Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δραματικό μήνυμα της May σε Μacron – Merkel: Η συμφωνία για το Brexit είναι νεκρή

Το δραματικό μήνυμα της May σε Μacron – Merkel: Η συμφωνία για το Brexit είναι νεκρή
Συνάντηση της May με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May προειδοποίησε προσωπικά τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel ότι η συμφωνία για το Brexit είναι νεκρή εκτός εάν επιτύχουν έναν συμβιβασμό και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να τη βοηθήσουν στην προσπάθειά της να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Η May παρέδωσε αυτό το δραματικό μήνυμα κατά τη διάρκεια ιδιωτικής 15λεπτης συνάντησης με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στο τέλος μιας ανεπιτυχούς συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες (14/12), όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.  
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε στους τέσσερις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει στο τέλος της διαδρομής μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων για την έξοδο, εκτός και εάν παρέχουν περαιτέρω διαβεβαιώσεις σχετικά με το πιο αμφισβητούμενο μέρος της συμφωνίας – το θέμα της Ιρλανδίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους τέσσερις ηγέτες, η May δήλωσε ότι η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει όπως είναι σήμερα, καθώς το κόμμα της οι Συντηρητικοί και το βορειοιρλανδικό DUP που τη στηρίζει, δεν πρόκειται να δεχθούν το λεγόμενο backstop για την Ιρλανδία.
Το backstop έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοιχτά με ελεύθερο εμπόριο αγαθών.
Υπάρχουν φόβοι ότι οποιαδήποτε επιστροφή στα τελωνεία και στους συνοριακούς ελέγχους θα μπορούσε να αναβιώσει τη σύγκρουση στην περιοχή, η οποία έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης