
α) Ο βουλευτής εισέρχεται και αθροίζεται σε ήδη συγκροτημένη – ιδρυμένη Κ.Ο. Κατά τη φάση αυτή, ο νεοειρχερχόμενος βουλευτής ΑΦΟΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ και όλοι μαζί ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ, πλέον, αποτελούν μία και ενιαία  Κ.Ο.  
β) Σε οποιαδήποτε ύστερη χρονική φάση, κατά την οποία ένας βουλευτής αποχωρήσει, οι υπόλοιποι βουλευτές λογίζονται ίσοι και όμοιοι ιδεολογικά – κοινοβουλευτικά. Κάθε προσπάθεια διάκρισης των βουλευτών μίας Κ.Ο. σε αυτήν τη δεύτερη φάση,  θα αποτελούσε ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ταυτισμένων ιδεολογικά βουλευτών, σύμφωνα με τα άρθρα 1,52 και 60 του Συντάγματος.
Με εκτίμηση,
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης