Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινστιτούτο Ifo: Τα αντίμετρα της Κίνας περιορίζουν το πλεονέκτημα των ΗΠΑ στην εμπορική τους διαμάχη

Ινστιτούτο Ifo: Τα αντίμετρα της Κίνας περιορίζουν το πλεονέκτημα των ΗΠΑ στην εμπορική τους διαμάχη
Το γερμανικό Ινστιτούτο τόνισε ότι η Κίνα επηρεάζεται περισσότερο από τους δασμούς λόγω του τεράστιου εμπορικού πλεονάσματος
Τη θέση ότι τα αντίμετρα που έχει επιβάλλει η Κίνα στις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών έχουν περιορίσει το πλεονέκτημα των Ηνωμένων Πολιτειών στη μεταξύ τους διαμάχη, διατύπωσε το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, μέσω έκθεσης που δημοσίευσαν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, «μέχρι στιγμής, η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει επηρεάσει κυρίως τα κινεζικά οικονομικά συμφέροντα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα αντίμετρα της Κίνας στα αμερικανικά προϊόντα έχουν μετατρέψει το αμερικανικό πλεονέκτημα σε ζημία».
Όπως αναφέρει ο διεθυντής του Ifo για τα διεθνή οικονομικά ζητήματα, Gabriel Felbermayr, «στις τρέχουσες τιμές, οι στατικές οικονομικές επιπτώσεις των υφιστάμενων αμερικανικών δασμών μειώνουν το κινεζικό ΑΕΠ κατά περίπου 9,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν οικονομικό όφελος περίπου 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλότερων δασμολογικών εσόδων», ενώ προσθέτει πως «τα κινεζικά αντίμετρα μετατρέπουν το αμερικανικό κέρδος σε ζημία ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ».
«Αντίθετα, τα αντίμετρα μειώνουν την απώλεια της Κίνας στα 5,7 δισ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Felbermayr, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «το ΑΕΠ της Κίνας εξακολοθεί να συρρικνώνεται κατά περίπου διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το αμερικανικό ΑΕΠ».
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «έαν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους υφιστάμενους δασμούς στις εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων από 13% κατά μέσο όρο στο 25%, και η Κίνα προχωρήσει σε ισοδύναμη αύξηση των δασμών, το κόστος της Κίνας θα ανέλθει σε περίπου 180 δισ. ευρώ, ενώ η ζημία στο αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί ελαφρώς στα 4 δισ. ευρώ», ενώ τόνισε ότι «ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος, όπου επιβάλλονται δαμσοί 25% σε όλα τα αγαθά, θα προκαλούσε ζημιά 30 δισ. ευρώ στην Κίνα, ενώ η ζημία στο αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου στα 9 δισ. ευρώ».
«Η προστιθμένη αξία στα προϊόντα της αμερικανικής μεταποιητικής βιομηχανίας θα αυξηθεί κατά 0,56% σε σχέση με τα επίπεδα προ σύγκρουσης», αναφέρει ο διευθυντής του Ifo, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «η πτώση της προστιθέμενης αξίας σε άλλους τομείς θα αντισταθμίσει περισσότερο αυτό το αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, η Κίνα επηρεάζεται περισσότερο από τις ΗΠΑ, λόγω του τεράστιου πλεονάσματος που έχει στις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις, καθώς το Πεκίνο εισάγει αγαθά ύψους μόλις 130 δισ. δολ., ενώ η Ουάσιγκτον εισάγει αγαθά αξίας 506 δισ. δολ. από την Κίνα.
Αναφορικά με την επίδραση που έχει η εμπορική διαμάχη των δύο χωρών στην Ευρωζώνη, το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης ενισχύεται κατά 700 εκατ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση πλήρους εμπορικού πολέμου, η Γερμανία θα μπορούσε να καταγράψει άνοδο του ΑΕΠ κατά 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ifo, το οποίο διευκρινίζει ότι η παρούσα ανάλυση δεν αντικατοπτρίζει τις αρνητικές επιτπώσεις που θα έχει ένα τέτοιο σενάριο σε Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτιίας ης αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης