Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση Novartis: Ο Μανιαδάκης ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό - Σφοδρή κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για τις καταγγελίες περί πιέσεων

tags :
Υπόθεση Novartis: Ο Μανιαδάκης ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό - Σφοδρή κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για τις καταγγελίες περί πιέσεων
Μανιαδάκης για υπόθεση Novartis: Μου ασκούν πιέσεις να πω ότι έχουν χρηματιστεί Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας
(upd4) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, καθώς την ώρα που κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και πλέον κατηγορουμένου για παθητική δωροδοκία στο εν λόγω σκάνδαλο, αναζητώντας στοιχεία για διακίνηση παράνομων χρημάτων.
Τα ευρήματα στο σπίτι του καθηγητή ήταν μηδενικά μετά την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των εισαγγελέων και αστυνομικών που μετέβησαν στην οικία του κατηγορούμενου για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis βρεθηκε ενώπιον ενός «άδειου σπιτιού».
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ήταν σχεδόν αναμενόμενη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ πηγές από το Εφετείο τονίζουν πως η «άδεια οικία» επιβεβαιώνει τις αρμόδιες αρχές ότι «ο καθηγητής ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό».
Ο ίδιος πάντως ο κ. Μανιαδάκης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο καλείται να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ η διάταξη των εισαγγελέων για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Παράλληλα ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση με δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πέσει θύμα εκβιασμού και ότι θα καταθέσει όλα όσα έχει να πει όταν κλειθεί από τις αρχές.
Στο δελτίο που εξέδωσε ο κ. Δεστεμπασίδης υπογραμμίζει τα ακόλουθα: «Σχετικά με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που με εμπλέκουν με την υπόθεση Novartis έχω να δηλώσω τα εξής:
- Ουδέποτε συναίνεσα στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της ιδιωτικής μου συζήτησης με το δημοσιογράφο κ. Τάκη Χατζή της ιστοσελίδας newpost.gr.
- Δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελέση, ούτε Μάξιμος Σαράφης. Το ονοματεπώνυμό μου είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.
- Προς όλους εκείνους που με δόλο και κακοβουλία με στοχοποιούν δηλώνω πως ΟΥΤΕ ΦΟΒΑΜΑΙ-ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΙ!
- Τα υπόλοιπα θα τα πούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης.
- Όταν και εφόσον κληθώ από τις αρμόδιες Αρχές για την υπόθεση Novartis, θα καταθέσω όσα γνωρίζω, όσα άκουσα, όσα κατάλαβα.
- Η παρούσα δήλωση είναι η μόνη και τελευταία επίσημη τοποθέτησή μου, ακόμα και αν προκληθώ».

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Εν τω μεταξύ, κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στον απόηχο των δηλώσεων και των καταγγελιών του Νίκου Μανιαδάκη για την υπόθεση Novartis.
Παρέμβαση στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με την υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και για τις καταγγελίες του Ν. Μανιαδάκη όσον αφορά την υπόθεση της Novartis έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.
Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει.
Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει.  
Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας.
Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν.
Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis.
Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο "Χριστοφοράκο" και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Και προσθέτει: «Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
Καταλήγοντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει: «Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!»

Μανιαδάκης: Με πίεσαν να ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο κ.Μανιαδάκης υποστήριξε ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Η εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση της Novartis ήταν άγνωστη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Την ημέρα εκείνη, κι ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του με σκοπό να ταξιδέψει στη Μαδρίτη για τις γιορτές, έπειτα από έξι ώρες κράτησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του ανακοινώθηκε ότι σε βάρος του ασκείται δίωξη και του αφαιρείται το ελληνικό διαβατήριο.
Από την ημέρα εκείνη αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας στον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε δώσει το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου».
Σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο κ.Μανιαδάκης είχε υποστηρίξει ότι του ασκούνται πιέσεις «προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης.
Ερωτηθείς τι εννοεί, ο κ.Μανιαδάκης είπε «ν
α αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».
«Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα» είπε ο κ.Μανιαδάκης, υποστηρίζοντας πως η δίωξη του είναι καθαρά πολιτική.

«Υπέπεσε σε λάθος ο Πολάκης»

Ερωτηθείς χθες ο κ.Μανιαδάκης αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο θα μπορούσε να γνωρίζει την ταυτότητά του ώστε να δημοσιεύσει και τη φωτογραφία του, παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενο πρόσωπο, είπε: «Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος.
Με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;» υπογράμμισε ο κ. Μανιαδάκης αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Σε ερώτηση ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί, ο κ.Μανιαδάκης είπε: «η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ».
«Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;» διερωτήθηκε ο κ.Μανιαδάκης.
Όπως είπε, τον ενέπλεξαν διότι αρνήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ.
«Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές.
Πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το δημόσιο» τόνισε μιλώντας στο protothema.gr ο κ.Μανιαδάκης, αναφέροντας πως οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες.
«Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές» τόνισε ο κ.Μανιαδάκης.

Σε πολιτική στόχευση αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis o Μανιαδάκης

Τις θέσεις αυτές επανέλαβε και σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Μανιατάκης, ο οποιός απέδωσε σε πολιτική στόχευση την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis σημειώνοντας πως δεχόταν πιέσεις να μιλήσει για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ωστόσο πως «τον κ. Σαμαρά δεν τον έχει δει ποτέ στη ζωή του, ο κ. Στουρνάρας ήταν καθηγητής του στο πανεπιστήμιο και ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένας από τους υπουργούς Υγείας που τον είχε καλέσει προκειμένου να είμαι μέλος των ομάδων με την τρόικα και για να ακούσει τις απόψεις του».
Ο κ. Μανιαδάκης είπε επίσης πως «ως καθηγητής είχε κληθεί σε διάφορες συζητήσεις με την τρόικα και να επιβλέψει ορισμένα εθνικής εμβέλειας προγράμματα».
«Σε πολλές περιπτώσεις ως επιστήμονας, τεχνοκράτης κλήθηκα να βοηθήσω το εθνικό σύστημα Υγείας.
Εχω κληθεί για να βοηθήσω και από τον κ. Κουρουμπλή το 2015.
Κλήθηκα να βοηθήσω και από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν για πρώτη φορά το 2016» καθώς και ότι «έδωσε στοιχεία στις αρχές για να ερευνήσουν τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».
«Τους δήλωσα ότι είμαι καθηγητής και δεν ξέρω τι κάνει η Novartis.
Θεωρώ ότι η εμπλοκή μου στην υπόθεση ήταν για πολιτική στόχευση.
Μετά από δημοσιεύματα που διέρρευσαν στον Τύπο άνοιξα μόνος μου τους λογαριασμούς μου», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «τον έχουν ερευνήσει περισσότερο από κάθε Ελληνα» και ότι «το 2017 μπήκε σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων».
Στη συνέχεια, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε και στις καταγγελίες ενός εκ των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων σύμφωνα με τις οποίες έλαβε από την εταιρεία το ποσό των 120.000 ευρώ.
«Στη διάρκεια των καταθέσεων την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε με την υπαγωγή μου στο πρόγραμμα και πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, έκανα αναλύσεις αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό και στη συνέχεια με ρώτησαν αν είχα διαπιστώσει ότι πολιτικά πρόσωπα είχαν υποπέσει σε έκνομες πράξεις.
Εκεί είπα ότι δεν γνώριζα και ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω για παράνομες πράξεις.
Πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες είπε στις αρχές ότι γνωρίζει ότι εγώ έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική της χώρας.
Είναι δυνατόν να έχω ελεγχθεί από όλους τους μηχανισμούς της χώρας και να βγαίνει ένας άλλος μάρτυρας να λέει ότι πήρα 120.000 ευρώ;», είπε χαρακτηριστικά. 
 
«Ποτέ δεν προσπάθησα να φύγω από την χώρα – Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια σε γνώση των Αρχών»

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο Νίκος Μανιαδάκης, προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis που πλέον είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, ότι είχε ως στόχο να διαφύγει στο εξωτερικό.
«Ποτέ δεν προσπάθησα να φύγω από τη χώρα.
Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια, σε γνώση των Αρχών.
Την  Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Μανιαδάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι μόλις βρέθηκε στο αεροδρόμιο, «κρατήθηκα με διάφορα προσχήματα από τις 8:00 μέχρι τις 14:00 και τότε μου παρουσιάστηκε η απαγόρευση εξόδου».
«Οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές
Πώς να διαφύγω από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;» διερωτήθηκε ο κ.Μανιαδάκης, υποστηρίζοντας πως «ποτέ δεν έδωσα την αίσθηση ότι γνωρίζω για έκνομες πράξεις δικές μου ή άλλων προσώπων» και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».
Εξήγησε δε ότι η δουλειά του είναι η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων «για το ποιες είναι οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται και μετά αυτοί που εισηγήθηκαν τις υπερτιμολογήσεις θα πρέπει να τις αιτιολογήσουν».
«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων.
Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες.
Μου ζητήθηκε πολλές φορές» να κατονομάσω πρόσωπα» τόνισε ο κ.Μανιαδάκης.
Κληθείς να απαντήσει στο γιατί χρειαζόταν προστασία ενώ δεν είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθηκε αν «το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία;».
«Ποτέ δεν υποσχέθηκα ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους.
Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας» είπε ο κ.Μανιαδάκης.
Κληθείς να απαντήσει στο ποιες είναι οι κατηγορίες που του επιρρίπτονται, είπε ότι «αυτό το κατηγορητήριο λέει ότι εγώ συνεισέφερα σε μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχει σχέση με τον συμψηφισμό χρεών των φαρμακευτικών».
«Ένας από τους μάρτυρες, γένους θηλυκού, λέει στην κατάθεσή της ότι εγώ έχω λάβει 120.000 ευρώ από την Novartis, προκειμένου να υπερτιμολογήσω φάρμακα» είπε ο κ.Μανιαδάκης, ο οποίος διέψευσε τον συνήγορο των προστατευόμενων μαρτύρων Παύλο Σαράκη, ο οποίος είπε ότι ο κ.Μανιατάκης έχει καταθέσει ονόματα πολιτικών προσώπων της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές.

ΣΥΡΙΖΑ: Έξι ερωτήματα στη ΝΔ για την υπόθεση Μανιαδάκη

Έξι ερωτήματα προς τη Νέας Δημοκρατία για την υπόθεση Μανιαδάκη θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές του κυβερνόντος κόμματος.
«H ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως τονίζεται, σύμφωνα με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις αρχές ο κ. Μανιαδάκης  και έχει διαρρεύσει στον τύπο, προκύπτουν τα εξής :

1. Ο κ. Μανιαδάκης όταν βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς δεν είχαν προκύψει στοιχεία εναντίον του, είχε πει τα εξής:

-  Ότι ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ που έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία Συμβούλων και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.
-  Ότι υπήρχαν σύμβουλοι υπουργών (τους οποίους κατονομάζει) που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Νοβάρτις και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους και κατονομάζει με το αποκαλούμενο Χάρβαρντ Πρότζεκτ το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Νοβάρτις στην αγορά και στο Σύστημα Υγείας
- Καταγγέλλει ότι στελέχη της Νοβάρτις συμμετείχαν σε δεξαμενή σκέψης που είχε συγκροτήσει ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Νοβάρτις αποκρύπτοντας την παραπάνω «λεπτομέρεια».
Η ΝΔ τότε τον χαρακτήριζε κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως, όμως, δήλωσε ο ίδιος συμβούλευε τον Άδωνι Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα.
Με ποιους, όμως, άλλους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;

2. Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας και από νεότερα στοιχεία ο κ. Μανιαδάκης ενδεχομένως έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και γι’ αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του  μάρτυρα και επομένως εξ ορισμού του προστατευόμενου μάρτυρα.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό ενώ δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να επιστρέψει αν του το ζητούσε η Εισαγγελία...

3. Το ερώτημα που προκύπτει σχετικά είναι αν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα για να επηρεάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων. Εξάλλου την τελική ευθύνη της τιμολόγησης την είχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και όχι ο κ. Μανιαδάκης.
Ποια λοιπόν η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Novartis;
Τον γνώριζαν; Ήταν σύμβουλος τους; Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων;

4. Επειδή η ΝΔ γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και όπως αποδεικνύεται δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να τον καλύψει - γιατί άραγε; - ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει.

5. Η ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν.
Γιατί αλήθεια προσπάθησε να διαφύγει ο κ. Μανιαδάκης; Τι θέση παίρνει γι’ αυτό η ΝΔ; Θεωρεί ότι κακώς δεν διέφυγε;  Θεωρεί ότι κακώς του ασκήθηκε δίωξη; Γιατί η ΝΔ απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση;
Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη; Ο σεβασμός των θεσμών είναι αλά καρτ και όποτε μας βολεύει;
Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί την κ. Τουλουπάκη για τις ενέργειές της; Μήπως η ΝΔ από κεκτημένη ταχύτητα απευθύνει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση επειδή εκείνη έχει συνηθίσει να δίνει εντολές για συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς;

6. Από πού και ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση συνιστούν πίεση;
Γνωρίζουν εκεί στην ΝΔ τι είναι μια ένορκη κατάθεση;  Γνωρίζουν τι είναι μια ανωμοτί κατάθεση;
Στην διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;
Το πρόβλημα λοιπόν της ΝΔ δεν είναι ότι γίνονται ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη.
Το πρόβλημά της είναι ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση της, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη.
Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο ρόλο της, καταλήγουν οι πηγές της Κουμουνδούρου.

Απαντήσεις σε 5 φλέγοντα ερωτήματα ζητά η ΝΔ για τις δηλώσεις Μανιαδάκη

Την ώρα που κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Novartis με τη ΝΔ να κάνει λόγο για κυβερνητικό φιάσκο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους σε 5 φλέγοντα ερωτήματα με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ.Νίκου Μανιαδάκη.
«Από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιαδάκη ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας ξαφνικά μετεβλήθη σε κατηγορούμενο στην υπόθεση Novartis, προκύπτει μια σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων:

1. Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

2. Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

3. Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

4. Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

5. Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;
Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτω…
Θα επανέλθουμε» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Ποτάμι: Εάν οι καταγγελίες αληθεύουν τίθεται ευθέως ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας

Σοκαριστικές χαρακτηρίζει το Ποτάμι τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και πλέον κατηγορούμενου Νίκου Μανιαδάκη για την υπόθεση της Novartis.
«Oι καταγγελίες του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis περί εκβιασμού του, προκειμένου να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, είναι σοκαριστικές» αναφέρει το Ποτάμι, υποστηρίζοντας ότι «παραπέμπουν στις χειρότερες πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων».
«Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν και να απαντήσουν.
Εάν οι καταγγελίες αληθεύουν τίθεται ευθέως ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα» τονίζει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ): Η εικόνα για την υπόθεση Novartis παραπέμπει σε παρακράτος και όχι σε κράτος δικαίου

Στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Novartis αναφέρεται με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
«Η όλη εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από τη δικαστική έρευνα για τη Novartis παραπέμπει σε παρακράτος και όχι σε χώρα που έχει την ασφάλεια του κράτους δικαίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από άλλα πρόσωπα» τονίζει ο κ. Χρηστίδης.

Σαμαράς για Novartis: Η χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης - Θα τους πάω ώς το τέλος

Για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη στον ΣΚΑΪ ότι δέχθηκε ασφυκτικές να τον ενοχοποιήσει μαζί με τους κ. Γεωργιάδη και Στουρνάρα.
«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ.
Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως...
Είχα πει ότι "θα τους πάω ως το τέλος".
Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο λογαριασμό του στο Twitter.



Σφοδρή επίθεση Πολάκη: Για γέλια και για κλάματα η προσπάθεια ξεπλύματος του Μανιαδάκη από την Κοσιώνη
 
Σφοδρή επίθεση κατά του Νίκου Μανιαδάκη, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις καταγγελίες του κ. Μανιαδάκη για τις πιέσεις που δέχτηκε στην υπόθεση Novartis.
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιτέθηκε στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη με αφορμή τη συνέντευξη του κ.Μανιαδάκη στο ΣΚΑΪ.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Πολάκη στο Facebook:
«Για γέλια και για κλάμματα η προσπάθεια Ξεπλυματος του Μανιαδακη απο την Κοσιώνη. Κλαψιαρικο ύφος ο κύριος καθηγητής ,δεν ήξερε τιποτα και καλα ,αυτός βοήθησε τη χώρα ηταν σύμβουλος κυβερνήσεων για το καλό της ελλαδας!!!!!
Δεν λεει το αρχιλαμογιο πως ηταν ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ και βασικός διαμορφωτής της φαρμακευτικής πολιτικής του Λοβερδου του Αδωνη (στον οποιο έστελνε εντολές με μειλ) του Σαλμα και του Βορίδη ,την ίδια στιγμή που μεςω της εταιρείας Evroston που ηταν στο ονομα της γυναίκας του της τραγουδίστριας Φαρμακη ,έπαιρνε ενα ΣΚΑΣΜΟ χρηματα απο φαρμακευτικές εταιρείες (και τη Νοβαρτις)για "μελέτες"και καλα πως εκανε για πάρτη τους!!!!
Η βίλα στο διονυσο και τα ακριβά αυτοκίνητα απο που τα ειχε αγοράσει ;;; απο το μισθό του καθηγητή της ΕΣΔΥ;;; ή ηταν προικιά απο τη γυναίκα του ;;;
Πήγε αυτοβούλως το λαμόγιο να το παίξει προστατευόμενος μάρτυρας για να γλυτώσεις τα αφεντικά του .
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ .Τα λεει όλα».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης