Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Γιατί οι εκλογές στην Μολδαβία βρίσκονται στο επίκεντρο ΕΕ - Ρωσίας και ΗΠΑ

Strategic Culture: Γιατί οι εκλογές στην Μολδαβία βρίσκονται στο επίκεντρο ΕΕ - Ρωσίας και ΗΠΑ
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι εκλογές στην Μολδαβία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τη χρηματοδοτική συνδρομή της στη Μολδαβία κατά 20 εκατ. ευρώ ετησίως τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.
Εκτός από τη μείωση της άμεσης χρηματοδότησης, η ΕΕ ανέστειλε το πρόγραμμα μακροοικονομικής συνδρομής (MFA) ύψους 113,28 εκατ. ευρώ προς το Κισινάου μέχρι νεωτέρας.
Στις 14 Νοεμβρίου, μόλις μία ημέρα πριν από την απόφαση για περικοπή της οικονομικής βοήθειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα λέγοντας ότι η Μολδαβία έχει καταστεί «κράτος που ελέγχεται από συμφέροντα ολιγαρχών» και ασκείται η επιρροή τους στα περισσότερα μέρη της κοινωνίας της Μολδαβίας.
Όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation η Μολδαβία διοικείται από μια μικρή ομάδα μεγιστάνων.
Το Κισινάου επικρίνεται για καταστροφή των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η Μολδαβία δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει σε «στα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, την έλλειψη ανεξάρτητης δικαιοσύνης και την επιστροφή σε δημοκρατικά πρότυπα».
Τα αμφίβολα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην πρωτεύουσα Κισινάου και η εξαφάνιση το 2014 1 δισεκατομμυρίου δολάρια από τις τράπεζες της Μολδαβίας είναι θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν ξεκινήσει εκ νέου η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου έφτασε στο σημείο να αναφέρει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε πολίτες της Μολδαβίας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Johannes Hahn πιστεύει ότι η ΕΕ θα πλήξει τη φήμη της εάν δεν επιμείνει στην τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων.
Η Συμφωνία Σύνδεσης Μολδαβίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε σε ισχύ το 2016.
 Το μπλοκ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Κισινάου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 64% των συνολικών εξαγωγών και το 56% του εμπορίου της χώρας.
Η Μολδαβία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη.
 Είναι το 122ο λιγότερο διεφθαρμένο έθνος στον κόσμο.
Η Μολδαβία θα πραγματοποιήσει βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2019 και η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.
Οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν τη Μολδαβία αρκετά διαφορετικά μόλις πριν από λίγο καιρό.
Όλα έχουν αλλάξει τώρα.
Η ΕΕ συνειδητοποιεί σταδιακά ότι μία Μολδαβία κυβερνάται από ολιγάρχες, είναι περισσότερο «πονοκέφαλος» από ότι ένα πλεονέκτημα γι 'αυτήν.
Το Κισινάου έχει προχωρήσει σε κάθε προσπάθεια για να επιδείξει τη στάση του «αφοσίωσης» στην ΕΕ και τις «αντι-ρωσικές» του τάσεις.
Έχει ενταχθεί στην αντι-Ρωσία πολιτική συμμαχία με την Ουκρανία και τη Γεωργία - άλλα φιλοδυτικά Ρωσικά-εχθρικά κράτη που κυβερνούνται από ολιγάρχες, οι οποίοι παρεμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει στείλει τα στρατεύματά της για να συμμετάσχει σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε ανοιχτή παραβίαση των εθνικών νόμων της.
Όλα γίνονται για να «αγκαλιάσει» τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το Κισινάου ανακοίνωσε την απόφαση να αγοράσει όπλα από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.
Η χώρα βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί η βάση για τους αμερικανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής οκτώ εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφός της.
Τον Ιούνιο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε σε ψήφισμα και καλούσε τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τους στρατιωτικούς της από την Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.
Το Κισινάου παραπονέθηκε για αυτό που αποκαλεί «ρωσική κατοχή».
Υπάρχουν 1.250 ρώσοι στρατιώτες στη Μολδαβία.
Από αυτούς οι 450 στρατιώτες βρίσκονται σε ειρηνευτική αποστολή σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ το 1999.
Η αποστολή διεξάγεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι 800 ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να φυλάνε τις αποθήκες πυρομαχικών κοντά στον οικισμό Kolbasna που απομένουν από τις ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης.
Ένας από τους λόγους για την επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία μέσω δημοψηφίσματος ήταν η ανάγκη συμμόρφωσης με την θεμελιώδη αρχή των Ηνωμένων Εθνών.
 Κανένα άλλο κράτος μέλος του ΟΑΣΕ δεν συμφώνησε να διαθέσει δυνάμεις για την ειρηνευτική αποστολή στην Υπερδνειστερία.
Εάν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εγκαταλείψουν, μια μεγάλη «φωτιά» να ξεσπάσει εκεί.
Ως μέλος του ΟΗΕ, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.



Ένα κράτος με κυβέρνηση που ελέγχεται από ολιγάρχες και «βυθίστηκε» στη διαφθορά και στη συρρίκνωση της δημοκρατίας παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις του, ελπίζοντας ότι τα τυφλά μάτια θα ενεργοποιηθούν σε ό, τι συμβαίνει στη χώρα, όσο εμμένει στην πολιτική της ανοιχτής εχθρότητας έναντι της Μόσχας.
Μήπως αυτή η εχθρότητα δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των πολιτών στη Μολδαβία, τη χώρα που εξαρτάται πλήρως από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών που διέρχεται από την Ουκρανία;
Οι φορολογούμενοι της ΕΕ θα πληρώνουν για την παροχή ενέργειας στη Μολδαβία σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας από τη Ρωσία;
Θα αναλάβουν το βάρος της οικοδόμησης διασυνδέσεων στη Μολδαβία που εκτείνεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Οι βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2019.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Μολδαβίας Igor Dodon, αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές.
Εάν συμβεί αυτό η εξωτερική πολιτική της Μολδαβίας θα αλλάξει, με αποτέλεσμα Μόσχα και Κισινάου να γίνουν και πάλι φίλοι και καλοί γείτονες. Οι κινήσεις και τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης θα χάσουν τη σημασία τους.
Η ΕΕ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την οικονομική της βοήθειά στη Μολδαβία.
Η Ρωσία θα μπορούσε να ξαναρχίσει την κανονική οικονομική συνεργασία.
Οι ΗΠΑ θα χάσουν έναν σύμμαχο που θέλει πολλά χωρίς όμως να προσφέρει τα αντίστοιχα σε αντάλλαγμα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης