Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Χρυσάφι» για τα έσοδα του προϋπολογισμού 2019 οι φόροι στα ακίνητα.... 3,38 δισ από φόρους και 470 εκατ από μισθώματα

«Χρυσάφι» για τα έσοδα του προϋπολογισμού 2019 οι φόροι στα ακίνητα.... 3,38 δισ από φόρους και 470 εκατ από μισθώματα
Τα έσοδα αναμένεται ότι θα ξεπερνάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ
Έσοδα 3,383 δισ. ευρώ από  φόρους και 470 εκατ. ευρώ από μισθώματα και πωλήσεις, είναι τα συνολικά έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2019 από τον τομέα των ακινήτων.
Οι εισπράξεις από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποδεικνύονται «ατόφιο χρυσάφι» για το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού και «σανίδα σωτηρίας» για την κυβέρνηση λόγω της δέσμευσης για υψηλά πλεονάσματα ως το 2022 που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Ο πήχης για την φετινή χρονιά έχει τοποθετηθεί στο 3,6% του ΑΕΠ, οριακά πιο πάνω από τον μνημονιακό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που θα «ξεκλειδώσει» ένα νέο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2019 που θα ξεκινά από τα 199 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο.
Αν το φετινό ονομαστικό ΑΕΠ είναι κατώτερο των προσδοκιών για 2,5% που εκτιμά η κυβέρνησης έναντι 2,2% που είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2019,τότε τις συνέπειες από την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει να καλύψει και πάλι η δημοσιονομική πολιτική.
Τα εργαλεία αύξησης των φορολογικών εσόδων υπάρχουν, συνδέονται με τα ακίνητα, και περιγράφονται στο κείμενο του προϋπολογισμού.
Πρόκειται για την δεύτερη αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και η οποία είναι αρκετή για να φέρει ζεστό χρήμα στα ταμεία.
Οι τιμές ζώνης των ακινήτων μπορούν να πειραχθούν τόσο - όσο, ώστε να προκύψουν οι κατάλληλες αυξήσεις - ακόμη και για τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες στις οποίες οι αντικειμενικές διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 500 -700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο - ώστε να διασφαλιστούν οι γενικότεροι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οι νέες τιμές θα προκαλέσουν ξανά ντόμινο αλλαγών σε όλους τους φόρους των ακινήτων ενώ με αυτές θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2019 που πιθανότατα να εξουδετερώσουν τις προβλεπόμενες μειώσεις στον φόρο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και ενσωματώθηκαν σε σχετικό νομοσχέδιο που ήρθε πριν από τα Χριστούγεννα στην Βουλή.
Οι αποφάσεις αναφορικά με το ποσοστό αύξησης των νέων αντικειμενικών τιμών θα ληφθούν τέλος Μαΐου/ αρχές Ιουνίου, όπου η εικόνα της πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και του προϋπολογισμού θα είναι πιο ξεκάθαρη.
Για την ώρα ο προϋπολογισμός του 2019, βαδίζει με τις εξής προβλέψεις:

1. Έσοδα από φόρους στην ακίνητη περιουσία 3,383 δισ. ευρώ, οι οποίοι Θα προέλθουν από τους εξής τομείς:

ΕΝΦΙΑ: 2,711 δισ. ευρώ
Φόρος στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων: 71 εκατ. ευρώ
Φόρος στη μεταβίβαση οικοδομών: 245 εκατ. ευρώ
Τέλη χαρτοσήμου σε μισθώματα από ακίνητα: 128 εκατ. ευρώ
ΦΠΑ στις νέες οικοδομές: 22 εκατ. ευρώ
Φόρος στην ακίνητη περιουσία (ΦΑΠ): 7 εκατ.
Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ): 41 εκατ.
Από εκδόσεις πολεοδομικών αδειών: 3 εκατ. ευρώ
Λοιποί φόροι στην ακίνητη περιουσία: 1 εκατ. ευρώ
Φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών: 151 εκατ. ευρώ
Πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα: 3 εκατ. ευρώ


2. Έσοδα από μισθώματα και πωλήσεις: 470 εκατ. ευρώ

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης