Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff (Harvard): Αναπόφευκτη μία κρίση στην κινεζική οικονομία

Rogoff (Harvard): Αναπόφευκτη μία κρίση στην κινεζική οικονομία
Ο Kenneth Rogoff προειδοποιεί για την επικείμενη ύφεση στην Κίνα 
Ως «αναπόφευκτη» θεωρεί μία ύφεση (σσ: στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοείται σημαντική οικονομική επιβράδυνση) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Kenneth Rogoff, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Μεταξύ άλλων, επικαλείται την τεράστια μόχλευση στην οικονομία της Κίνας.
Ο κ. Rogoff αναρωτιέται, στη συνέχεια, το αν επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία από μία επικείμενη κατάρρευση στην κινεζική οικονομία.
Επί αυτού, υπενθυμίζει την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο συγκεντρωμένες και περιορισμένες σε περιφερειακό επίπεδο, σε σύγκριση με μία αντίστοιχη ύφεση στις ΗΠΑ -όπως το 2008.
Ωστόσο, ο καθηγητής διαφωνεί.
Όπως σημειώνει, η επίδραση στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι υπολογίζεται, καθώς τόσο το παγκόσμιο εμπόριο όσο και οι επενδυτές, παρουσιάζουν μεγάλη έκθεση στις κινεζικές αγορές.
«Οι επενδυτές ανησυχούν, επίσης, για τα αυξανόμενα επιτόκια, τα οποία όχι μόνο επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά μειώνουν την αγοραία αξία των εταιρειών (ιδίως των τεχνολογικών επιχειρήσεων) των οποίων οι αποτιμήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των κερδών μελλοντικά.
Μια ύφεση στην Κίνα θα μπορούσε να επιδεινώσει και πάλι την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον συνήθη κεϊνσιανό τρόπο σκέψης, εάν οποιαδήποτε οικονομία επιβραδύνεται οπουδήποτε, αυτό μειώνει τη συνολική ζήτηση παγκοσμίως και, ως εκ τούτου, ασκεί πίεση στα επιτόκια παγκοσμίως.
Τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης στην Ασία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για το χαμηλό συνολικό επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Έτσι, αντί να οδηγήσει σε χαμηλότερα παγκόσμια πραγματικά επιτόκια, μια ύφεση στην Κίνα θα μπορούσε παράδοξα να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια σε άλλες χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, τον πολύ σημαντικό ρόλο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Όταν οι προηγμένες χώρες είχαν την οικονομική τους κρίση πριν από μια δεκαετία, οι αναδυόμενες αγορές ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα, χάρη στα χαμηλά επίπεδα χρέους και τις έντονες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Σήμερα, όμως, τα επίπεδα του χρέους έχουν αυξηθεί σημαντικά και η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα τα αυξήσει ακόμη περισσότερο.
Ούτε οι ΗΠΑ είναι άνοσες (από μία κρίση στην Κίνα).
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους με σχετικά χαμηλό κόστος.
Ωστόσο, η σχετικά βραχυπρόθεσμη διάρκεια του δανεισμού -κάτω των τεσσάρων ετών- σημαίνει ότι η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει σύντομα σε υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους που υπερκεράσει τις αναγκαίες δαπάνες σε άλλους τομείς. Ταυτόχρονα, ο εμπορικός πόλεμος του Donald Trump απειλεί να υπονομεύσει το δυναμισμό της αμερικανικής οικονομίας.
Μια ύφεση στην Κίνα, ενισχυμένη από μια χρηματοπιστωτική κρίση, θα αποτελούσε το τρίτο σκέλος του κύκλου χρέους που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008 και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 2010.
Μέχρι στιγμής, οι κινεζικές αρχές έχουν καταγράφουν μια αξιόλογη δουλειά αναβάλλοντας την αναπόφευκτη οικονομική επιβράδυνση.
Δυστυχώς, όταν φτάσει η ύφεση, ο κόσμος είναι πιθανό να ανακαλύψει ότι η οικονομία της Κίνας έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης